Purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat miercuri in exclusivitate pentru HotNews.ro ca Bruxelles-ul nu si-a schimbat pozitia in privinta procedurii de numire a sefilor Parchetului General si DNA, si ca asteapta reactia CSM. "Nu au existat contacte intre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, legate de evenimentele din ultimele zile", a spus Mark Gray.

Mark GrayFoto: Comisia Europeana

Declaratiile lui Mark Gray:

HotNews.ro a adresat Comisiei Europene urmatoarele intrebari:

Premierul Ponta a declarat ca va decide nominalizarile la PG si DNA impreuna cu CSM si presedintele Basescu, fara o procedura de selectie. Ati discutat cu autoritatile romane despre acesta chestiune? Ati fost de acord cu renuntarea la procedura de selectie sau le-ati cerut autoritatilor romane sa se conformeze cu standardele MCV?

Iata raspunsurile date de Mark Gray:

  • Comisia Europeana ia nota de numele avansate pentru numirile la sefia Parchetului General si a DNA, posturi de importanta extraordinara
  • Stim ca este un proces in derulare. Trebuie sa vedem reactia CSM
  • In ceea ce priveste procedura, Comisia nu si-a schimbat pozitia pe care a facut-o cunoscuta in numeroase rapoarte si in corespondenta desfasurata in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV)
  • Nu au existat contacte intre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, legate de evenimentele din ultimele zile

Declaratia lui Mark Gray arata ca Bruxelles-ul nu si-a schimbat pozitia initiala privind numirea noilor sefi la Parchetul General si DNA, in conditiile in care premierul Victor Ponta a renuntat la procedura si a facut nominalizarile fara nici un concurs. Mai mult, premierul Ponta a sugerat ca lista cu nominalizari (care o curpinde si pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA) este rezultatul unei negocieri cu Traian Basescu, cu girul Comisiei Europene. Numai ca declaratia lui Mark Gray invalideaza aceasta teza in doua puncte esentiale: 1) Comisia vrea in continuare procedura deschisa. 2) Nu au existat discutii Traian Basescu/Victor Ponta cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Pozitia Comisiei Europene fata de numirea sefilor DNA si PG: trebuie proces deschis si transparent

Comisia Europeana a cerut in repetate rinduri o procedura transparenta, cu criterii clare, pentru numirea noilor sefi de la Parchetul General si DNA. Iata ce arata raportul MCV publicat de Comisie in ianuarie 2013:

  • "Comisia considera ca este esential sa se numeasca o noua conducere a Ministerului Public si a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) care sa poata demonstra independenta, integritatea si profesionalismul necesare pentru a se bucura de increderea publicului si a continua sa aiba rezultate eficiente.
  • Raportul a subliniat in acest context necesitatea ca numirea unui nou Procuror General si a unui nou Procuror sef al DNA sa fie atat un proces deschis si transparent, cat si unul in cadrul caruia sa fie alesi candidati avand competente specifice, integri si cu rezultate in actiunea anticoruptie. Procesul a fost initial grabit si nu a inspirat incredere corpului magistratilor (prima competitie organizata de Mona Pivniceru - n.red.).
  • Ministrul Justitiei a prelungit ulterior termenele si a adus o serie de imbunatatiri procedurale, insa doar un numar restrans de candidati si-au depus candidatura. Cei doi candidati care au parcurs cu succes etapele acestui proces nu au reusit sa obtina avize favorabile din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si au fost respinsi, in cele din urma, de catre presedinte. Comisia considera ca prezentarea unui numar suficient de candidati de inalta calitate profesionala in cadrul unui proces deschis si transparent si, in masura posibilului, care sa primeasca girul CSM, sunt elemente esentiale pentru asigurarea desemnarii unei conduceri in masura sa obtina increderea publicului."

Vom reveni cu amanunte