Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat joi ca Daniel Morar nu este in niciun fel de stare de incompatibilitate intrucat mandatul de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) incepe la data depunerii juramantului, adica ulterior datei de 8 iunie, relateaza Agerpres.

"Nu vorbim de niciun fel de incompatibilitate", a afirmat seful CSM.

Intrebata, la sediul CSM, daca inainte de inceperea mandatului de judecator la CCR Daniel Morar este obligat sa isi dea demisia din magistratura, Haineala a sustinut ca nu exista aceasta obligatie.

"Nu este obligat, exista doua dispozitii legale: articolul 69 din Legea 47/1992 si articolul 33 punctul 15 din Legea 303/2004 care prevad ca in cazul judecatorilor si procurorilor care sunt numiti la CCR la incetarea mandatului de judecator la Curtea Constitutionala acestia isi pot relua in functie de vointa lor postul in magistratura, deci este practic o suspendare sui generis din calitatea de magistrat, dar care survine inceperii mandatului la CCR care nu este data decretului prezidential sau a hotararilor Senatului sau a Camerei Deputatilor, ci data depunerii juramantului. Repet, 8 iunie 2013", a explicat Haineala.

Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de noua ani, incepand cu data de 9 iunie.

Decizia lui Traian Basescu vine ca urmare a faptului ca, in luna iunie, expira mandatul la CCR al lui Axinte Gaspar, care a fost numit de Presedintie.

Incepand cu 2 octombrie 2012, Daniel Morar a preluat pentru o perioada de sase luni interimatul in functia de procuror general al Romaniei.

Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat luni, cu unanimitate de voturi, detasarea incepand cu data de 2 aprilie a lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ.

Senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu sustine ca Daniel Morar se afla in conflict de interese, punctand ca CSM a savarsit o 'ilegalitate grava' prin detasarea acestuia in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ.

Si presedintele Comisiei juridice din Senat, fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, considera ca procurorul general interimar al Romaniei, Daniel Morar, ar trebui sa demisioneze din aceasta functie, precum si din cea de membru de drept al CSM odata ce a fost numit judecator al Curtii Constitutionale, daca nu pentru a evita o stare de incompatibilitate, macar din 'respect' pentru rolul judecatorilor CCR.