"Ar fi o eroare monumentala daca s-ar elimina 'Cornul si laptele' fara a fi inlocuit cu o alta forma, mai buna, de furnizare de hrana pentru cei mici si defavorizati", scrie fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pe blogul sau. Potrivit consilierului prezidential, "cei mici defavorizati sunt majoritar in mediul rural. Problema lor nu este 'cu cine raman dupa ora 12'. Problema multor copii din rural este 'ce mananca?'. Declaratiile vin dupa ce premierul Victor Ponta a afirmat ca programul "Cornul si laptele" este astazi o risipa de bani, iar sumele obtinute de la renuntarea la acesta ar putea fi folositi pentru after-school.

"Inlocuirea lui eficienta cu o masa calda gratis pentru cei care au nevoie impreuna cu programul 'Scoala dupa scoala' ar fi un mare succes. Daca Victor Ponta va reusi acest lucru eu, personal, il voi felicita. As face orice e legal ca un astfel de program sa reuseasca. E un urias regret ca, guvernand in ani de criza, nu am reusit sa fac asta", a scris fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pe blogul sau.

Potrivit acestuia, "baronii locali sefi de Consilii Judetene nu vor renunta usor la administrarea a 100 de milioane de euro pentru 'cornul si laptele'. Nicusor Constantinescu si Oprisan stau oare cu ghioaga dupa colt?"

Consilierul prezidential sustine ca "niciodata, in nicio circumstanta, nu am afirmat ca programul cornul si laptele trebuie pur si simplu eliminat. Dimpotriva, l-am laudat (...). Am spus ca trebuie sa incepem sa ne gandim daca nu e mai bine sa acordam, in loc de corn si lapte pentru toti o masa calda pentru cei care au nevoie".

"Eram insa constient de uriasele probleme, mai ales de natura sanitara, care sunt de rezolvat daca vrem sa dam o masa calda, in cadrul scolii, copiilor care au nevoie. De aceea am fost foarte precaut si am sublinat clar ca trebuie sa gandim acest lucru impecabil", a continuat Daniel Funeriu.

Acesta a precizat ca programul a dus la scaderea abandonului scolar. Pe de alta parte, "este foarte important sa dam drumul la programele de scoala dupa scoala. Eu le-am introdus in lege (vezi art.58 si art. 262 alin. 1, lit c din Legea educatiei si Ordinul de ministru 5349/2011 'Scoala dupa scoala'".

"'Cornul si laptele' NU este o risipa de bani. El genereaza insa o proportie de risipa, e adevarat. Chiar daca suboptimal, el produce efecte benefice. Unii copii sunt atat de saraci incat cornul si laptele de la scoala sunt esentiale pentru ei. Unii copii nu mananca cornul si nu beau laptele (dna Saftoiu spunea, in Parlament, ca cei mici de la scolile bune din Bucuresti joaca fotbal cu cutiile de lapte. Avea dreptate). 'Cornul si laptele' poate fi imbunatatit, daca e mai bine tintit", a precizat consilierul prezidential.

Victor Ponta despre programul Cornul si Laptele: A fost o idee excelenta, dar astazi e o risipa de bani, care ar putea fi folositi pentru after-school

Amintim ca premierul Victor Ponta a declarat marti, 19 martie, ca programul Cornul si Laptele trebuie regandit, apreciind ca, in forma actuala, acesta nu reprezinta decat "o risipa de bani". Banii obtinuti de la renuntarea la acest program ar putea fi folositi pentru after-school, a explicat prim-ministrul (Sursa).

Oficialul a sustinut ca "partea buna" a programului Cornul si Laptele "s-a epuizat si acum multe zone arunca banii degeaba". Or, aceste fonduri ar putea fi folosite "spre exemplu la after-school". Victor Ponta a precizat ca orice modificare a acestui program nu poate fi facuta mai devreme de inceperea urmatorului an scolar.