Peste o mie de angajati ai Oltchim Ramnicu Valcea protesteaza, joi, in fata pavilionului administrativ al unitatii, nemultumiti de restantele salariale si de faptul ca au fost anuntati ca vor fi disponibilizati inainte ca planul de reorganizare al unitatii sa fie elaborat si aprobat, potrivit Mediafax.

UPDATE 12.20 Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi la Digi 24 ca muncitorii vor fi platiti vineri, insa problemele combinatului sunt uriase. "Sunt tentative de a duce Oltchimul catre faliment", "nimeni nu doreste sa dea bani pentru combinat", spune Vosganian.

"De cand sunt in Ministerul Economiei, mai mult de 50% din timpul meu il aloc Oltchim. Faptul ca si-a triplat capacitatea de productie de la 8% la peste 25% in ultimele trei luni e rezultatul acestei actiuni.

"Inteleg ca s-au alaturat salariatii de la Arpechim. Platforma Arpechim nu mai lucreaza din 2008. In 2010, Oltchim a cumparat Arpechim pe nimic, fara ca aceasta platforma sa functioneze macar o zi (...)

Din 2010, Oltchim plateste 600 de salariati care nu au facut decat unele actiuni de mentenanta ca sa castige liderii de la Oltchim: au vopsit tot felul de borduri si au pus chenare la geamuri."

"E firesc ca acesti oameni sa protesteze, dar nu stiu daca e normal sa aiba unele revendicari din moment de aceasta platforma nu mai lucreaza de aproape cinci ani, iar la Oltchim nu a lucrat nici o zi. In total, aceasta platforma a costat Oltchim 106 milioane de euro numai investitii, fara a mai pune la socoteala cateva milioane de euro pe an pentru salarii", a explicat Varujan Vosganian situatia Diviziei Petrochimice Bradu de la Arpechim, divizie care apartine Oltchim.

Ministrul a spus ca vineri va fi platita chenzina restanta aferenta lunii februarie si subliniaza ca, in ultimii doi ani, salariatii au fost platiti 100% pentru productii de 8-10%, maximum 25%.

Trebuie facute disponibilizari, intrucat combinatul a functionat la capacitate minima anul trecut si la inceputul acestui an, in timp ce reprezentantii salariatilor au luat in numele sindicatului "tot felul de spatii in chirie fara nici un ban" sau si-au infiintat firme care au avut relatii comerciale cu Oltchim, semnaleaza Varujan Vosganian.

"Avem nevoie de circa 15 milioane de euro pentru curent electric, salarii, gaze. Nimeni nu doreste sa dea bani la Oltchim. Nici bancile, nici traderii. Si Guvernul ezita, pentru ca ar incalca legislatia Comisiei Europene. Noi discutam cu bancile, care au dat foarte multi bani la Oltchim si nu mai vor sa dea... Noi l-am preluat ipotecat pana in dinti. Numai pasarile care zburau pe deasupra combinatului nu erau ipotecate. (...) Mi-e greu sa conving traderii sa dea bani in avans, in timp ce la Oltchim se blocheaza soselele."

"Trebuie in acelasi timp sa va spun ca sunt tentative de a duce Oltchimul catre faliment. Fondul Monetar International ne-a spus raspicat ca Oltchim trebuie inchis, Comisia Europeana spune ca e o gaura neagra in care nu ar trebui sa mai bagam bani, unii spun ca, daca falimenteaza, ei cumpara mai ieftin."

UPDATE 12.00 Un muncitor al Combinatului Chimic Oltchim a fost lovit de o maşină, în timpul protestelor de joi. Şoferul a încercat să fugă, dar a fost reţinut de ceilalţi protestatari, anunta Romania TV. Bărbatul rănit a fost transportat la Spitalul din Râmnicu Vâlcea. Angajaţii Oltchim au blocat din nou joi drumul naţional 64, protestând pe trecerea de pietoni.

UPDATE 10.50 Protestatarii au blocat DN64 Valcea - Dragasani, anunta Centrul Infotrafic.

Printre cei o mie de participanti la protest se afla si 450 de salariati de la Divizia Petrochimica Bradu de langa Pitesti, care apartine combinatului Oltchim. Acestia au plecat, joi dimineata, de la Pitesti cu noua autocare pentru a participa la protestul de la Ramnicu Valcea.

Oamenii striga "Hotii, hotii!", "Vrem sa muncim" si "Nu ne mai mintiti", ei spunand ca nu vor inceta protestele pana nu vor avea raspunsuri la revendicari si pana cand premierul Victor Ponta nu va veni la combinat.

Liderul Sindicatului Liber Oltchim Ramnicu Valcea, Mihai Diculoiu, a declarat ca angajatii sunt nemultumiti ca vor fi disponibilizati, ca exista restante salariale pe trei luni si ca activitatea petrochimiei pitestene nu a fost reluata.

"Combinatul valcean functioneaza doar la sase la suta din capacitate, banii reprezentand capitalul de lucru, cele 45 de milioane de euro nu au venit, cu ei am putea creste capacitatea de productie la 65 la suta si ar asigura mentinerea productiei la un asemenea nivel, care permite profit si mentinerea oamenilor la lucru, pastrarea locurilor de munca. Cerem insistent prezenta premierului Victor Ponta la Valcea pentru a ne spune cum stau lucrurile la combinat. Sunt oameni aici care nu au din ce trai de trei luni de zile, au rate la banci, au restante la asociatii, au copii de crescut, e o catastrofa sociala. Ne-am saturat de rapoarte, analize, este obligatoriu sa ni se spuna concret, plecam acasa cu salarii compensatorii, situatie pe care nu ne-o dorim, sau ramanem, dar sa stim perspectiva combinatului", a declarat Mihai Diculoiu.

Miercuri, peste 200 de angajati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au blocat traficul pe Drumul National 64, timp de doua ore, cerand administratorului judiciar si reprezentantilor Ministerului Economiei sa vina la Valcea pentru a le prezenta planul privind unitatea.

Tot miercuri, peste 300 de salariati ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat pe DN 65 B si au blocat soseaua in zona Vamii din Pitesti, la un moment dat o parte a protestatarilor imbrancindu-se cu jandarmii care au intervenit sa elibereze drumul.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.