Cetatenii romani care doresc sa se deplaseze pe teritoriul Ungariei sunt informati ca autoritatile maghiare au emis, duminica dimineata, o avertizare meteorologica Cod Galben de ploaie, ninsoare si ploaie inghetata, pentru judetele Komarom-Esztergom, Fejer, Pest, Nograd, Heves si Borsod-Abauj-Zemplen, valabila pana luni la miezul noptii, informeaza Ministerul roman al Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, inspectoratul de politie al judetului Komarom - Esztergom, cel mai afectat de viscol, recomanda, in counttinuare, evitarea calatoriilor in zona Gyor-Tatabanya.

Persoanele care sunt nevoite sa porneasca la drum sunt sfatuite sa fie pregatite pentru conditii meteo dificile (din cauza temperaturilor scazute soselele sunt acoperite cu polei), sa aiba asupra lor haine groase, paturi, apa si alimente, iar masinile sa fie in stare tehnica buna, alimentate cu combustibil si echipate cu anvelope de iarna.

MAE mai informeaza, citand autoritatile maghiare, ca ultimii cetateni romani blocati in Ungaria din cauza conditiilor meteo care au afectat situatia drumurilor au parasit, duminica dimineata, adaposturile improvizate, continuandu-si calatoriile, potrivit Mediafax.

"Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca ultimii cetateni romani au parasit in aceasta dimineata adaposturile improvizate, continuandu-si calatoriile, potrivit informatiilor obtinute de la Inspectoratul General al Politiei din Ungaria", se arata intr-un comunicat al MAE.

Situatia traficului din Ungaria s-a ameliorat partial sambata seara, insa existau in continuare drumuri blocate, iar zeci de mii de oameni erau privati de energie electrica.

Autostrada M1, care asigura o legatura majora intre Budapesta si frontiera austriaca, a fost deschisa pentru rafic in ambele directii sambata seara, dar portiuni ale acesteia au fost reinchise imediat.

Autostrada a fost inchisa in urma unor ninsori puternice, joi si vineri, care au blocat aproximativ 14.000 de persoane in circa 4.000 de vehicule. De asemenea, aproximativ 2.700 de camioane formau o coloana pe o distanta de 45 de kilometri intre Gyor si Tatabanya, in vestul Ungariei, a anuntat intr-o conferinta Gyorgy Kossa, comandantul serviciilor de pompieri.

Ministerul roman al Afacerilor Externe informa vineri ca numarul romanilor aflati in tranzit in Ungaria ramasi blocati din cauza inchiderii autostrazilor M1 si M7 si a altor drumuri pe fondul conditiilor meteo nefavorabile era de ordinul sutelor, existand cel putin sase autocare cu pasageri romani in aceasta situatie.