Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca este neconstitutionala modificarea adusa la Statutul parlamentarilor care prevede interzicea participarii la lucrarile Legislativului pentru o perioada de 30 de zile a deputatului sau senatorului aflat in conflict de interese, informeaza Agerpres.

In sedinta de miercuri, CCR a declarat ca fiind neconstitutional art. 19 indice 1 introdus in Legea privind statutul deputatilor si senatorilor care prevede: "(1) Deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese se sanctioneaza disciplinar cu sanctiunea prevazuta la art.53 alin.(1) lit. f). (2) Deputatul sau senatorul se afla in conflict de interese la expirarea termenului prevazut in Legea nr. 176/2010 de la data luarii la cunostinta a raportului de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, daca in acest termen deputatul sau senatorul nu a contestat raportul la instanta de contencios administrativ. Luarea la cunostinta se face prin comunicarea raportului Agentiei Nationale de Integritate, sub semnatura de primire, catre deputatul sau senatorul in cauza, sau in cazul in care refuza primirea, prin anuntul facut de catre presedintele de sedinta in plenul Camerei din care face parte. (3) In situatia in care Agentia Nationala de Integritate a finalizat un raport de evaluare privind existenta unui conflict de interese a unui deputat sau senator, raportul de evaluare se comunica in termen de 5 zile de la finalizare, persoanei in cauza, precum si Camerei din care aceasta face parte, in conformitate cu art. 21 alin. (4) din Legea nr. 176/2010. Biroul permanent al Camerei din care face parte persoana in cauza o instiinteaza de urgenta pe aceasta, punandu-i la dispozitie o copie a raportului".

Sanctiunea disciplinara in acest caz este interzicerea de a participa la lucrarile Camerei din care face parte parlamentarul pe o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca parlamentarii aflati in conflict de interese vor fi sanctionati financiar cu 20% din indemnizatia bruta pe o perioada de trei-sase luni.

"Trebuie sa terminam odata cu Statutul deputatilor si senatorilor. Din punctul meu de vedere, vom merge pe abordarea pe care o au si Codul civil si celelalte instante - sanctiunea sa fie una financiara. Este o chestiune pe care toate grupurile o vor accepta. (...) Nu pot sa le iau decat asa cum va decide si instanta. Banuiesc ca maximum 20% din indemnizatia bruta pe o perioada de trei-sase luni de zile. Nu exista alt instrument pe care eu sa pot sa mi-l permit sa nu mi-l declare neconstitutional. Nu pot sa suspend diurna, pentru ca din nou imi spune CCR ca e neconstitutional", a afirmat Zgonea, la finalul sedintei Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, potrivit Agerpres.

Pe 21 martie, PDL a depus o contestatie la Curtea Constitutionala privind Statutul deputatului si senatorului.

Potrivit documentului depus de PDL la Curtea Constitutionala, textele din Statut "sunt echivoce cu privire la aplicarea incompatibilitatilor stabilite prin alte acte normative": "Printre clauzele de incetare a mandatului de deputat sau senator datorita incompatibilitatilor nu este reglementata situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al Agentiei Nationale de Integritate necontestat la instantele judecatoresti. Un asemenea text lipseste de continut activitatea ANI. Potrivit prevederilor din Statut, deputatul si senatorul aflat in conflict de interese constatat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva ar putea fi sanctionat disciplinar cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte pe o perioada de cel mult 6 luni. O asemenea dispozitie lasa fara efecte juridice raportul ANI care nu este confirmat de o hotarare judecatoreasca, intrucat nu a fost contestat. Se considera ca este necesara clarificarea acestei situatii, sa fie eliminate articolele echivoce si sa creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative", se arata in sesizare.

Potrivit sursei citate, participarea la sedinta a parlamentarului constituie 'o indatorire de esenta a mandatului parlamentar', iar interzicerea participarii la sedinta "constituie o masura de natura sa-l impiedice pe parlamentar sa isi realizeze mandatul dat de alegatori".