Adrian Nastase a fost staruitor in munca, a participat la 17 programe educative organizate in penitenciar si a fost recompensat de trei ori cu suplimentari ale dreptului la vizita. Astfel motivau magistratii in februarie decizia in prima instanta de eliberare conditionata a fostului premier. In cele 272 de zile cate au trecut din momentul condamnarii definitive, Nastase a trecut printr-o incercare de a se impusca, printr-o internare in spital si doua penitenciare, a publicat constant articole pe blogul sau, a scris 3 carti si a sustinut seminarii in fata detinutilor - dupa cum au declarat avocatii sai.

Luni, 18 martie, Adrian Nastase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins recursul inaintat de procurorii DNA la decizia de eliberare conditionata data de Judecatoria Sectorului 4. Vezi mai jos cateva dintre momentele importante petrecute in timpul scurs de la condamnarea definitiva la inchisoare a fostului premier.

Raportul IML: Nastase nu trebuia internat

Expertiza Institutului de Medicina Legala (IML) in cazul tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase concluzioneaza ca fostul premier nu trebuia internat intr-un spital civil. Raportul arata ca ranile au fost superficiale, glontul a trecut prin spatele gatului, iar Adrian Nastase nu necesita internarea, scrie Romania Libera pe 17 iulie 2012.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu executare de magistratii Curtii Supreme, dupa trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului Trofeul Calitatii. Decizia a fost luata cu unanimitate de completul de 5 judecatori dupa deliberari ce au durat mai bine de sase ore (Sursa).

In aceeasi zi, aproape de miezul noptii, Adrian Nastase a incercat sa se impuste inainte de a fi dus la inchisoarea Rahova. Fostul premier a fost dus cu ambulanta din locuinta sa din strada Zambaccian la Spitalul de Urgenta Floreasca, televiziunile de stiri filmand momentul in care Adrian Nastase a fost scos din ambulanta pe o targa, acoperit cu o patura albastra (Sursa). El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie, cand a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. In 21 iunie, Nastase a fost operat de o echipa din care au facut parte si medicii Ioan Lascar si Serban Bradisteanu.

Parchetul instantei supreme a deschis atunci un dosar penal privind tentativa de sinucidere. Pe 24 august, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale in dosarul privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase, apreciind ca gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofiteri de politie care au mers sa puna in executare mandatul de executare a pedepsei au actionat conform procedurilor (Sursa).

Pe 26 iunie 2012, Adrian Nastase a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, dupa ce a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitala (Sursa). Pe 17 iulie 2012, fostul premier a fost transferat de la Penitenciarul Spital Rahova la Penitenciarul Spital Jilava, din cauza afectiunilor medicale cronice de care sufera, fiind cazat in Sectia Boli Interne, cu o alta persoana privata de libertate, intr-o camera prevazuta cu sase paturi si grup sanitar propriu (Sursa).

Cele 7 zile in care Nastase a stat in spital, dupa tentativa sa de sinucidere, deduse din perioada de detentie

Nastase a solicitat eliminarea din pedeapsa cu inchisoarea a celor sapte zile petrecute la Spitalul Floreasca (Sursa), iar pe 3 octombrie 2012 Tribunalul Bucuresti a respins cererea fostului prim-ministru. "Perioada de spitalizare nu poate fi calculata ca executata daca persoana condamnata isi provoaca afectiunile pentru care necesita internare", a spus procurorul de sedinta (Sursa).

Ulterior, pe 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv ca zilele petrecute de Adrian Nastase in Spitalul Floreasca inainte de a fi incarcerat sa fie scazute din condamnarea la doi ani de inchisoare primita in dosarul "Trofeul calitatii" (Sursa).

Adrian Nastase: Eu am vrut sa ajung la morga, nu sa aman executarea pedepsei

Adus pe 21 noiembrie 2012 la Curtea de Apel Bucuresti pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnare a celor 7 zile de spitalizare, Nastase a declarat: "Eu am vrut sa ajung la morga, nu sa aman executarea pedepsei". Fostul premier a sustinut ca este mai mult o chestiune de principiu solicitarea sa de a-i fi considerate ca efectuate zilele de spitalizare. El a aratat ca cele sapte zile reprezinta sub 0,1 la suta din perioada efectiva pe care o are de executativ, respectiv de peste 730 de zile (Sursa).

Medicul Serban Bradisteanu - trimis in judecata de DNA pentru favorizarea infractorului Adrian Nastase

Pe 6 decembrie 2012, Serban Bradisteanu, medic sef sectie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, a fost trimis in judecata de DNA pentru favorizarea infractorului Adrian Nastase (Sursa). Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti. In rechizitoriu, procurorii sustin ca "in conditiile in care Adrian Nastase si-a provocat leziuni prin impuscare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti si, cu aceasta ocazie, inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru, prin atitudinea sa, a incercat zadarnicirea punerii in executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Nastase Adrian.

Concret, inculpatul si-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio-vasculara si si-a asumat internarea lui Adrian Nastase in cadrul sectiei pe care o conducea desi diagnosticul medical nu impunea internarea in cadrul acestei sectii iar primele interventii medicale au fost realizate de catre un alt medic dintr-o alta sectie".

Cum a publicat Adrian Nastase din inchisoare articole pe blog

Dupa intrarea in penitenciar, Adrian Nastase a scris frecvent articole pe blogul sau. Multi cititori HotNews.ro au ridicat problema accesului fostului premier la internet, avand in vedere ca, potrivit reguilor ANP, "sunt interzise detinerea si folosirea telefoanelor mobile, precum si a altor dispozitive de comunicare la distanta, de catre persoanele private de libertate".

Seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Marian Dobrica, a explicat intr-un raspuns trimis HotNews.ro ca "materialele publicate pe pagina de web a persoanei private de libertate Adrian Nastase puteau fi transmise fie aparatorului sau membrilor familiei, cu ocazia acordarii dreptului la vizita, fie prin intermediul convorbirilor telefonice sau corespondentei". (Sursa)

In una dintre postarile sale, Adrian Nastase afirma ca a invatat in inchisoare sensul cuvantului 'smen', pe care il atribuie secretarului general al Comisiei UE, Catherine Day, cea care nota, intre realizarile justitiei din Romania, condamnarea unui 'fost prim ministru'. (Sursa)

Operatiunea de martirizare de la Antena 3

"Imi voi dedica viata pentru a demonstra toate neregulile care au dus la aceasta condamnare, care au facut din Adrian Nastase un detinut politic", declara pe 1 iulie 2012 Andrei Nastase, fiul lui Adrian Nastase, in cadrul emisiunii ''Sinteza Zilei" moderata de Mihai Gadea pe Antena 3. Fiul politicianului a afirmat ca adversarii tatalui sau ''l-ar fi vrut mort. Daca nu mort, macar umilit la maxim, scos de pe scena politica, executat politic''. De asemenea, Andrei Nastase a afirmat ca unul dintre avocatii tatalui sau, Liviu Popescu, a decis sa nu-l mai reprezinte pe acesta la CEDO dupa ce a primit mai multe amenintari (Sursa).

Pe 9 ianuarie Dana Nastase, sotia fostului premier Adrian Nastase, a discutat intr-o interventie telefonica la Antena 3 despre avizul de eliberare conditionata. "Avand in vedere varsta lui Adrian este posibil sa execute o treime din pedeapsa, asta inseamna opt luni de zile. El a ales sa scrie o carte si ca urmare a castigat pentru libertatea lui 45 de zile". Referitor la prima vizita la penitenciarul Rahova, Dana Nastase a povestit ca atunci "cand am intrat in acea zona a inceput un zgomot ingrozitor, se batea cu canile in gratii. La inceput nu am stiut ce se intampla, dar apoi am aflat ca toti detinutii se uitau in direct la televizor, la cum intram noi. Scandau incurajari pentru noi" (Sursa).

Pe 18 ianuarie, senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu publica in Jurnalul National un articol intitutlat "Sa scoatem oamenii din inchisori" in care povesteste cum i-a vizitat la inchisoare pe Sorin Ovidiu Vantu, Bogdan Popoviciu si Adrian Nastase si face o pledoarie pentru amnistie (Sursa).

"Justitia trebuie sa-si faca datoria. Nu vreau sa discut despre cazul meu. Dar nu pot sa trec cu vederea cand un complet de judecata, in cazul lui Nastase, judeca fara probe" - Daniel Voiculescu pe 27 ianuarie 2013 la Antena 3 (Sursa).

Ianuarie 2013 - Comisia de la Jilava a dat aviz pozitiv eliberarii inainte de termen a lui Adrian Nastase

La inceputul lunii ianuarie 2013, Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv eliberarii inainte de termen a lui Adrian Nastase (Sursa). Decizia finala de eliberare inainte de termen din penitenciar in cazul lui Adrian Nastase este luata de catre un complet de judecata, iar pe 12 februarie Judecatoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Nastase de eliberare din penitenciar inainte de termen.

Decizia Judecatoriei Sector 4 a fost contestata de procurorii DNA, iar recursul a fost judecat la Tribunalul Bucuresti. Adrian Nastase a fost condamnat defintiv la 2 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie in iunie 2012, insa, potrivit prevederilor, o persoana de peste 60 de ani poate fi eliberata dupa executarea unei treimi din sentinta.

Activitatea lui Nastase in penitenciar: 3 carti scrise, seminarii si conferinte in fata detinutilor

Fostul premier a scris mai multe carti din spatele gratiilor si a sustinut conferinte si seminarii in fata detinutilor, au sustinut avocatii lui Nastase, citati de Evz.ro. "Aceasta activitate intotdeauna a fost apreciata, activitatea intelectuala, spre deosebire de alte situatii, a fost apreciata in penitenciar, fara a mai socoti ca a participat la diverse activitati educative, tinand diverse cursuri si conferinte cu detinutii", a declarat Lucian Bolcas, unul dintre avocatii lui Nastase

Avocatul Ion Cazacu a sustinut ca "in acest interval de timp de aproape 8 luni, dansul a scris 3 carti si a si publicat doua dintre ele, si de asemenea activitatile pe care le-a desfasurat in cadrul penitenciarului prin sustinerea unor teme in fata celorlalte persoane aflate in executarea pedepsei, legate de legislatie, legate de alte aspecte" (Sursa).

DNA: Adrian Nastase nu regreta ca e printre liderii politici cu probleme penale, ci ca e singurul condamnat

Directia Nationala Anticoruptie a aratat, in motivele de recurs impotriva deciziei de eliberare conditionata a lui Adrian Nastase, ca fostul premier nu regreta ca a ajuns sa faca parte dintr-o galerie de lideri politici cu probleme penale, ci ca este singurul condamnat definitiv, potrivit Mediafax. DNA noteaza, in motivarea recursului facut impotriva deciziei Judecatoriei Sectorului 4 de eliberare conditionata al lui Adrian Nastase, ca acesta, prin materialele si articolele pe care le-a scris si publicat, dovedeste ca nu regreta faptele pentru care a fost condamnat si ca in continuare nu le admite, singurul regret al sau fiind acela ca este singurul fata de care s-a pronuntat o condamnare cu executare.

Anchetatorii redau o parte din articolul "Ati aflat motivul condamnarii mele la inchisoare cu executare?", publicat in 14 octombrie 2012 de Adrian Nastase, si noteaza, in continuare, ca "regretul condamnatului este ca trebuie sa respecte o hotarare judecatoreasca sub aspectul interzicerii unor drepturi pe o perioada determinata de timp, fiindca din punct de vedere moral nu vede niciun impediment de a ocupa o functie publica daca, de exemplu, ar fi suferit o condamnare cu suspendare" (Sursa).

Tacerea oficialilor europeni si vizita la penitenciar a baronesei Emma Nicholson

Desi a sustinut ca este victima unui dosar politic, fostul premier Adrian Nastase nu a fost sustinut public, cel putin la nivel declarativ, de nicio personalitate europeana. Baroneasa Emma Nicholson, fost raportor al Parlamentului European pentru Romania, l-a vizitat pe 24 februarie pe Adrian Nastase la Jilava, insa nu a facut declaratii jurnalistilor. Andrei Nastase, fiul cel mare al fostului premier, le-a declarat jurnalistilor ca vizita Emma Nicholson a avut loc la initiativa acesteia. "A fost alegerea dansei, e o prietena veche a tatalui meu si a dorit sa-l vada", a spus el (Sursa). Invitata ulterior la Antena 3, Emma Nicholson a declarat ca "a fost lipsit de intelepciune sa incerci sa nu tii cont de Constitutie la suspendarea presedintelui" (Sursa).