Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) deschide, luni, linia speciala Tel Verde la care vor fi furnizate informatii strict pentru inscrierea in clasa pregatitoare in unitatile de invatamant din Capitala, institutia dand asigurari ca toti copiii vor fi cuprinsi in scoala, informeaza Mediafax.

"Luni, deschidem un Tel Verde 0800816021 la care vor fi furnizate informatii care vizeaza strict inscrierea. De asemenea, pe site-ul ISMB sunt toate informatiile legate de inscriere si numarul de locuri aferente fiecarei unitati de invatamant", a declarat inspectorul scolar general Constantin Traistaru pentru agentia de presa.

Potrivit lui Traistaru, in anul scolar 2013-2014 vor fi, la clasa pregatitoare, aproape 13.000 de locuri, dintre care 1.000 pentru invatamantul privat.

"In anul scolar 2012-2013, am avut 181 de unitati cu clase pregatitoare. Acum, vom avea 185. De asemenea, numarul claselor pregatitoare a fost, in anul scolar 2012-2013, de 427, iar acum vom avea 476, respectiv cu aproape 50 mai mult decat in acest an scolar", a mai precizat seful ISMB.

Potrivit datelor existente, in invatamantul prescolar din Bucuresti sunt inscrisi 10.203 de copii care implinesc 6 ani pana la 1 septembrie 2013, alti 491 implinesc 7 ani pana la 1 septembrie 2013, iar 4.669 vor face 6 ani in intervalul 1 septembrie - 31 decembrie 2013.

In anul scolar 2012-2013, in invatamantul de masa din Capitala sunt 10.027 de elevi in clasa pregatitoare, iar pentru anul scolar 2013-2014, la aceasta forma de pregatire, sunt 11.900 de locuri, conform statisticilor ISMB.

"Vreau sa-i asigur pe parinti ca toti copiii vor fi cuprinsi in scoala, iar pentru ca inscrierea sa decurga cat mai usor, fac precizarea ca aceasta poate fi facuta online. Ii rog pe parinti sa nu se inghesuiasca marti, in prima zi de inscriere, pentru ca avem trei saptamani la dispozitie, iar in acest interval nu se face repartizare, ci numai inscrieri. Apoi, pot fi facute si inscrieri online", a explicat Traistaru.

Inspectorul scolar general al Capitalei a mai spus ca toate cazurile celor care vor uita sa se inscrie, depasind astfel termenul alocat pentru aceasta actiune, vor fi tratate individual.

ISMB a mai anuntat ca va tine permanent legatura cu directorii, iar acolo unde exista situatii de exceptie, cazurile vor fi transmise Ministerului Educatiei, pentru eliminarea ambiguitatii.

"In cazul in care vor fi parinti care vor dori o anumita scoala, daca nu vor fi locuri, atunci vor fi cautate solutii, prin dialog. (...) In general, pentru situatii speciale si bine conturate, potrivit legislatiei in vigoare, numarul de locuri la clasa ar putea fi suplimentat de la 25 la 28", a mai spus Traistaru.

Pentru ca actiunea de inscriere sa se desfasoare in cele mai bune conditii, ISMB va crea puncte speciale de analiza a acestor cazuri. Totodata, inspectorul a precizat ca la clasa I nu a fost alocata cifra de scolarizare, pentru ca se merge pe cea de la clasa pregatitoare, fiind insa in plus, la inscriere, 1.167 de locuri.

Pentru inscrierea la scolile vocationale, copiii vor da o proba de aptitudini inainte de perioada de inscriere. Inspectoratul general al Capitalei a precizat ca nu exista clasa pregatitoare pentru scolile vocationale, astfel ca elevii urmeaza aceasta clasa intr-o scoala obisnuita, dupa care sustin testul si merg la scoala vocationala.

Constantin Traistaru a mai tinut sa precizeze ca, pentru prima data, in Bucuresti exista plan de scolarizare pentru invatamantul particular. "Pentru prima data in Bucuresti, am reusit sa organizam invatamant particular, avand plan de scolarizare. Astfel, celor aproape 12.000 de locuri de clasa pregatitoare din invatamantul de stat li se adauga la clasa pregatitoare alte 1.000 de locuri in scolile private.

De asemenea, ISMB este pregatit si pentru cererile de inscriere in scolile din Capitala venite de la copii din tara, a mai spus Traistaru.

Potrivit lui Traistaru, in Capitala, doar doua scoli, "Ion Heliade Radulescu" si Colegiul German Goethe, au si clase pregatitoare, respectiv cate doua, care functioneaza in gradinite. De asemenea, 43 de unitati de invatamant au forma "scoala dupa scoala".

Intrebat daca exista resursa umana suficienta pentru pregatirea copiilor, Traistaru a raspuns afirmativ.

Potrivit metodologiei de inscriere in invatamantul primar pentru 2013-2014, fiecare unitate de invatamant in care exista clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze, in intervalul 30 martie - 7 aprilie, Ziua Portilor Deschise, pentru ca parintii si copiii sa poata vizita spatiile si discuta cu cadrele didactice.

Inscrierile pentru anul scolar 2013-2014 vor incepe marti, 2 aprilie.