Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, prezinta, intr-o postare pe blog, strategia de integrare a comunitatii rome aplicata de autoritatile din orasul britanic Rotherham. Punctul cheie pentru integrarea sociala si economica, amintit de ambasadorul britanic, este educatia, Harris precizand ca in Marea Britanie exista un program de mese gratuite pentru copiii care provin din familii defavorizate iar scoala din Rotherham a infiintat, de asemenea, un program de pranz pentru copii si parintii lor.

Ambasadorul britanic povesteste ca in luna martie a mers la Rotherham, un oras din sudul regiunii Yorkshire, impreuna cu o delegatie din judetul Dolj,, scopul vizitei fiind acela de a gasi modalitati de a reintegra comunitatea roma in Romania. Vizita a avut loc dupa ce, in luna ianuarie, presedintele Consiliului Municipal din Rotherham a vizitat Craiova si Podari pentru a vedea rezultatele strategiei de integrare a comunitatii rome aplicata de autoritatilor romane cu sprijinul asociatiei Ovidiu Ro.

Potrivit ambasadorului Harris, "in Rotherham se afla o comunitate de aproximativ 3.000 de rromi, cativa si din Romania dar in mare parte din tarile din regiune".

Martin Harris prezinta principalele puncte ale politicii de integrarea a comunitatii rome, evidentiate in vizita din luna martie:

  • Educatia, cheia integrarii sociale si economice

Ambasadorul precizeaza insa ca prezenta copiilor la cursuri nu este suficienta pentru ca, dupa cum a subliniat un director de scoala din delegatie, "un copil slab alimentat, prost imbracat si cu o sanatate precara nu este capabil sa invete."

"In Marea Britanie exista un program de mese gratuite pentru copiii care provin din familii defavorizate. In Rotherham scoala a infiintat, de asemenea, un program de pranz pentru copii si parintii lor - unde acestia pot beneficia de o masa calda inainte de a incepe cursurile. Astfel, copiii isi pot incepe ziua hraniti in mod corespunzator, la timp si gata sa invete. Aceasta idee ar merita sa fie valorificata si in Romania", scrie Martin Harris.

  • Crearea de puncte de contact in relatia cu autoritatile locale prin identificarea unor oameni de valoare din cadrul comunitatii

Martin precizeaza ca este importanta si participarea voluntarilor, "oameni valorosi care nu sunt platiti de catre consiliu si care ar putea fi considerati drept o sursa de informatie obiectiva pentru comunitatea lor."

"Si politia locala analizeaza aceasta optiune, incercand sa pregateasca stagiari care sa poata, mai apoi, sa se implice in activitati in folosul comunitatii. Este vorba despre construirea increderii, din nou un aspect deosebit de important pentru integrarea sociala", scrie ambasadorul britanic pe blog.

  • Strategia de lupta impotriva rasismului - condusa de clubul local de fotbal

In cazul orasului Rotherham, strategia a fost e coordonata de catre clubul local de fotbal - Rotherham United.

"In ultimii ani, s-au facut multe lucruri pentru a combate actele de rasism din cadrul meciurilor de fotbal. Iar acum, cluburile sportive sunt in masura sa duca mesajul dincolo de portile stadionului si sa ii dea pe jucatorii de fotbal de diferite etnii drept exemplu de campioni si modele in lupta impotriva rasismului din cadrul comunitatii", arata ambasadorul.

  • Strategia de integrare a comunitatii rome pe piata muncii

Potrivit ambasadorului britanic, parintii copiilor romi sunt informati in scolile din Rotherham cu privire la forarea profesionala, abordare ultilizata si in judetul Dolj.

Totodata, lucratorii din spatiul comunitar ofera sprijin si in alte aspecte, cum ar fi probleme de sanatate familiala si locuinte, arata Harris.

Amvbasadorul subliniaza ca "totul se reduce la copii", insa pentru ca ei sa fie, in viitor, "adevaratii campioni ai integrarii sociale", este necesar ca familiile sa se implice.

In incheiere Harris precizeaza ca, in opinia sa, problema romilor este nu doar una europeana sau nationala, ci si una regionala, ce tine de comunitatea locala, autoritatilor locale revenindu-le munca de integrare.