Aproximativ 30 de tineri, studenti si absolventi ai Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, au ocupat, marti, o sala de curs din cladirea principala a institutiei si au cerut ca UBB sa devina "un spatiu liber pentru dezbateri", acolo ajungand jandarmi si politisti care i-au legitimat, relateaza Mediafax.

UPDATE: Si in Capitala cativa studenti de la Universitatea Bucuresti au ocupat amfiteatrul Nicolae Iorga din Facultatea de Istorie, actiunea fiind un gest de solidaritate cu evenimentele de la Cluj, relateaza casajurnalistului.ro. Potrivit sursei citate, in sala sunt peste 100 de studenti insa doar sapte dintre ei sunt activi in protest.

Ocuparea a inceput in timpul dezbaterii "Studentii si profesorii: de aceeasi parte a baricadei?", organizat de grupul informal CRIM, mai precizeaza casajurnalistului.ro. Unii dintre studenti au reclamat ca dezbaterea a fost intrerupta de o actiune premeditata.

*

Aproximativ 30 de tineri, majoritatea studenti si absolventi ai Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, au intrat, marti dupa-amiaza, in amfiteatrul "Nicolae Iorga" din cladirea princiala a universitatii, in timp ce acolo se desfasura un curs al Facultatii de Matematica.

Ei au afisat pe un geam al cladirii un banner cu mesajul "Spatiu liber pentru dezbateri" si au impartit fluturasi cu titlul "Revendica-ti Universitatea!".

"Universitatea se transforma tot mai mult intr-o institutie supra-securizata. Spatiul care ar trebui sa incurajeze circulatia libera a ideilor si sa fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai inchis, incremenit in practici care nu mai reflecta adevaratele probleme si nevoi studentesti. In loc sa reprezinte o pregatire pentru viata, Universitatea ne face dependenti de un sistem socio-economic disfunctional. Cel mai grav este, insa, ca studentii nu sunt incurajati, printr-un sistem participativ, sa isi faca auzite vocile. Consideram necesara revendicarea unui spatiu autonom in interiorul Universitatii, in care vocile noastre se pot articula intr-o dezbatere libera, deschisa tuturor studentilor", se arata in documentul distribuit.

Membrii grupului de tineri au aratat ca nu vor parasi sala pana ce studentii nu vor fi cei care vor decide asupra problemelor reale.

Prorectorul UBB Ioan Bolovan a declarat ca actiunea tinerilor a fost "premeditata" si a perturbat cursurile Facultatii de Matematica.

"Intrarea unor persoane straine de curs si de Facultatea de Matematica in sala "Nicolae Iorga" a fost premeditata si a avut scopul de a deranja cursurile. Este inadmisibil sa se perturbe astfel cursurile", a spus Bolovan.

El a spus ca se va incerca negocierea cu grupul de tineri, fiind sesizata si Politia pentru a-i scoate din sala pe cei care nu sunt studentii UBB sau ai Facultatii de Matematica.

"Pot protesta, pot sa isi exprime public problemele pe care le au, dar nu in spatiul academic, in timpul orelor de curs sau in sali de curs unde se desfasoara activitati didactice", a subliniat Bolovan.

Reprezentantii grupului care a ocupat sala, printre care sunt si tineri care au participat la actiuni de protest cu tenta ecologista, au fost legitimati de politisti.