​Premierul Victor Ponta a precizat, in cadrul unui interviu acordat BBC, ca turismul pentru beneficii sociale, pe care il acuza autoritatile britanice cu referire la romani si bulgari inaintea ridicarii restrictiilor la sfarsitul anului, nu este o problema a imigrantilor romani ci a celor din comunitatea roma.

Victor Ponta la BBCFoto: captura ecran

"Potrivit cercetarilor noastre, doar cei care au rude aici in Regatul Unit sunt cei care mai vor sa mai vina, nu multi altii. Nimeni nu poate da cifre exacte si ce poate face guvernul britanic este sa ia toate masuirle legale pentru a impiedica migratia pentru beneficii sociale", a spus Ponta, in emisiunea HARDtalk de la BBC World News.

Intrebat apoi daca afirma astfel ca exista romani care emigreaza in Marea Britanie si in alte tari pentru a beneficia de ajutoarele sociale, Ponta a raspuns: "Este o situatie specifica a comunitatii rome si aici sunt de acord ca este o ingrijorare serioasa pentru toate statele - Franta, de exemplu, Germania, Marea Britanie - si pentru comunitatile rome trebuie sa avem o strategie si am incercat sa implementam o strategie impreuna cu Comisia Europeana pentru a reintegra romii in Romania. Aceasta situatie nu se va imbunatati in cateva luni, va dura mult timp si va necesita eforturi din partea tuturor tarilor.

Daca vorbim de romanii obisnuiti, nu este vorba de emigrare pentru beneficii, este o emigrare normala in cadrul UE."

El a dat asigurari ca este dispus sa colaboreze cu guvernele pentru a rezolva aceasta problema.