In lunile iulie si august se anunta seceta, iar sumele din fonduri europene pentru reabilitarea statiilor de punere sub presiune la sistemele de irigatii vor creste la 60 de milioane de euro, fata de 25 de milioane de euro in 2012, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

"Am discutat si despre sectorul de irigatii si despre cum se poate interveni, pentru ca se anunta si in acest an, in lunile iulie si august, seceta. Am anuntat ca avem deja un act normativ in curs de avizare astfel incat sa realizam o masura care nu s-a mai intreprins din 1997, si anume sa aducem pe banii Ministerului Agriculturii si sa facem prima umplere pe canale", a spus ministrul.

El a adaugat ca, astfel, costurile pe care le platesc fermierii pentru apa nu vor mai fi atat de mari.

"In 2012, din fonduri europene, aveam alocata o suma de 25 de milioane de euro pentru reabilitarea statiilor de punere sub presiune, acele sisteme secundare care sunt in administrarea asociatiilor de udatori. Am marit sumele in acest an de la 25 la 60 de milioane de euro", a mai spus ministrul.

Fermierii primesc ajutoare de 116 milioane lei pentru asigurari, ameliorarea raselor sau accize

Valoarea totala a ajutoarelor de stat acordate producatorilor agricoli in perioada 2012-2013 pentru asigurari, ameliorarea raselor, incinerarea cadavrelor de animale sau accize la motorina este de circa 116,3 milioane lei, conform unei hotarari adoptate, miercuri, de Guvern.

Ajutoarele vor fi acordate pentru sectorul cresterii animalelor in vederea acoperirii costurilor legate de mutarea cadavrelor de animale, pentru plata primelor de asigurare in cazul culturilor agricole, animalelor, pasarilor si familiilor de albine si pentru rambursarea diferentei dintre acciza standard si cea redusa la motorina.

Fondurile vor fi alocate si pentru intocmirea si mentinerea registrului genealogic si de determinare a calitatii genetice a raselor de animale.