Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii initiaza verificari la instantele judecatoresti care au ca obiect respectarea dispozitiilor referitoare la primirea si repartizarea aleatorie a actelor de sesizare, a anuntat institutia joi, potrivit Agerpres.

CSM propusese, marti, sesizarea Inspectiei Judiciare pentru verificarea unor posibile nereguli la sistemul informatic de repartizarea aleatorie a dosarelor in cadrul Tribunalului Bucuresti. Decizia a venit in urma scandalului izbucnit saptamana trecuta, cand doua judecatoare au fost arestate, fiind acuzate de trafic de influenta si luare de mita, anunta Agerpres.

Sistemul ECRIS si functia sa de "repartizare aleatorie" a dosarului unui complet de judecata a fost constant criticat in ultimii ani cum ca este vulnerabil si ca exista destule metode de a "fenta" sistemul pentru ca un dosar sa ajunga la un complet de judecata "favorabil" inculpatului. Vulerabilitatile sistemului au fost recunoscute si de catre CSM intr-un raport din 2009, insa pana in prezent acestea nu au fost remediate.

Citeste si: