Liderul formatiunii Forta Civica a depus o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii prin care cere sanctioneaza declaratiilor recente al premierului Victor Ponta din interviul acordat BBC, in care acesta a afirmat ca turismul pentru beneficii sociale, pe care il acuza autoritatile britanice cu referire la romani si bulgari inaintea ridicarii restrictiilor la sfarsitul anului, nu este o problema a imigrantilor romani ci a celor din comunitatea roma.

"Declaratiile recente ale Primului Ministru Victor Ponta, impotriva comunitatii de etnie roma din Romania, ne uimesc tot mai mult. Astazi, intreaga vina, pentru incapacitatea guvernului USL de a duce Romania mai aproape de spatiul Schengen, este in totalitate a populatiei de etnie roma din Romania, conform afirmatiilor premierului. Am depus astazi la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) o sesizare, pentru a atrage atentia asupra discursului grav al premierului, un evident act de discriminare impotriva acestei comunitati," se arata intr-un comunicat.

"Potrivit cercetarilor noastre, doar cei care au rude aici in Regatul Unit sunt cei care mai vor sa mai vina, nu multi altii. Nimeni nu poate da cifre exacte si ce poate face guvernul britanic este sa ia toate masuirle legale pentru a impiedica migratia pentru beneficii sociale", a spus Ponta, in emisiunea HARDtalk de la BBC World News.

Intrebat apoi daca afirma astfel ca exista romani care emigreaza in Marea Britanie si in alte tari pentru a beneficia de ajutoarele sociale, Ponta a raspuns: "Este o situatie specifica a comunitatii rome si aici sunt de acord ca este o ingrijorare serioasa pentru toate statele - Franta, de exemplu, Germania, Marea Britanie - si pentru comunitatile rome trebuie sa avem o strategie si am incercat sa implementam o strategie impreuna cu Comisia Europeana pentru a reintegra romii in Romania. Aceasta situatie nu se va imbunatati in cateva luni, va dura mult timp si va necesita eforturi din partea tuturor tarilor.

Daca vorbim de romanii obisnuiti, nu este vorba de emigrare pentru beneficii, este o emigrare normala in cadrul UE."

"Atitudinea sfidatoare fata de aceasta comunitate, cetateni ai Romaniei, intrece orice limita de bun simt. Daca saptamana trecuta primul-ministru Victor Ponta ne explica cu dispret diferenta dintre populatia roma si 'romanii obisnuiti', saptamana aceasta a reluat acelasi discurs impertinent. Nu comunitatea roma este vinovata pentru incapacitatea guvernului USL de gestiona aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Domnul Ponta ar face bine sa reciteasca raportul MCV si sa gaseasca acolo adevaratele cauze ale esecului sau de a duce Romania in spatiul Schengen. Este revoltator cand un premier nu isi asuma responsabilitatea pentru greselile guvernului sau", a declarat Presedintele FC.

Mihai-Razvan Ungureanu a cerut CNCD sa sanctioneze declaratiile in baza articolului 19 din Legea nr. 48/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Declaratiile premierului Victor Viorel Ponta intra sub incidenta acestui articol de lege, prin afirmatiile sale care sustin ca 'turismul pentru obtinerea de beneficii sociale este o situatie specifica pentru comunitatea roma', si nu pentru 'romanii obisnuiti' in cazul carora, sustine premierul Romaniei, 'nu se pune problema migratiei pentru beneficii. Este vorba despre circulatia normala in spatiul Uniunii Europene', declaratii care incalca grav imaginea si dreptul comunitatii rome de a beneficia de dreptul la libera circulatie in cadrul Uniunii Europene, pe motiv ca apartin unei categorii etnice distincte. Afirmatiile sunt cu atat mai grave cu cat acestea apartin Primul Ministru al Romaniei", sustine Ungureanu in sesizarea trimisa catre CNCD.