Politia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut in cazul elevei din orasul Covasna care a fost amenintata pe o retea de socializare dupa ce a purtat o bentita cu tricolorul romanesc la scoala, de 15 Martie, fiind luate masuri de prevenire a violentei in zona liceului, relateaza Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Covasna, Diana Lolu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax ca politistii vor lua masuri de prevenire a violentei in zona Liceului "Korosi Csoma Sandor" din orasul Covasna, avand in atentie si cazul elevei amenintate dupa ce a purtat o bentita cu tricolorul romanesc, de 15 Martie.

Diana Lolu a explicat ca s-a deschis un dosar penal cu autor necunoscut si politistii cauta persoana care a postat pe o retea de socializare o amenintare la adresa elevei respective.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma, a cerut un raport conducerii Liceului mixt "Korosi Csoma Sandor" din orasul Covasna, dupa ce mai multi elevi au mers la scoala cu accesorii tricolore, de 15 Martie, o eleva purtand si miercuri bentita tricolora la cursuri.

Potrivit presei, in 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cativa elevi romani din clasa a IX-a au mers la scoala cu accesorii in culorile tricolorului romanesc, iar una dintre eleve, care purta o bentita tricolora si a carei fotografie a fost postata pe o retea de socializare, sustinea ca ar fi primit amenintari.

Seful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, ca o eleva de clasa a IX-a de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din orasul Covasna, care a mers la scoala, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu o bentita in culorile tricolorului romanesc, si-a repetat gestul in cursul zilei de miercuri.

Ea aprecia gestul tinerei drept un "incident copilaresc" si "un teribilism".

"Trebuie sa vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve si din acest motiv am cerut conducerii liceului sa efectueze o analiza si sa finalizeze pana maine (joi - n.r.) la pranz un raport", spunea Keresztely.

In cursul zilei de miercuri, la liceu are loc o sedinta a Consiliului profesoral in cadrul careia se va discuta aceasta problema.

Consiliul National al Elevilor: Discriminare si abuz in cazul elevei cu bentita tricolora

Consiliul National al Elevilor considera ca impotriva elevei din Covasna care a mers la scoala, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu bentita tricolora s-au produs actiuni de discriminare, precizand ca va sesiza Ministerul Educatiei si CNCD pentru a lua masurile necesare la "asemenea abuzuri".

"Consiliul National al Elevilor condamna actiunile de discriminare desfasurate de elevii si de cadrele didactice apartinand minoritatilor nationale fata de eleva romanca Sabina Elena din judetul Covasna, actiuni care contravin Constitutiei Romaniei si drepturilor fundamentale ale omului", se arata intr-un comunicat remis, miercuri, agentiei Mediafax.

Potrivit comunicatului, Consiliul National al Elevilor considera ca "este inadmisibil ca intr-un liceu din Romania o eleva de clasa a IX-a sa fie mustrata, jignita, pusa la colt si amenintata de catre colegii ei care apartin unei minoritati nationale, profesorul diriginte si chiar conducerea scolii pentru faptul ca a "indraznit" sa poarte o banderola cu tricolorul Romaniei!".

De asemenea, arata Consiliul, este jignitor faptul ca pe teritoriul Romaniei, cetatenii romani de etnie romana sunt persecutati pentru ca promoveaza insemnele nationale garantate de catre Constitutie si de idealurile revolutiei din 1989. "Consiliul National al Elevilor trage un semnal de alarma catre toate institutiile statului roman de a se sesiza si de a opri si sanctiona conform legii aceste forme de jignire a istoriei romanilor pentru Unirea Nationala, a identitatii nationale si a statului de drept", se mai spune in comunicat.

Consiliul National al Elevilor subliniaza, in acelasi context, ca recunoaste minoritatile nationale existente pe teritoriul Romaniei si sustine dreptul acestora de a-si pastra, dezvolta si exprima identitatea etnica, culturala, lingvistica si religioasa in conditiile legii statului roman, fara a afecta sau leza identitatea nationala a romanilor, idealurile, limba si cultura stramoseasca.

"Nu vom permite ca acest caz sa fie trecut cu vederea. De vreme ce conducerea scolii si Inspectoratul Scolar Judetean Covasna nu au luat atitudine in acest sens, Consiliul National al Elevilor va incepe o serie de demersuri pentru a a atrage atentia institutiilor responsabile asupra comportamentului nejusticat si ilegal al cadrelor didactice si al colegilor reprezentanti ai unei minoritati nationale. Vom face o sesizare, atat la Ministerul Educatiei Nationale, cat si la Consiliul pentru Combatere a Discriminarii pentru a fi luate masurile necesare unor asemenea abuzuri", a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia Miron.

Consiliul National al Elevilor, infiintat in baza unui ordin din 2007 al ministrului Educatiei, se recomanda drept structura care reprezinta, in prezent, peste 3.200.000 de elevi din Romania.