Medicii inculpati in dosarul decontarilor ilegale de analize trimiteau zilnic zeci de bilete falsificate, denumite in limbaj codificat "bilete extra", "bomboane" sau "burti", se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a 36 de persoane retinute vineri seara, document citat de Mediafax. In acest dosar, in care sunt urmarite penal 42 de persoane, au fost retinuti administratorii laboratoarelor de analize Uromed Center si CityLab, angajati ai acestora, medici si asistente.

In referatul cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile se precizeaza ca au fost emise ordonante de retinere pentru Semseddin Daskiran si Suleiman Memitanly (administratorii laboratoarelor), Mohamad El-Rifai, Muteba Kanda, Kamai Osman, Monica Ursu (medic specialist obstetrica si ginecologie), Mihaela Liliana Ivascu, Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Melania Pandrea, Ana-Maria Baciu, Sergiu Barsan (medic cardiolog), Dana Buduluca, Calin Danuta, Ioana Coconeanu, Bogdan Ioan Coculescu, Irina Cristea, Mihaela Cristea, Valentina Dragusin (asistent medical), Alina Eremia, Ileana Gheorghe, Mihaela Gheorghiu, Luiza Ilioiu, Marana Anda Iosup, Rodica Lazar Contes (medic pediatru), Teodora Marin, Rodica Matei, Maria Munteanu, Aura Nimigean, Viorel Ordeanu, Mihaela Pana, Corina Patazi, Mihai Stanciu, Crenguta Serboiu (medic specialist radiologie), Anca Telguta, Monica Toca si Cristian Alexandru Vasile Bugarin.

Potrivit declaratiilor date de angajati ai laboratoarelor, fiecare medic dintre trimitea zilnic in jur de 20 de bilete falsificate. Majoritatea medicilor "stiau ca biletele trimise catre Uromed erau fictive, doctorii fiind cei care le intocmeau, le parafau sau le cereau asistentelor sa le intocmeasca", sustin anchetatorii.

Din interceptarile efectuate in cauza rezulta ca unii medici falsificau bilete de trimitere pentru investigatii paraclinice, la instigarea administratorilor Uromed Center si Citylab. In referat se mai precizeaza ca biletele de trimitere erau transmise prin soferul Stanciu Mihai. Sumele de bani platite drept mita erau date de administratori tot prin intermediul soferului.

In acest sens, procurorii au mentionat in referat interceptarea unei convorbiri telefonice purtate in 24 aprilie 2012 de Daskiran Semseddin, zis Kemal, si Mihai Stanciu:

"Stanciu Mihai: Da sefu! Si pentru Ursu cum fac?

Daskiran Semseddin: Eu plec acuma pana la Pipera sa inscriu masina si¬de o ora ma intorc vin CITYLAB si-ti dau¬

Stanciu Mihai: Nu o mai gasesc .

Daskiran Semseddin: Cum?

Stanciu Mihai: Nu o mai gasesc. Ca ea e pana pe la unu jumatate doua.

Daskiran Semseddin: Bine spune-i ca sa mai¬se rezolva, ai inteles? Si e mai multe nu e problema dam mai mult.

Stanciu Mihai: Da, nu numai¬nu-mi lasati ca ¬ma duc maine dupa-amiaza si gata!

Daskiran Semseddin: Am inteles, maine dupa-amiaza sa duci dar spune-i sa face mai (neinteligibil). Intelegi ce zic?

Stanciu Mihai: Eu vorbesc la telefon cu ea nu ma mai duc acolo ca daca nu sunt pregatit nu ma duc ca nu are rost! Eu stiu ce¬deci daca nu sunt pregatit nu are rost sa ma duc acolo . Eu am vorbit cu ea de dimineata.

Daskiran Semseddin: Deci maine¬te trimit pregatit pentru mai multe sa faci mai multe intelegi?

Stanciu Mihai: Pai da nu stiu daca are, o sa vorbesc cu ea daca are loc in registrul ala se rezolva dar daca nu, nu!

Daskiran Semseddin: Rezol¬sa vorbesti daca este ok¬intelegi? Maine duci cu mai multe ai inteles ce zic?

Stanciu Mihai: Da, da am inteles"

In descrierea modului de operare al retelei, anchetatorii mentioneaza ca biletele de trimitere false erau denumite de inculpati, in limbaj codificat, "bilete extra", "bomboane" sau "burti".

Potrivit procurorilor, angajatii laboratorului primeau biletele de trimitere false, le introduceau in circuitul laboratoarelor, prin intermediul sistemului informatic Medis, si le inaintau spre decontare catre Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.