Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu a declarat joi ca pana la mijlocul lunii aprilie vor fi finalizate toate procedurile cerute de Comisia Europeana pentru deblocarea Programului Operational Sectorial de Transport (POS-T), iar forul european va primi, pana la jumatatea lunii mai, toata documentatia de ridicare a presuspendarii. Fenechiu a mai sustinut ca la nivelul Ministerului Transporturilor vor trebui cheltuiti in infrastructura 4,5 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2015, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

''Am stabilit un calendar cu autoritatea de audit din Romania in care, pana la mijlocul lunii aprilie, noi vom termina toate procedurile pe care ni le-a cerut CE, intre 15 si 26 aprilie autoritatea de audit va verifica functionalitatea acestor proceduri si intre 26 aprilie si maximum jumatatea lunii mai va face rapoartele catre CE, astfel incat Comisia sa aiba pana cel tarziu la jumatatea lui mai documentatia din partea noastra, documentatia de ridicare a presuspendarii", a declarat Fenechiu.

Ministrul a mai sustinut ca la nivelul Ministerului Transporturilor vor trebui cheltuiti in infrastructura 4,5 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2015:

"La Ministerul Transporturilor vorbim despre 4,5 miliarde de euro, bani care trebuie consumati pana la finele lui 2015 in sectorul infrastructurii, bani din care am consumat pana acum doar 10%. Acest lucru este foarte rau, pe de o parte, pentru ca nu am reusit sa avem o rata de absorbtie, dar pentru constructori cred ca este bine, pentru ca in aceasta perioada, daca sunt competitivi, vor avea de lucru", a declarat minitrul liberal.

''Toate sumele ramase necontractate la sfarsitul anului 2015 sunt bani pierduti pentru Romania. Pana acum, am contractat 78% din valoarea POS Transport. Vorbim despre contractele de finantare. Deci, avem aproape 80%. Mi-am luat angajamentul ca pana la sfarsitul anului vom contracta pana la 100%. Cand am venit in MT, procentul de contractare era de 60%. Daca reusesc sa contractez 40% intr-un an - si din 2007 pana in 2013 s-a contractat doar 60% - cred, totusi, ca este o usoara performanta", a mai spus Fenechiu.

Ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, ca in situatia in care nu va rezolva problema privatizarii CFR Marfa si deblocarea POS Transporturi pana la mijlocul lunii iunie este posibil sa paraseasca Guvernul.

Totodata, Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca i-a fixat ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, doua obiective strategice in perioada urmatoare legate de deblocarea POS Transporturi si privatizarea CFR Marfa, el aratand ca daca le face, il va lauda, iar daca nu, va raspunde politic.

La finalul lunii februarie, Fenechiu declara ca un numar de 22 de contracte cu finantare prin POS-T au suspiciuni de frauda, iar in cazul in care aceste suspiciuni s-ar adeveri, s-ar putea pierde circa 700 milioane euro. Fenechiu declara ca acesta este motivul pentru care Programul este in prezent presuspendat, potrivit Agerpres.

Romania are alocate circa 5,7 miliarde euro de la Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial Transporturi (POS-T), in perioada 2007 - 2013.