Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, considera ca actuala componenta a Curtii Constitutionale nu asigura echilibrul si controlul reciproc intre puterile statului si propune ca fiecare dintre acestea sa fie reprezentata in CCR de cate trei membri, informeaza Agerpres.

Mona PivniceruFoto: AGERPRES

"Felul in care este organizata CCR in prezent - 6 reprezentanti ai Parlamentului (trei ai Camerei Deputatilor si trei ai Senatului) si trei ai Presedintiei - rezulta limpede ca in aceasta compunere ei nu asigura echilibrul intre puteri si controlul reciproc al puterilor", a afirmat luni Mona Pivniceru, in cadrul unei dezbateri desfasurate la Parlament.

"Acest organism (CCR - n.red.) situat deasupra puterilor in stat ar trebui sa aiba in compunerea sa cate trei reprezentanti ai fiecarei puteri: trei ai Parlamentului, trei ai Guvernului si trei ai puterii judecatoresti, pentru ca, cred eu, numai in aceasta formula s-ar asigura echilibrul si controlul reciproc al puterilor in stat. Formula aceasta nu este o inovatie, sunt mai multe state care au inclus in compunerea CCR alaturi de Legislativ si Executiv si puterea judecatoreasca", a declarat ministrul Justitiei.

Pivniceru a mai declarat ca in spiritul separatiei puterilor in stat si al echilibrului si controlului reciproc care trebuie sa existe, "puterea judecatoreasca nu poate sa isi extinda sau sa isi aroge competente in plus".

Ministrul Justitiei, mona Pivniceru, aluat parte luni la dezbaterea "Rolul Curtii Constitutionale intr-o democratie consolidata. Apartenenta la puterea judecatoreasca? Perspective in noul context constitutional" organizata de Comisia juridica a Camerei Deputatilor si Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului.