Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca ANAF a dat dovada de "exces de zel" daca a pus sechestru pe cutia milei de la Manastirea Colt (judetul Hunedoara), care apartine Episcopiei Devei si Hunedoarei din Mitropolia Ardealului, relateaza Agerpres.

"Nu stiu despre ce este vorba acolo, dar cine are dreptul sa puna sechestru pe darul cuiva? Deci daca eu ma duc sa fac un dar unui om care este sarac si daca persoana respectiva are datorie la stat, Statul vine sa imi ia darul care i l-am dat eu. Nu cred ca poate sa faca asa ceva, nu cred ca exista vreo lege care confera vreun drept cuiva ca sa puna sechestru pe cutiile milei", a spus IPS Laurentiu Streza.

Acesta admite posibilitatea ca Fiscul sa blocheze un cont bancar, dar nu "sa numere banii dintr-o cutie a milei".

"Poate sa ia cutia milei intrata in visteria bisericilor, se taie chitanta, banii care trec in cont pot fi blocati, dar in niciun caz nu are dreptul nimeni sa puna mana pe cutia milei, s-o numere, sa o introduca chiar acolo unde exista datorie", a explicat Mitropolitul Ardealului.

Intrebat daca ANAF-ul a dat dovada de exces de zel, IPS Laurentiu Streza a spus "categoric", in acest caz.

Potrivit presei locale din judetul Hunedoara, ANAF a inceput procedura de executare silita a mai multor biserici din tara cu datorii la buget. Pe lista datornicilor s-ar afla si Manastirea Colt, care ar avea de plata catre bugetul de stat peste 6.500 de lei. Manastirea Colt este situata in comuna Rau de Mori, in zona Masivului Retezat, fiind una dintre primele atestate pe teritoriul Romaniei, la inceputul secolului XIV.