Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a primit de la presedintele Traian Basescu, miercuri, la Cotroceni, Ordinul "Steaua Romaniei", el spunand despre seful statului, la eveniment, ca este "protectorul Constitutiei si statului de drept in aceasta tara", relateaza Mediafax.

"Este o onoare sa primesc aceasta decoratie din partea dumneavoastra. Va consider un bun prieten al meu si al Consiliului Europei si o persoana care a servit Romania si, pot sa spun, (care este n.r.) cu cel mai mare nivel de integritate protectorul Constitutiei si statului de drept in aceasta tara", a afirmat oficialul Consiliului Europei, dupa primirea decoratiei.

De asemenea, el a aratat ca priveste primirea acestei decoratii ca pe o expresie a gratitudinii Romaniei, stat intrat in Consiliul Europei in urma cu 20 de ani, fata de ceea ce a facut organizatia pentru aceasta tara.

"Pentru mine este o mare placere sa primesc aceasta consideratie acum, cand pot constata ca Romania este o democratie foarte stabila si are un parcurs mult mai bun decat alte tari din aceasta regiune, inclusiv din punct de vedere economic", a mai spus Jagland.

Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Ofiter i-a fost conferit de seful statului in semn de apreciere pentru "pentru competenta si profesionalismul dovedite in relatia cu tara noastra, pentru sprijinul constant in combaterea coruptiei si abuzului de putere, pentru protectia libertatii de expresie a cetatenilor si a presei, pentru o justitie independenta pusa in slujba respectarii legii".

Presedintele Basescu l-a decorat miercuri si pe Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Venetia (Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept) cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de comandor pentru "pentru contributia remarcabila in adoptarea in tara noastra a unor legi fundamentale la nivelul standardelor europene, precum si pentru promovarea valorilor democratice, a drepturilor omului si statului de drept".

"Este pentru mine o onoare sa decorez secretarul general al Consiliului Europei si un reprezentant al Comisiei de la Venetia, doua institutii cu care si alaturi de care Romania si-a construit procesul de pregatire si apoi de integrare in Uniunea Europeana. Sunt doua distinctii acordate la doi oameni care reprezinta doua institutii ce ne-au fost parteneri pana acum si ne vor fi parteneri si in continuare. Pentru ceea ce institutiile dumneavoastra au facut pentru Romania, doresc sa va multumesc in numele meu si al poporului roman", a afirmat Basescu, in cadrul ceremoniei.

Decorarile au fost facute la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

Secretarul general al Consiliului Europei se afla miercuri si joi intr-o vizita oficiala la Bucuresti.