Reforma directiilor de sanatate publica (DSP) trebuie realizata dupa o procedura riguroasa, care sa combine protectia salariatilor din aceste unitati cu acoperirea unei parti din deficitul de personal existent in spitalele din tara, sustine Federatia Solidaritatea Sanitara. Potrivit sindicatului, angajatii care nu vor putea fi preluati in noile structuri sa fie integrati in unitatile sanitare, in functie de specializarea acestora, informeaza Agerpres.

"Pentru salariatii care nu pot fi integrati datorita specializarilor pe care le au, propunem un plan de masuri centrat pe completarea competentelor, care poate asigura integrarea lor in spitale. In cazurile exceptionale, acolo unde niciuna din solutiile anterioare nu asigura protectia salariatilor (situatii care speram sa fie foarte putine, poate chiar niciuna) solicitam aplicarea unui plan de disponibilizare, care sa includa salariile compensatorii", se arata intr-un comunicat al sindicatului transmis duminica presei.

Membrii Federatiei Solidaritatea Sanitara urmeaza sa se intalneasca luni cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru a clarifica situatia, informeaza agentia de presa citata.

De altfel, comunicatul mai arata ca in negocierile anterioare cu Ministerul Sanatatii referitoare la reforma sistemului, estimarile indicau un procent situat intre 5% si maxim 10% de salariati care nu se vor putea incadra in situatia de a fi preluati de unitatile sanitare si pentru care ar trebui gasite alte solutii.

"Vom analiza oportunitatea proiectului de modificari legislative, inclusiv din perspectiva legislatiei U.E. in domeniu si a impactului acestuia asupra sanatatii publice. Abia in situatia in care argumentele Ministerului Sanatatii vor fi fundamentate si exista decizia Guvernului si a majoritatii aflate la putere de a proceda la modificarea Constitutiei in sensul organizarii teritoriale pe criterii regionale vom trece la analiza alternativelor, ramanand a fi luate in considerare toate variantele de actiune", se mai precizeaza in document.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat sambata ca ministerul pe care il conduce va incepe procesul de reorganizarea a directiilor de sanatate publica in vederea realizarii unei reforme in sanatate. Directiile vor fi reorganizate in 8 autoritati regionale, cu sediile in "localitatile in care avem universitati de medicina traditionale, cu alte cuvinte acolo unde avem expertiza, competenta, profesionisti".

Potrivit ministrului Nicolaescu, in urma reorganizarii o parte din personalul actualelor directii de sanatate publica va trece cu atributii si cu fondul de salarii aferent la consiliul judetean sau la cel municipal, o alta parte se va duce la autoritatea regionala, o parte din persoanlul medical calificat (medici si asistenti medicali) va fi absorbit de institutiile de pe plan local iar "o cota parte mai mica si un persoanal probabil un personal mai putin calificat, va putea fi disponibilizat".

Potrivit Agerpres, Nicolaescu a estimat ca prin reorganizarile de la nivelul ministerului, al DSP-urilor si al caselor judetene de sanatate, se vor reduce aproximativ 3.000 - 4000 de posturi. Ministrul Sanatatii a spus ca tot in urma reorganizarii se va face o economie anuala de 50 milioane de euro, bani care vor putea fi redirectionati pentru imbunatatirea unor programe nationale precum cel pentru oncologie.