Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Administratiei Publice, a declarat sambata, la Braila, ca procesul serios de restructurare inceput in administratia centrala poate aduce si reduceri de personal in randul angajatilor ministerelor, potrivit Agerpres.

"Este posibil sa apara si reduceri de personal in administratia centrala. In administratia locala, acum cativa ani de zile, s-au aprobat prin lege niste normative de personal. In administratia centrala, nu exista asa ceva, fiecare minister putea sa angajeze cat dorea. Ori asa ceva nu e in regula. Eu le-am spus tuturor ministrilor, tuturor colegilor mei, sa faca aceasta analiza a personalului. Ii asteptam cu drag si cu rabdare, dar nu la nesfarsit. In cazul in care nu vor raspunde, vom veni cu ordonanta de urgenta in care se va spune foarte clar cat se reduce si vor fi obligati sa o faca", a declarat Dragnea.

Vicepremierul a recunoscut ca "nu este un proces usor" si ca intampina foarte multa rezistenta in sistem, generata de "tabieturi si cumetrii": "Inclusiv la mine la minister am descoperit foarte multe cumetrii si sper sa finalizam controlul intern si sa luam niste masuri serioase. Am inceput o analiza care trebuia facuta de multi ani, sa vedem daca administratia centrala are numarul de personal optim. In primul rand, sunt multe posturi vacante, care au prevedere bugetara in bugetul fiecarei institutii centrale si care trebuie sterse. Pe de alta parte, a inceput o analiza in fiecare compartiment, serviciu, directie din ministere, sa se vada daca acolo chiar nu se poate functiona cu un numar mai mic de personal. Poate sunt structuri unde numarul este deficitar".

Liviu Dragnea a mai afirmat ca in administratia publica centrala din Romania este inversata piramida gradelor profesionale, in sensul ca baza piramidei nu este reprezentata de asistent, care este cel mai mic grad profesional din administratie, ci de superior, care reprezinta ultimul grad.

"Sunt patru grade profesionale in sistemul public. Cel mai mic grad este cel de debutant, apoi asistent, grad principal si grad superior ultimul. In mod normal, in sistemul public, intr-o tara normala, piramida este asezata cu baza in jos. Adica, cei mai multi sunt debutanti, mai putini sunt asistenti, mai putini principali si superiori cei mai putini. La noi este invers, este piramida intoarsa, 64% sunt in ultimul grad, adica gradul superior si spre zero debutantii, pentru ca din ce in ce mai putini debutanti se angajeaza. In ritmul acesta, intr-o perioada foarte scurta de timp, vom avea numai in gradul superior. Toata lumea o sa fie in gradul superior incepand de la portar, pana la seful institutiei. Se lucreaza la o reasezare a sistemului, in asa fel incat intr-o perioada de ani foarte scurta sa ajungem la piramida normala", spune Dragnea.

Vicepremierul a mai anuntat ca se lucreaza la o propunere de flexibilizare a functiei publice si a salarizarii din sistemul public, pentru ca si cei care sunt in gradul asistent sau debutant sa poate ajunge la un nivel de salarizare la un grad mai sus, pentru a-i stimula: "Dupa aceea, trebuie sa abordam serios problema salarizarii functiilor publice, pentru ca, daca salariile sunt mici, nu sunt atractive si nu vin oameni pregatiti si competenti sa lucreze in acest sistem. Si atunci trebuie sa restructuram, trebuie sa mergem la minim, dar celor care vor fi angajati sa le putem mari salariile, pentru ca de sistemul public se loveste toata lumea. Vrem sa diminuam atat cat e posibil cheltuiala cu personalul, pe de o parte, si cheltuiala cu bunurile si serviciile, pentru a avea cat mai multi bani pentru investitii."