Olanda a fost critica cu Romania pe tema strategiei anticoruptie, a declarat joi ambasadorul Regatului Tarilor de Jos in Romania, Mattheus Van Bonzel, care s-a aratat insa impresionat de progresele deja inregistrate de tara noastra, scrie Agerpres.

"Stiu ca Olanda a fost critica pe tema strategiei anticoruptie cu Romania, dar eu sunt aici sa arat ca suntem gata sa sprijinim Romania, sa lucram impreuna cu Romania, cu toate statele membre UE pe acest subiect - Strategia Nationala Anticoruptie. Sunt impresionat de progresele deja inregistrate in ciuda tuturor tensiunilor din mass - media, in ciuda atentiei mass - media acordate evolutiilor politice zilnice, o munca intensa s-a facut dincolo de luminile rampei, grupuri de lucru au avut mai multe intruniri cu societatea civila, cu mediul de afaceri si la diferite niveluri ale guvernarii. S-au intocmit strategii la multe institutii, prima evaluare de impact va incepe in curand. Integritatea ar trebui sa fie un subiect pe care toata lumea sa-l aiba in minte, de la primul-ministru la parlamentari, pana la profesori, politisti si diplomati", a afirmat ambasadorul Regatului Tarilor de Jos in Romania, la Conferinta anuala anticoruptie, de la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca Regatul Tarilor de Jos este gata sa sprijine financiar, dar mai ales prin experienta, prin cunoastere si cooperare, statele care au nevoie.

"Acesta este felul cum vad eu functionarea MCV-ului: Guvernul Romaniei intocmeste o strategie, ONG-urile ajuta la implementarea acesteia cu expertiza din partea statelor membre si finantare de la Bruxelles. Cred ca Romania ar putea, ar trebui sa ceara sprijin de la Bruxelles in acele domenii care sunt cruciale pentru dezvoltarea societatii. Slabiciunea in Romania nu se refera la capacitatea oamenilor, la amplasarea geografica, la potentialul sau agricol sau la logistica, punctul slab este tocmai punctul focal al MCV - justitia, sistemul judiciar, Codul penal si cel civil care inca nu sunt implementate si este politica, strategia de anticoruptie care inca nu sunt finalizate", a mai spus Mattheus Van Bonzel.