Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, s-a aratat sceptic fata de Planul B prezentat de Cipru pentru a iesi din criza, potrivit cotidianului Bild, care citeaza vineri afirmatiile ministrului spuse de surse din coalitia cancelarului Angela Merkel.

"Numai cosmetica nu este suficienta", a declarat Schauble, potrivit surselor citate de Bild care au participat joi seara la o reuniune a partidelor coalitiei Angelei Merkel (liberali din FDP, conservatorii din CDU/CSU).

Ciprul trebuie "sa evolueze si sa faca in mod serios economii", ar fi continuat ministrul, spun sursele.

Paralizat de criza financiara, Ciprul a anuntat joi ca a renuntat la impozitarea depozitelor bancare in schimbul unui fond de solidaritate, fara un contur precis, in contextul in care are un ultimatum european ca sa evite falimentul bancilor.

Banca Centrala Europeana (BCE) a lansat joi numaratoarea inversa anuntand ca luni va inchide robinetul de lichiditati pentru bancile cipriote, in lipsa unui acord acceptabil intre Cipru si troica creditorilor internationali (BCE, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International).

Anuntul de sambata dimineata de la Bruxelles ca planul de salvare a Ciprului obliga la o taxa pe depozitele bancare a provocat un soc locuitorilor din insula, dar si din strainatate, in special in Rusia, pentru ca o mare parte din fondurile depuse in bancile insulei mediteraneene sunt rusesti.