Trei persoane suspectate ca faceau parte dintr-o grupare infractionala care se ocupa cu evaziunea fiscala si contrabanda cu tutun prin intermediul a doua fabrici clandestine de productie de tigarete contrafacute au fost arestate preventiv, prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala fiind estimat la 825.000 lei, informeaza procurorii DIICOT, citati de Agerpres. Activitatea grupului infractional organizat transfrontalier, constituit din cetateni romani, moldoveni si iordanieni, a fost sprijinita de Dahabreh Raed, consul onorific in cadrul Consulatului Onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei la Brasov, care, pentru a se sustrage urmaririi penale, a incercat sa paraseasca teritoriul Romaniei, pe 16 martie.

"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Brasov, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Brasov, au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat transfrontalier, constituit din cetateni romani, moldoveni si iordanieni, specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si contrabanda cu produse accizabile cu tutun", se arata intr-un comunicat al DIICOT remis luni.

Potrivit anchetatorilor, inculpatii au pus in functiune, pe raza judetului Brasov si in localitatea Mizil, judetul Prahova, in scopul obtinerii unor beneficii materiale substantiale, doua fabrici clandestine de productie tigarete contrafacute.

"Liderul gruparii, inculpatul Veaceslav Hariton, cetatean moldovean, a organizat introducerea in tara a unor utilaje specifice pentru fabricarea si ambalarea tigaretelor, a materiilor prime aferente procesului de productie (tutun vrac si foite de tigarete) si a fortei de munca (cu prioritate cetateni moldoveni cu o conditie materiala modesta) si a infiintat in diverse locatii linii ilegale de productie a tigaretelor contrafacute", precizeaza DIICOT.

Potrivit sursei citate, activitatea ilegala a grupului infractional "a fost sprijinita de catre inculpatul Dahabreh Raed, 51 ani, consul onorific in cadrul Consulatului Onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei la Brasov, care, pentru a se sustrage urmaririi penale, in seara zilei de 16 martie 2013, a incercat sa paraseasca teritoriul Romaniei, prin PTF Otopeni, cu directia Amman - Iordania."

Tigarile contrafacute erau comercializate pe intreg teritoriul Romaniei, iar prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat la 825.000 lei.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate de catre procurorii DIICOT au fost ridicate utilaje de producere si ambalare tigari, peste doua tone de tutun vrac, 10.000 tigarete, timbre, blanchete, filtre, precum si sumele de 120.000 lei si aproximativ 135.000 euro.

Ca urmare a actiunii procurorilor DIICOT, cele doua fabrici clandestine de producere si ambalare a tigarilor contrafacute au fost inchise.

Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre DOS si SRI, iar actiunea a fost efectuata cu sprijinul BCCO Ploiesti, IPJ Brasov, SPIR Brasov si Jandarmeria Ploiesti.