Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat miercuri, pentru 24 aprilie, judecarea dosarului in care medicul cardiolog Serban Bradisteanu este acuzat de procurorii DNA de favorizarea infractorului, dupa ce acesta ar fi incercat sa impiedice punerea in executare a pedepsei fostului premier Adrian Nastase, informeaza Agerpres.

Serban BradisteanuFoto: Agerpres

Instanta a amanat dosarul pentru ca medicul sa isi angajeze un avocat.

Serban Bradisteanu, medic sef sectie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in decembrie 2012, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, in legatura directa cu infractiunile asimilate celor de coruptie si prevazuta in Legea 78/2000.

Pe data de 20 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Adrian Nastase la 2 ani inchisoare in regim de detentie in dosarul 'Trofeul calitatii' si, in aceeasi zi, Tribunalul Bucuresti a emis in cazul lui Nastase mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea, continand mentiunea expresa de incarcerare in penitenciar a fostului premier.

"In conditiile in care Adrian Nastase si-a provocat leziuni prin impuscare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti si, cu aceasta ocazie, inculpatul Bradisteanu, prin atitudinea sa, a incercat zadarnicirea punerii in executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Nastase. Concret, inculpatul Serban Bradisteanu si-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio-vasculara si si-a asumat internarea lui Adrian Nastase in cadrul sectiei pe care o conducea, desi diagnosticul medical nu impunea internarea in cadrul acestei sectii, iar primele interventii medicale au fost realizate de catre un alt medic dintr-o alta sectie", sustin procurorii.

Procurorii anticoruptie sustin ca, desi nu a facut nicio mentiune cu privire la necesitatea unei interventii chirurgicale cardio-vasculare in fisa medicala a lui Adrian Nastase, medicul Bradisteanu si-a arogat fara drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicarii publice si a transmis ca Nastase are si alte afectiuni medicale, care, in realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic.

De asemenea, medicul este acuzat ca a evitat sa comunice oficial reprezentantilor Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti daca Adrian Nastase putea fi incarcerat.

"Toate acestea au avut drept consecinta prelungirea internarii in spital si amanarea momentului transferului la o unitate de detentie, situatie care a impus reprezentantilor Directiei Generale de Politie Municipiului Bucuresti sa faca demersuri legale suplimentare pentru clarificarea indeplinirii conditiilor juridice de transfer. Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 iunie 2012, Tribunalul Bucuresti, ca instanta de executare, a stabilit ca situatia persoanei condamnate Adrian Nastase de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti nu impiedica cu nimic punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat in aceeasi zi", este concluzia DNA.

DNA mentioneaza ca in legatura cu ofiterii de politie judiciara Dumitru Gheorghe, adjunct al directorului DGPMB, Nicolae Costea si Marian Apostol, ofiteri in cadrul Serviciului de investigatii criminale din cadrul DGPMB, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a acestora pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, intrucat, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale, s-a stabilit ca acestia nu l-au favorizat pe Adrian Nastase.

Serban Bradisteanu este seful sectiei de Chirurgie Cardiaca si Vase mari din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti, iar in 1999 a fost seful echipei care a realizat primul transplant de cord in Romania. (Sursa: mediafax)

Serban Bradisteanu este medicul care a operat pe cord mai multe personalitati printre care Nicolae Vacaroiu (68 de ani), presedintele Curtii de Conturi, Cristi Borcea (42 de ani), presedinte executiv Dinamo, Cornel Dinu (64 de ani), administrator delegat Dinamo sau Constantin Nicolescu (67 de ani), presedintele Consiliului Judetean Arges.

Bradisteanu s-a ocupat de problemele de sanatate ale presedintelui CJ Arges Constantin Nicolescu in ianuarie 2011, atunci cand la doar o zi dupa ce Tribunalul Arges a decis arestarea preventiva pentru 29 de zile pe baza mai multor capete de acuzare formulate de DNA, Nicolescu ajungea la Bucuresti transportat cu ambulanta la Spitalul Floreasca.

Diagnosticul in cazul Constantin Nicolescu a fost schimbat constant de la atac de cord, la lesin si apoi la atac cerebral.

.