Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat ca a discutat cu profesori si specialisti din minister despre posibilitatea ca la anumite materii sa nu se mai dea note. "Am inceput sa discut cu profesorii si in minister despre posibilitatea ca la anumite materii sa nu se dea note. Elevul trebuie sa vina la scoala de placere", a afirmat Pricopie, citat de Agerpres.

Remus PricopieFoto: Agerpres

"Unii profesori nu sunt de acord cu acest lucru, considera ca este un instrument de impunere a autoritatii. Vom mai analiza", a explicat ministrul Remus Pricopie, in cadrul unei conferinte privind combatarea violentei in scoli.

Mai multe ONG-uri au cerut ca la orele de Religie elevilor sa nu li se mai dea note

Amintim ca in urma cu un an zece asociatii si ONG-uri au fost prezente la Ministerul Educatiei pentru a dezbate curriculumul scolar pentru clasa pregatitoare. Discutiile s-au centrat pe predarea disciplinei Religie in clasa pregatitoare, iar printre propunerile pe care asociatiile le-au inaintat Ministerului Educatiei se numara posibilitatea ca elevilor sa nu li se mai dea note la religie, a declarat pentru HotNews.ro Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR).

Motivul il reprezinta faptul ca la orele de Religie se dau de cele mai multe ori note foarte mari, sustine Toma Patrascu. "Intr-o lucrare realizata de Vasile Timis, fost inspector general de religie in Ministerul Educatiei si fost secretar de stat in Ministerul Culturii, se precizeaza urmatoarele: 'Nu trebuie ignorata nici psihologia copilului, care se simte bine cand ia note bune. Fara a bagateliza notarea la religie, credem ca e binevenita notarea generoasa in virtutea iubirii si a ingaduintei crestine. (...) Fericiti profesorii de religie care nu isi fac un obicei din a da note slabe'. Lucrarea se afla in bibliografia pe care trebuie sa o parcurga cei care dau concurs de ocupare a unui post de profesor pe disciplina religie. Asta este o invitatie in a mitui elevii cu note mari pentru a participa la orele de religie, in conditiile in care intrarea la licee si chiar la facultati se face in baza mediei generale", a declarat vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania.

Colegiul Medicilor din Covasna cere ca elevii sa fie notati cu calificative la orele de sport

Pe 14 martie, conducerea Colegiului Medicilor Covasna a declarat ca ar trebui introdus un nou sistem de evaluare a elevilor la orele de sport, respectiv inlocuirea notelor cu calificative. "Noi ne-am bucurat cand am auzit de propunerea de a se face mai mult sport in scoli. Dar pentru a incuraja practicarea sportului nu ar trebui sa fie presiune pe medii. Ar trebui ca profesorii sa nu ii mai noteze, sa le dea doar calificative, pentru ca asta este cea mai mare problema", a declarat presedinta Colegiului, dr. Lucia Seres.

Elevii "vin si ne spun ca sportul le strica mediile si trebuie neaparat scutiti. De multe ori chiar de la parinti porneste aceasta problema", a spus Lucia Seres.

Remus Pricopie: O realitate este consumul de alcool, tutun, droguri

Referitor la violenta in scoli, ministrul Educatiei a declarat la evenimentul de joi ca cel putin un caz de violenta are loc in fiecare zi in scolile din Romania. "Cred ca in momentul de fata trebuie sa facem o radiografie a violentei in scoli. Constatam ca in scolile din Romania in fiecare zi se intampla cel putin un caz de violenta, sigur, nu toate sunt grave. Aceste fenomen este unul complex si prin urmare masurile trebuie sa fie complexe. Toti actorii din sistemul educational trebuie implicati. Am facut o monitorizare stricta la ceea ce se intampla in scoli, saptamanal avand videoconferinte cu inspectorii generali. Masurile trebuie luate in scoli, in inspectorate, dar impreuna cu parintii", sustine Pricopie.

Ministrul a precizat ca "o realitate este consumul de alcool, tutun, droguri. Multi ascund sa spuna, dar exista consum de droguri in scoli. MEN are un dialog permanent cu organele de specialitate in vederea combaterii consumului de droguri in scoli"

"Este necesara o echipa de cercetatori care sa analizeze documentele privind violenta in scoli. Problema violentei in scoli va fi pe agenda noastra destul de mult timp. La anul, peste doi ani, vom discuta despre problema violentei in scoli. Preventia va duce la scaderea violentei in mediul scolar. MEN are deja un proiect pentru violenta in scoala. Acest proiect va urma doua trasee: o analiza facuta de cercetatori si una interinstitutionala si apoi dupa aceea vom pune in dezbatere publica proiectul", a anuntat ministrul.

Citeste si: