Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost ales vineri presedinte interimar al filialei judetene a PSD Satu Mare, dupa ce fostul lider de filiala, senatorul Valer Marian, a refuzat sa mai candideze pentru un mandat invocand probleme de sanatate, informeaza Agerpres. Senatorul Valer Marian, cunoscut pentru pozitiile anti-americane, i-a transmis in luna februarie o scrisoare premierului Victor Ponta, presedinte al PSD, in care il avertizeaza sa nu se lase "amagit de vrajile si mrejele puterii si gloriei efemere", oferind exemplul lui Nicu Ceausescu.

In cadrul conferintei, fostul presedinte al PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian, a prezentat bilantului mandatului sau, declarand ca nu mai candideaza pentru un nou mandat deoarece are probleme de sanatate dar se va ocupa si de unele misiuni in strainatate.

Senatorul Valer Marian, cunoscut pentru pozitiile anti-americane, i-a transmis in luna februarie o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, document publicat de Cotidianul, in care critica situatia actuala din partid, inlusiv marginalizarea si "chiar persiflarea" lui Ion Iliescu, abandonarea lui Nastase si ostracizarea lui Mircea Geoana.

Potrivit senatorului de Satu Mare, "Constitutia Romaniei si Codul Electoral au ajuns pe mana unor repetenti si a unor juristi fabricati la fara frecventa sau de la distanta in facultati obscure de drept" iar "reforma administrativ-teritoriala a tarii a ajuns pe mana unui capitan de judet".

Valer Marian il avertizeaza pe presedintelui PSD faptul ca "partidul este pe cale sa ajunga pe mana junilor turciti de la Rin Grand Hotel".

Senatorul ii mai reproseaza liderului de partid ca "au fost uitati si neglijati oameni simbol ai rezistentei antibasiste", precum jurnalistul Ovidiu Ohanesian, colonelul SIE Ionel Dragomir, angajatul TVR Adrian Sobaru si locotenentul trecut in rezerva Alexandru Gheorghe , in prezent consilier la cabinetul senatorial al lui Valer Marian. Alexandru Gheorghe si-a facut aparitia, in ianuarie 2012, imbracat in uniforma militara, in Piata Universitatii din Bucuresti, cu declaratii de sustinere la adresa protestatarilor, afirmand ca "s-a saturat de batjocura din aceasta tara".

"Ca fost procuror care am participat dupa Revolutie la anchetarea unor lachei sau pretorieni ai lui Ceausescu, inclusiv la anchetarea fiului sau Nicu (alintat Printisorul), va recomand din suflet sa nu va lasati amagit de vrajile si mrejele puterii si gloriei efemere. Fara intelepciune si buna credinta, puterea nu valoreaza nimic. Astept un raspuns urgent si intelept din partea Dvs. In rest, sunt pregatit pentru orice lupta", ii transmite Valer Marian presedintelui PSD.

Potrivit Agerpres, dupa refuzul lui Valer Marian de a candida din nou pentru conducerea filialei, in urma unei discutii cu presedintele PSD Victor Ponta s-a convenit ca interimatul sa fie asigurat de catre secretarul general, Liviu Dragnea.

"Acceptarea de catre mine a preluarii interimatului functiei de presedinte nu a fost o decizie pe care am luat-o pe negandite, nu este o decizie usoara, si o sa mi-o indeplinesc cu foarte multa seriozitate si determinare. Nu am luat-o pur si simplu asa, ca sa fie. Voi veni cel putin o data de doua ori pe luna in Satu Mare si nu numai la sedinte de partid ci si pentru a discuta chestiuni de administratie, de proiecte. Am doua vesti, una buna ca sunt dispus sa va ajut ce tot ceea ce pot, si pot, si tot ceea ce stiu, si stiu, si o vestea proasta: ca trebuie sa munciti", a declarat Dragnea care a primit voturile tuturor celor 711 delegati la conferinta judeteana.

  • Cine este senatorul Valer Marian

Senatorul Valer Marian il mai are consilier si pe Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak in 2005 (Sursa). La inceputul lunii, senatorul PSD l-a facut pe inspectorul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, filiala Satu Mare, Ioan Bonea "derbedeu, betiv ordinar si arogant", scrie Adevarul.

In ianuarie 2012, tot el a agresat o ziarista in Satu Mare. Potrivit Gandul, Valer Marian a imbrancit o jurnalista de la un cotidian din localitate si i s-a adresat cu urmatoarele cuvinte: "Du-te la ma-ta la casa (...) V-a venit matusa? Vrei sa vin sa te iau de urechi? Fato, n-ai fost invitata la conferinta de presa, te rog sa pleci. N-ai fost invitata la conferinta de presa. Te rog sa parasesti perimetrul, sa nu chem Politia. Te rog sa treci pe trotuar. Pe trotuar e locul tau, acolo".

In luna februarie, intr-o declaratie postata pe site-ul oficial al PSD, senatorul a sustinut ca Statele Unite ale Americii ii "umilesc" pe romani pentru ca le impun vize, nu acorda Romaniei "ajutoare substantiale" si ne "acapareaza resursele", scrie Bursa, care il citeaza pe Valer Marian spunand ca "nu voi fi sluga Americii".