Stratul de zapada a ajuns, sambata, la 2,23 de metri si riscul de producere de avalanse este insemnat, adica de gradul trei pe o scara de la unu la cinci, la peste 2.000 de metri altitudine in Masivul Fagaras, la Balea Lac (judetul Sibiu), singurul loc din Romania cu un hotel de gheata, trei igluuri si o biserica de gheata, conform meteorologilor.

Turistii care urca sambata la Balea Lac se pregatesc de petrecerea de Sfantul Patrick, care va avea loc duminica, in premiera la Hotelul de Gheata. Pentru prima data, 14 britanici vor sarbatori Ziua Sfantului Patrick - Ziua nationala a Irlandei - in Romania, cu bere verde, la Hotelul de Gheata de la Balea Lac, a declarat, joi, pentru Agerpres Mirela Francu, reprezentanta ineditului hotel.

"Acesti turisti vin pentru prima data la noi in tara si au ales Hotelul de Gheata special ca sa sarbatoreasca ziua Sfantului Patrick. Traditia cere sa se bea bere verde cu acest prilej, ceea ce inseamna practic o bere obisnuita cu sirop de menta. Sfantul Patrick va fi sarbatorit la noi in hotel si de turisti romani, care deja si-au facut rezervare. Mai avem libere o jumatate din camerele de la Hotelul de Gheata, pentru duminica", a explicat Mirela Francu.

Turistii care vor sarbatori Ziua nationala a Irlandei, la Balea Lac vor cheltui aproximativ 50 de euro, de persoana, pentru o zi de distractie in Hotelul de Gheata, fiind incluse cazarea si meniul standard, dar si drumul cu telecabina. Meniul standard si o noapte de cazare la Hotelul de Gheata de Sfantul Patrick, pentru doua persoane, costa 349 de lei, la care se adauga 100 de lei drumul cu telecabina, dus-intors. Un turist care doreste doar sa ia masa poate alege un meniu standard, la pretul de 250 de lei de persoana, care include, printre altele, tartar de somon si crema de icre, supa crema de morcovi, muschiulet de porc invelit in sunca Parma cu sos de ciuperci padurete si rozmarin, varza de Bruxelles si rosii. Cine doreste sa bea vin - Ice Wein - din Cramele Lion Gri, vechi de doi ani, trebuie sa plateasca 180 de lei pentru 0,75 de ml.

Cei care doresc sa isi petreaca week-end-ul la Hotelul de Gheata de la Balea Lac trebuie sa stie ca ii asteapta un strat de aproape doi metri de zapada, mult vant si temperaturi scazute.

Pentru a urca la Balea Lac cu telecabina, turistii trebuie sa achite un bilet de 50 de lei de persoana. Telecabina functioneaza zilnic, intre orele 9,00 si 17,00 si este pornita daca exista minimum zece persoane.

Turistii pot ajunge in zona Balea (judetul Sibiu) cel mai usor cu masina proprie, nefiind curse regulate cu autobuzul. Astfel, in aceasta perioada, se poate face accesul de pe DN1 (E 68), apoi pe DN7C Transfagarasanul, doar pana la Balea Cascada. De aici, Transfagarasanul este inchis circulatiei, iar accesul pana la Balea Lac, pe o distanta de 3.700 de metri, se face doar cu transportul pe cablu si numai daca sunt favorabile conditiile meteo.

Irlanda sarbatoreste in fiecare an, la 17 martie, Ziua Sfantului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor. Aceasta zi este marcata cu mare fast nu numai in Irlanda, ci in intreaga lume, in comunitatile irlandezilor. Fiecare familie pregateste o cina traditionala cu preparate din carne de vaca si varza.

In ceea ce priveste biografia Sfantului Patrick, adevarata istorie se impleteste in mod armonios cu legenda. Este cunoscut faptul ca Sfantul Patrick s-a nascut in Scotia si ca a fost rapit si vandut in Irlanda ca sclav. A devenit diacon, apoi preot si a sfarsit ca episcop. Ajuns pe continent, el a fost trimis inapoi de Papa sa predice Evanghelia. A calatorit in special in zonele locuite de celti, marturie stand faptul ca astazi multe locuri din Wales, Cornwall, Scotia si Irlanda ii poarta numele. Legenda si istoria devin si mai greu de despartit atunci cand diferite surse vorbesc de Sf. Patrick stand in varful unui deal si - cu ajutorul unui bat - aruncand serpii in mare, interzicandu-le pentru totdeauna sa se mai intoarca pe tarmurile Irlandei. Patrick a devenit cunoscut in lume ca fiind cel care a scapat Irlanda de serpi. Este adevarat ca astazi nu mai exista serpi in Irlanda, dar se pare ca nu a fost niciodata vreunul, cel putin de cand insula este separata de continent. Este vorba, probabil, de un simbol al sfarsitului practicilor pagane din acele locuri.

Indiferent de vreme, 17 martie era considerata ziua primaverii, deoarece Sf. Patrick a promis sa imblanzeasca vremea incepand cu aceasta data. Din acest motiv, in aceasta perioada, fermierii din Irlanda incepeau sa cultive cartofii.