Avocatul Alexandru Avramescu a declarat ca la sediul societatii Erbasu SA se fac perchezitii, fiind cautate acte privind colaborarea firmei cu RADET, in special cea din ultimii ani, pentru lucrari de reabilitare a retelelor de incalzire. In sediul societatii se afla directorul firmei, Cristian Erbasu, transmite Mediafax.

UPDATE1 Sorin Oprescu: Am discutat despre situatia de la RADET cu presedintele, premierul si SRI

"In decembrie 2011 am adus la cunostinta presedintelui Romaniei, primului ministru de la acea vreme, CSAT, SRI-ului si ministrului Economiei situatia creata intre RADET si ELCEN, ma refer la datoria istorica. Am facut demersuri pana in prezent la toate guvernele iar in noiembrie 2012 am solicitat primului ministru ancheta a corpuui de control care este in curs de finalizare", a sustinut acesta.

Acesta a afirmat ca a spus "in mai multe randuri" guvernului si institutiilor abilitate ca RADET trebuie reorganizat, transformat in societate comerciala si unificat cu ELCEN.

"Am spus de nenumarate ori ca nu mai putem subventiona la nesfarsit un sistem neperformant tehnic si economic la care se suprapun, iata, si pierderi cauzate de proasta gestiune si posibile acte de ilegalitate. Din acest motiv, consider ca actiunea de verificare demarata la RADET precum si concluziile anchetei corpului de control ale primului ministru ne vor ajuta pe noi, autoritatea locala, sa facem ordine in sfarsit in aceasta activitate de mare importanta pentru populatia municipiului Bucuresti.

Nu mai putem suporta pretul nedrept din contractul cu ELCEN. Anul trecut penalitatile pe care RADET trebuia sa le plateasca catre ELCEN se ridicau la 8.500 miliarde lei vechi iar datoria se ridica la 5.000 mld lei vechi, iar toti banii pe care noi ii plateam se duceau in cuantumul penalitatilor, nu la stingerea datoriei. deficitar si cu anumite ilegalitati. Speram ca miercuri sa intre pe ordinea de zi memorandumul privind unirea RADET cu ELCEN si trecerea in subordinea primariei Capitalei.

Daca vom controla si producerea si transportul energiei termice, aducem pretul gigacaloriei mai jos iar asta se reflecta in economia fiecarei familii", a declarat Oprescu.

Oprescu a spus ca cele mai importante masuri pe care le are in vedere pentru RADET sunt:

  • organizarea serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem integrat
  • reorganizarea RADET Bucuresti in societate comerciala a municipiului Bucuresti
  • fuzionarea segmentului de transport si distributie a energiei termice gestionat in prezent de RADET cu segmentul de productie a energiei termice actualmente in cadrul ELCEN, aferent municipiului Bucuresti
  • modernizarea retelelor de transport si distributie a energiei termice, in primul rand pentru reducerea pierderilor si a cheltuielilor de exploatare
  • modernizarea centralelor termoelectrice care vor fi preluate de la ELCEN cat is a celor existente pentru cresterea eficientei cu efect direct asupra costuruilor gigacaloriei

Oprescu a mai spus ca a facut eforturi pentru protejarea populatiei prin acordarea celei mai mari subventii la energia termica, respectiv 40% din pretul total al gigacaloriei.

Primarul nu a dorit sa raspunda la intrebarile ziaristilor.

"Exista o autorizatie de perchezitie pentru spatiile pe care le administreaza firma, sunt verificate si cautate acte privind colaborarea firmei cu RADET", a declarat vineri avocatul Alexandru Avramescu, in fata sediului societatii Erbasu SA.

El a precizat ca societatea Erbasu are o colaborare cu RADET de 20 de ani, verificarile facute de anchetatori vizand cu precadere colaborarea din ultimii ani cu regia de distributie a energiei termice.

Avocatul a spus ca in sediul firmei este directorul Cristian Erbasu, acesta acordand sprijin in procedura de perchezitie. El a precizat ca la perchezitii nu este prezent si fratele acestuia, Alexandru Erbasu.

Avocatul a mai spus ca nici Cristian si nici Alexandru Erbasu nu au fost chemati pentru a fi audiati in acest dosar.

"Societatea trece printr-o expunere mediatica pe care nu ne-o dorim. Facem apel la anchetatori sa isi faca treaba, dar sa protejeze imaginea unei firme care nu are probleme fiscale si functioneaza legal", a spus avocatul.

Anchetatorii fac perchezitii la RADET si la alte adrese din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu pentru a ridica documente in cazul prejudicierii regiei prin contracte de lucrari de infrastructura platite dar nerealizate, nefiind inceputa urmarirea penala pe numele niciunei persoane, au declarat vineri pentru Mediafax surse judiciare.

UPDATE Sute de mii de lei si zeci de mii de euro au fost gasiti in urma perchezitiilor, bani despre care anchetatorii au informatii ca ar proveni din mita primita de la firmele carora le-au fost oferite contracte frauduloase, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Potrivit surselor citate, urmarirea penala in dosarul privind prejudicierea RADET a fost inceputa in rem, ceea ce inseamna ca la acest moment este constatata doar infractiunea, nu si autorii, astfel ca nicio persoana nu este pusa sub acuzare in acest caz.

Perchezitiile au fost dispuse pentru a fi ridicate documente in acest dosar, pana la acest moment al anchetei nefiind emis niciun mandat de aducere pe numele vreunei persoane.

Sursele citate au precizat ca niciun oficial din RADET nu a fost pus sub invinuire pana la acest moment.

Potrivit unor surse din Politie, mai multe firme ar fi in atentia anchetatorilor, printre care societatea de constructii Erbasu SA, CCEI SRL, SICOR SRL, Willo Romania si Multigama Tech.

Sursele citate au precizat ca RADET ar fi incheiat contracte cu mai multe firme pentru lucrari de intrastructura care ar fi fost platite dar nu ar fi fost executate.

Potrivit unui comunicat al Politiei Capitalei, perchezitiile au loc la 38 de adrese din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu.

"Prechezitiile sunt efectuate ca urmare a cercetarilor ce se desfasoara intr-un dosar penal in care exista indicii privind savarsirea unor infractiuni in domeniul achizitiilor publice, prin care ar fi fost diminuate resursele financiare ale unei institutii de interes public local", a precizat Politia Capitalei.

Perchezitiile sunt facute de politistii bucuresteni specializati in investigarea fraudelor, coordonati de procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Activitatile sunt efectuate cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.