SUA au anulat faza 4 a scutului european anti-racheta, si vor amplasa interceptorii de noua generatie SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 2B pe teritoriul american in loc de Europa. Anuntul facut de secretarul Apararii va duce la viitoare reduceri nucleare, sustine Tom Collina, director de cercetare la Arms Control Association.

Tom CollinaFoto: armscontrol.org

"Anularea Fazei 4 a scutului european anti-racheta deschide usa unei noi runde de discutii SUA - Rusia pentru reducerea armelor nucleare", a spus Tom Collina, citat de AP, via BBC. Arms Control Association este o respectata asociatie indepedenta din SUA, al carei scop este urmarirea si explicarea politicilor militare. "SUA nu au pierdut nimic, pentru ca faza 4 oricum nu se putea pune in practica. E o situatie win-win pentru SUA", a mai spus Collina.

Faza 4 (si ultima) a scutului european anti-racheta este partea proiectului care a deranjat cel mai tare Rusia, adversar declarat al scutului. In aceasta faza, interceptori avansati ar fi urmat sa fie amplasati pe teritoriul Poloniei, iar Rusia a sustinut intotdeauna ca plasarea in vecinatatea sa ar fi avut impact negativ asupra potentialului sau nuclear.

Vineri, secretarul Apararii, Chuck Hagel, a anuntat ca interceptorii vor fi instalati pe teritoriul SUA din doua motive: reducerile bugetare impuse de Congres si gesturile tot mai belicoase ale Coreei de Nord.

Pina acum, Rusia nu a avut nici o pozitie oficiala cu privire la anuntul SUA privind anularea fazei 4 a scutului anti-racheta.

Background despre discutiile SUA - Rusia pentru dezarmarea nucleara

SUA si Rusia au semnat la 8 aprilie 2010 la Praga tratatul cunoscut ca New START Treaty pentru reducerea reciproca cu 30% a armamentului nuclear. Aplicarea tratatului s-a impotmolit insa dupa ce SUA au anuntat amplasarea scutului antiracheta in Europa, iar Rusia a cerut garantii legale ca scutul nu e indreptat impotriva capacitatilor sale de atac. SUA si aliatii sai din NATO au refuzat constant sa semneze astfel de garantii si au sustinut ca scutul are ca scop doar apararea impotriva unor eventuale rachete provenite din Iran, Coreea de Nord sau Orientul Mijlociu.​