Pacientii urmeaza sa plateasca, incepand cu luna aprilie a acestui an, o suma modica (coplata), cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta. Introducerea taxei a fost aprobata prin hotarare de Guvern, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru Mediafax. El a explicat ca pacientii vor plati intre 5 si 10 lei o singura data la externare, indiferent de perioada spitalizarii, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii.

Coplata pentru serviciile medicale intra in vigoare de la 1 aprilie, odata cu aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurari sociale de sanatate, a anuntat, joi, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. El a subliniat ca s-au facut eforturi ''imense'' in discutiile cu Fondul Monetar International pentru ca taxa sa aiba o valoare mica si si-a exprimat speranta ca aplicarea coplatii va duce la micsorarea numarului internarilor nejustificate.

''Coplata se va percepe de fiecare spital pe baza aprobarii Consiliului de Administratie al unitatii, intre aceste limite'', a precizat Nicolaescu.

Eugen Nicolaescu a precizat ca in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute si categoriile de pacienti exceptati de la coplata. Este vorba despre bolnavii cronici incluşi în programele naţionale şi care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii până în 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei, persoanele cu handicap. De asemenea, nu achită coplata cazurile considerate de urgenţă, urmând ca în această situaţie să fie făcute o serie de protocoale noi pentru ''internarea de urgenţă''.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca forma finala a Contractului-cadru pastreaza plata medicului de familie la 50% per serviciu si 50% per capita, si nu 70% per capita si 30% per serviciu, cum a fost prevazut in prima forma a proiectului.

Coplata a fost introdusa in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, document aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.

Conform proiectului prezentat public in luna ianuarie de Ministerul Sanatatii, pacientii vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua. La acel moment, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ca nu este vorba sa se plateasca 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plata, cuprinsa intre minimum 5 lei si maximum 10 lei, care se va achita in ziua in care pacientul se externeaza. Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ. Exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, precum si serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani) si pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta.

Categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si cu documente si, dupa caz, declaratie pe proprie raspundere ca indeplinesc si conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate. Agentia Mediafax anunta, in luna ianuarie, ca Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International sa introduca sistemul coplatii din primavara acestui an.