Prefectura Vaslui a solicitat Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor plata a 8,1 milioane lei reprezentand despagubiri pentru 44 vasluieni ale caror imobile, construite inainte de 1940, au fost sechestrate sau au ramas in Basarabia si Ucraina, transmite Mediafax.

Un numar de 44 de vasluieni care au ramas inainte de al doilea razboi mondial fara proprietatile din Basarabia si Ucraina vor primi, in urmatorii zece ani, despagubiri de la statul roman, in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 10/2013, primele sume urmand a se acorda in 2014.

Plata acestor despagubiri, in valoare totala de 8.119.703 lei, se va face de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in urma dosarelor transmise de catre Prefectura Vaslui, in conformitate cu Legea 290/2003.

"Dintr-un numar de 122 de cereri, 44 de dosare au fost admise si trimise catre ANRP, iar 43 de dosare au fost respinse intrucat petentii respectivi nu au depus documente doveditoare precum dovada de refugiat, acte de stare civila, acte de proprietate sau declaratie pe propria raspundere. La Prefectura Vaslui mai sunt in lucru 35 de dosare, din care trei intocmite de acelasi autor, urmand ca toate aceste cereri sa intre, esalonat, in lucrarile Comisiei Judetene de aplicare a Legii290/ 2003. In prezent, comisia corespondeaza cu solicitantii de despagubiri, intr-un interval de 18 luni urmand sa li se solutioneze dosarele, potrivit OUG 10/ 2013", a declarat pentru Mediafax prefectul judetului Vaslui, Radu Renga.

In privinta Legii 9/1998, care are ca obiect acordarea compensatiilor cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, Prefectura Vaslui a solutionat favorabil doua cereri, valoarea despaguibirilor ce urmeaza a fi platite de stat ridicandu-se la 328.322 lei.