Investitiile in educatie au scazut, ca urmare a crizei, in opt dintre statele UE, printre care Ungaria, Italia, Spania si Portugalia, in timp ce Romania se numara printre tarile unde bugetele pentru invatamant s-au micsorat in perioada 2010-2011 si au crescut apoi, in 2011-2012, potrivit Comisiei Europene. Romania este si pe lista celor 10 tari in care scaderea bugetului a dus la reducerea personalului didactic.

Informatiile sunt cuprinse intr-un studiu al Comisiei Europene (CE) privind impactul crizei asupra bugetelor pentru invatamant incepand din 2010, dat publicitatii joi si citat de Mediafax. Potrivit studiului, au fost impuse reduceri de peste 5% in Grecia, Ungaria, Italia, Lituania si Portugalia, in timp ce in Estonia, Polonia, Spania si Regatul Unit (Scotia) s-au inregistrat scaderi de 1 pana la 5%. Cu toate acestea, cinci state membre si-au crescut cheltuielile pentru invatamant cu peste 1%: Austria, Danemarca, Luxemburg, Malta si Suedia, precum si zona germanofona din Belgia.

Germania si Tarile de Jos nu au furnizat date pentru perioada incepand din 2010, se precizeaza in comunicat.

Tendintele cheltuielilor variaza in alte state membre, unele crescandu-si bugetele intr-un an pentru ca apoi sa le scada in urmatorul sau invers. Belgia (comunitatea francofona), Cipru, Letonia, Finlanda, Franta, Irlanda, Slovenia si Regatul Unit (Tara Galilor), precum si viitorul stat membru Croatia au marit bugetul alocat educatiei in perioada 2010-2011, dar l-au redus apoi in perioada 2011-2012.

In Bulgaria, Republica Ceha, Romania si Slovacia, situatia a fost inversa, bugetele pentru invatamant scazand in perioada 2010-2011, ca sa creasca in perioada urmatoare. Comunitatea flamanda din Belgia si-a pastrat buget stabil in ambii ani, conform sursei citate.

"Este o perioada dificila pentru bugetele nationale, dar avem nevoie de o abordare coerenta a investitiilor publice in educatie si formare profesionala, pentru ca acestea sunt esentiale pentru viitorul tinerilor nostri si pentru o redresare economica durabila pe termen lung. Daca statele membre nu reusesc sa investeasca in mod corespunzator in modernizarea educatiei si a competentelor, vom ramane si mai mult in urma concurentilor nostri la nivel mondial si va fi si mai greu sa combatem somajul in randul tinerilor", a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, citata in comunicat.