VIDEO Ministerul Sanatatii anunta reorganizarea directiilor de sanatate publica in 8 autoritati regionale

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 16 martie 2013, 13:06 Actualitate | Esenţial


Eugen Nicolaescu
Foto: Hotnews
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat sambata ca ministerul pe care il conduce va incepe procesul de reorganizarea a directiilor de sanatate publica in vederea realizarii unei reforme in sanatate. Directiile vor fi reorganizate in 8 autoritati regionale, cu sediile in "localitatile in care avem universitati de medicina traditionale, cu alte cuvinte acolo unde avem expertiza, competenta, profesionisti".

Potrivit ministrului Nicolaescu, in urma reorganizarii o parte din personalul actualelor directii de sanatate publica va trece cu atributii si cu fondul de salarii aferent la consiliul judetean sau la cel municipal, o alta parte se va duce la autoritatea regionala, o parte din persoanlul medical calificat (medici si asistenti medicali) va fi absorbit de institutiile de pe plan local iar "o cota parte mai mica si un persoanal probabil un personal mai putin calificat, va putea fi disponibilizat".

Potrivit Agerpres, Nicolaescu a estimat ca prin reorganizarile de la nivelul ministerului, al DSP-urilor si al caselor judetene de sanatate, se vor reduce aproximativ 3.000 - 4000 de posturi. Ministrul Sanatatii a spus ca tot in urma reorganizarii se va face o economie anuala de 50 milioane de euro, bani care vor putea fi redirectionati pentru imbunatatirea unor programe nationale precum cel pentru oncologie.

Principalele declaratii facute de Eurgen Nicolaescu:
 • Prin realizarea reformei in sanatate se realizeaza un lucru important, implicarea mai puternica a factorilor de pe plan local, atat a comunitatilor cat si a autoritatilor locale.
 • Reforma mai inseamna controlul costurilor si echilibrul economico-financiar atat de necesar pentru a realiza orice politica publica din orice domeniu.
 • Noi putem sa aducem cati bani dorim in sanatate, daca nu controlam modul in care se utilizeaza acesti bani, in special pe legalitate si economicitate, atunci niciodata nu vor fi de ajuns.
 • Procesul de reforma reprezinta reproiectarea componentelor de baza din sistemul de sanatate.
 • Restructurarea si reorganizarea sunt procese pe care noi le-am gandit cu mai multe obiective.
 • Primul si poate cel mai important este acela de a apropia sistemul public de cetatean prin diminuarea birocratiei, printr-un acces mai mare al cetatenilor la autoritatile de pe plan local, regional sau national si totodata sa micsoram numarul de acte, de hartii, care se cer oamenilor.
 • Spre exemplu, unui pensionar, ca sa i se ateste calitatea de asigurat, legea spune ca este nevoie numai de talonul de pensie. Cu toate acestea, birocratii de plan local ii cer toate hartiile posibile si imposibile.
 • Un alt exemplu, un medic care are contract cu o casa de asigurari de peste 10 ani a depus la acea institutie un dosar cu toate documentele prevazute de normele stufoase si in permanenta modificare. Cu toate acestea, deci exista acolo toate aceste hartii, in fiecare an, cand incepe un contract nou, aceluiasi medic i se cere din nou acelasi vraf de documente si hartii.
 • Nu ar trebui sa ne intrebam de ce? Raspunsul este unul singur. Birocratii, ca sa isi justifice locurile de munca, de fiecare data cer aceleasi hartii si in felul acesta ei sunt utili, ei sunt importanti si mai ales ei sunt cei care dicteaza, pentru ca sunt tari, sunt puternici, acolo pe plan local.
 • Lucrurile sunt simple, cum se iroseste banul public pe birocratie, o birocratie stupida cu cheltuieli foarte mari.
 • Eu cred ca prin actiunea de restructurare noi putem sa economisim bani.
 • Acesti bani economisiti vor ramane in sistemul de sanatate. Un exemplu de cum vor putea fi folositi acesti bani, unii se vor duce la imbunatatirea programului de oncologie. Putem deci sa gasim bani in interiorul sistemului fara sa apelam la buget care oricum stim ca este destul de mic in 2013. • Un alt obiectiv, vrem sa profesionalizam managementul serviciilor de santate. Sunt multe judete in care din cei circa 100 de salariati in medie de pe plan local dintr-o directie de sanatate publica judeteana nu avem angajati decat unul sau doi, maximi trei medici. Va imaginati ce conducere profesionista se realizeaza in acel judet numai cu unui-doi specialisti, cand normal ar fi ca peste jumatate din personalul din acea institutie sa fie incadrat si constituit numai din medici foarte bine pregatiti.
 • De aceea se justifica trecerea coordonarii acestor activitati la nivel regional.
 • Vom duce sediile acestor autoritati regionale in localitatile in care avem universitati de medicina traditionale, cu alte cuvinte acolo unde avem expertiza, competenta, profesionisti, oameni care pot sa dea cu adevarat valoare muncii pe care o desfasoara in structurile administrative ale oricarui organism central din aceasta tara.
 • Prin acest proces vom translata o serie de actiuni catre comunitatile locale. As vrea sa adaug o alta idee la aceasta translatie, si anume accentuarea descentralizarii. Faptul ca multe dintre activitati se vor realiza de catre autoritatile locale, asta inseamna ca se apropie de ceea ce noi dorim, un serviciu profesionist din partea autoritatii publice in corelatie stricta cu nevoile oamenilor.
 • Sa nu se inteleaga ca vor ramane pe plan judetean oamenii fara nimic. Nu, autoritatea regionala va avea birouri judetene, dar de data aceasta, birouri care sa munceasca pentru cetatean.
 • Din personalul care astazi exista la directiile de sanatatea publica, o parte din acest personal va trece cu atributii si cu fondul de salarii aferent la consiliul judetean si uneori chiar si la consiliul municipal, o alta parte din acest personal se va duce la autoritatea regionala, o parte din personalul medical calificat - vorbesc aici de medici si asistenti medicali - va fi absorbit de institutiile de pe plan local si ma refer aici la spitale si alte cabinete medicale, unde toata lumea stie, dar nu zice, ca avem deficit de personal calificat, o cota parte mai mica si un persoanal probabil un personal mai putin calificat, va putea fi disponibilizat. Acest personal incercam sa fie cat mai mult protejat prin efectul legii. Cautam solutiile pentru ca acesti oameni sa sufere cat mai putin, acolo unde va fi cazul.
 • Pentru realizarea acesti proces amplu, compex si greu trebuie sa facem cateva modificari de legi, o parte aferenta Legii 95 o alta parte aferenta altor legi care au incidenta pe ceea ce noi vrem sa realizam si apoi va trebui sa venim cu legislatia secundara, hatarari de guvern si eventual ordine ministeriale.
 • Noi ne-am propus ca cel mai tarziu 15 mai sa putem sa finalizam tot acest proces din punct de vedere normativ. Pana la acea data sa avem toate actele normative necesare aplicarii procesului de restructurare si reorganizare publicate in Monitorul Oficial.


Noua structura a MS: 8 autoritati regionale de sanatate publica, 8 servicii regionale de ambulanta

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica, vineri seara, un proiect de hotarare de guvern privind reorganizarea institutiei. Proiectul prevede reorganizarea directiilor de sanatate publica judetene in opt autoritati regionale, avand in subordine 34 de oficii judetene de sanatate publica, iar serviciile judetene de ambulanta, in opt servicii regionale, cu 33 de statii regionale, informeaza Mediafax.

documente
(16 Mar 2013) PDF, 192KB

Conform notei de fundamentare a proiectului, obiectivul fundamental al restructurarii organizatorice a unor componente din sistemul de sanatate il reprezinta, in principal, intarirea capacitatii administrative a Ministerului Sanatatii.

documente
(16 Mar 2013) PDF, 217KB

"Prin aceasta se asigura coerenta institutionala si se eficientizeaza procesul complex de adoptare operativa a deciziilor, mecanismul de control si inspectie si implementarea in timp scurt a Strategiei Nationale de Sanatate Publica, cu scopul declarat de a creste calitatea serviciilor medicale acordate pacientilor si, implicit, gradul de satisfactie al acestora fata de modul in care functioneaza sistemul public de sanatate", se mai arata in nota.

Potrivit proiectului, in subordinea MS vor functiona vor functiona opt autoritati regionale de sanatate publica, opt servicii regionale de ambulanta, Agentia Nationala de Programe de Sanatate, Agentia Nationala de Infrastructura Sanitara, Dispozitive Medicale si Achizitii Centralizate si alte institutii publice, care vor fi infiintate prin hotarare a Guvernului.


Astfel, in proiect se precizeaza ca directiile de sanatate publica judetene se reorganizeaza in opt autoritati regionale de sanatate publica, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridica si in subordinea carora functioneaza 34 de oficii judetene de sanatate publica si alte unitati cu personalitate juridica
, conform prevederilor legale. "Directiile de sanatate publica judetene se reorganizeaza in 8 autoritati regionale de sanatate publica prin hotarare a Guvernului in termen de minimum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii", se arata in proiect.

documente

De asemenea, serviciile judetene de ambulanta, care functioneaza tot in subordinea directa a MS, se reorganizeaza in opt servicii regionale de ambulanta, structuri cu personalitate juridica si in subordinea carora functioneaza 33 de statii judetene de ambulanta.

documente
(16 Mar 2013) PDF, 341KB

In privinta Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), acesta isi pastreaza organizarea actuala si devine Serviciul Regional de Ambulanta Bucuresti.

Prin acelasi proiect de HG se urmareste si micsorarea numarului maxim de posturi din aparatul propriu al ministerului. "Numarul maxim de posturi este de 255, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului. In numarul maxim de posturi (...) sunt incluse si posturile aferente cabinetelor secretarilor de stat", prevede proiectul, numarul maxim de posturi fiind, in prezent, de 290, dupa cum se precizeaza in nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ este in dezbatere publica pana la 15 aprilie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6186 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  primenirea din sanatate (Sâmbătă, 16 martie 2013, 13:23)

  razek [utilizator]

  Pana cand nu se ajunge cu destituirea la medicul de sectie si asistenta sefa, multi dintre ei incompetenti, nu se poate vorbi de o reforma adevarata in sanatate. Am platit ani de zile 6,5% din salarii mici ca atunci cand avem nevoie de ajutor medical din partea statului pe care l-am finantat, sa primim in schimb servicii proaste de cele mai multe ori. Asta e adevarul din multe spitale judetene, de cele de la tara nici nu mai vorbesc !
  • -2 (4 voturi)    
   Clasic. (Sâmbătă, 16 martie 2013, 19:00)

   AlinNeculai [utilizator] i-a raspuns lui razek

   Gandire tipica de pedelist ingust: incercare de a reforma sistemul cu ura pentru constituentii sistemului (medicii). De-aia a avut atata "succes" PDL-ul cu reformele!
   Nu domnilor! Asigurati un mediu propice premierii calitatii actului medical si incompetentii se vor exclude natural. Asigurati medicilor un nivel decent de viata si vor renunta la spaga! Cum de atatia medici performeaza in strainatate daca teoria pdlista (toti medicii sunt niste dobitoci corupti si incompetenti) este adevarata?
   Iata motivul pentru care are acum PDL 12% si pentru care va disparea de pe scena politica: in timp ce a mentinut clientela si invartitorii de hartii din sistem a lovit si denigrat chiar pe cei care trebuiau sa formeze noul sistem curat. Nu merge asa! Medicii nu sunt musi!
 • +11 (13 voturi)    
  4000 de oameni vor fi dati afara (Sâmbătă, 16 martie 2013, 14:30)

  alex1234 [utilizator]

  4000 de oameni vor fi dati afara

  In Total Guvernul Ponta a facut peste 130 000 de someri in 10 luni
 • +10 (12 voturi)    
  unde vor merge cei 50 mil EUR? (Sâmbătă, 16 martie 2013, 14:58)

  demaGOGU [utilizator]

  eu va garantez ca NU la pacienti!
 • +6 (6 voturi)    
  Deci e clar ! sunt 8 regiuni! (Sâmbătă, 16 martie 2013, 17:03)

  calinsab [utilizator]

  Deci e clar ! sunt 8 regiuni! unde vor merge banii dupa disponibilizarea a 4 000 de oameni de la sistemul de sanatate?

  Sau banii nu exista oricum doar in calculele electorale ale USL ?
 • +5 (5 voturi)    
  Contabil analfabet, bolnav de rom-gleza (Sâmbătă, 16 martie 2013, 17:52)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  "Vom duce sediile acestor autoritati regionale in localitatile in care avem universitati de medicina traditionale, cu alte cuvinte acolo unde avem EXPERTIZA, competenta, profesionisti, ..."

  "Expertiza" # "experienta"

  Expertize fac laboratoarele, experienta e altceva...

  Ce cauta asta la Sanatate ?!
 • +4 (4 voturi)    
  pensionar cu cupon de pensie ?! (Sâmbătă, 16 martie 2013, 18:38)

  informer [utilizator]

  Cred ca d-l nicolaescu nu cunoaste legea. Pensionarul este asigurat doar daca nu realizeaza alte venituri in afara pensiei. La fel si coasiguratul sau alte categorii care nu platesc cass. Poate ca ar fi bine sa citeasca legea 95/2006 ca doar a fost modificata pe timpul primului sau mandat
  • +2 (2 voturi)    
   Sunt (Sâmbătă, 16 martie 2013, 20:05)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui informer

   basist,nu stiu ce vrei sa spui matale ,dar aici Nicolaescu are dreptate.Asa cum Basescu avea dreptate anul trecut si-ati sarit toti ca prostii...
   • +2 (2 voturi)    
    nu ai inteles nimic (Sâmbătă, 16 martie 2013, 20:21)

    informer [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Basist ?! Nu ai inteles nimic, incercam sa explic doar unul din aspectele legii de care se pare ca habar nu ai. Functionarul ala de la ghiseu cere 1000 de hartii pentru ca niste politruci au facut niste legi de care cel de la ghiseu trebuie sa tina cont.
    • 0 (0 voturi)    
     Nene, (Duminică, 17 martie 2013, 15:22)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui informer

     eu ti-am spus ca nu stiu ce vrei,iar matale imi zici ca n-am inteles,ca se pare ca n-am habar.
     Pai,nu-i tot aia?
 • +6 (6 voturi)    
  Cine a facut legile astea stufoase? (Sâmbătă, 16 martie 2013, 19:43)

  hingher [utilizator]

  "...cand incepe un contract nou, aceluiasi medic i se cere din nou acelasi vraf de documente si hartii.
  Nu ar trebui sa ne intrebam de ce? Raspunsul este unul singur. Birocratii, ca sa isi justifice locurile de munca, de fiecare data cer aceleasi hartii si in felul acesta ei sunt utili, ei sunt importanti si mai ales ei sunt cei care dicteaza, pentru ca sunt tari, sunt puternici, acolo pe plan local".
  Nu pot sa cred ca face astfel de afirmatii...
  NU! Nu acesta este raspunsul!
  Birocratii muncesc dupa legile facute de voi! Nimeni nu-si permite sa ceara hartii de capul lui intr-o institutie de stat, ci doar ceea ce se cere prin lege. Fereasca Dumnezeu sa fi incheiat cineva vreun contract fara toate documentele "OBLIGATORI"I necesare la incheierea contractului!
  Iar acum dati vina pe amaratii astia de birocrati?
  Halal guvernanti! Nici macar barbati adevarati nu sunt, sa recunoasca ca tot ei sunt cei care-au gresit cu legile astea stufoase!
 • +4 (4 voturi)    
  E bine ca subiectul este deschis (Sâmbătă, 16 martie 2013, 20:36)

  Mihail_AD [utilizator]

  Cu atat mai bine daca are loc o dezbatere publica reala. E bine si ca ministrul se agita, in loc sa stea degeaba. Pana acum insa, ce a spus dl. Nicolaescu a avut nevoie de dezmintiri furnizate sub forma de clarificare de superiorul sau.
  De data aceasta, domnia sa insista sa puna caruta inaintea boilor. Va fi avand informatiile sale, totusi ar fi interesant de stiut cum se face organizarea la nivel de regiune, fara a defini regiunile. O astfel de tentativa lasa mai degraba sa se intrevada intentia de a scoate bani cu orice mijloace. Procedand asa, exista riscul ca schimbarile sa fie mai costisitoare pe termen lung.
  De fapt, acest proces e componenta a procesului de reorganizare la nivel de regiune. Poate ca noua putere nu a inteles, dar rolul regiunilor nu era sa multumeasca niste baroni locali sau europeni, ci sa preia roluri de coordonare, control si dezvoltare
 • +5 (5 voturi)    
  Si de data asta sunt niste neclaritati... (Sâmbătă, 16 martie 2013, 20:42)

  Mihail_AD [utilizator]

  ...in declaratiile d-lui Nicolaescu. Poate ca dl. premier va clarifica mai tarziu.

  Cum ar fi intentia de a profesionaliza managementul. Ca argument, este invocat numarul redus de medici din directiile judetene. Totusi, subiectul este managementul, nu doctorii. La fel de bine ne-am putea gandi sa il profesionalizam pe ministru, care nu e medic.
  Se vorbeste de descentralizare, dar de fapt se creaza o structura noua - regionala - cu un grad de centralizare mai ridicat decat cel judetean.

  Se intentioneaza pastrarea unor atributii la nivel judetean, dar acestea nu sunt definite. Reiese numai ca plata pentru acestea se va face de catre autoritatile locale, astfel incat la Bucuresti sa nu mai trebuiasca gasiti bani si pentru sanatate. E drept, proiectul de lege prevede ca nivelul judetean va avea rol de executie.

  O parte din personal va trece la spitale, unde este deficit, astfel incat nu va mai fi platit de la buget. Care personal? Cei doi-trei medici? Ori te pomenesti ca birocratii - poate ca ei sunt cei deficitari in spitale.

  Un alt exemplu rau plasat e si cel cu numarul de documente cerute pentru contractele medicilor. Un numar redus de documente inseamna - poate paradoxal pentru dl. ministru - mai multa munca birocratica, pentru ca functionarul va trebui sa verifice el insusi ceea ce pana acum i se servea de-a gata. Cum vor rezolva un numar mai mic de functionari mai multa munca - acest punct nu e descris in articol.
 • +6 (6 voturi)    
  dle Nicolaescu (Sâmbătă, 16 martie 2013, 21:54)

  mitza120 [utilizator]

  va scriu chiar dintr-un spital din Romania, internat pe data de 12.03.2013 cu o forma grava de pneumonie! spre marea mea mirare, medicul de garda a fost extrem de amabil, dispus sa faca totul pt a ma ajuta. cel mai jenant lucru pt. dumnealui a fost dupa finalizarea actelor de internare, cand mi-a inmanat o lista cu medicamentele si consumabilele pe care eu trebuie sa le cumpar!!!!! erau incluse leucoplast, paracetamol, branula, glucoza, si tot ce mai trebuia pt tratament!
  in primul rand trebuie sa le multumesc asistentelor care au avut grija de mine cand aveam febra, FARA sa le dau nimic!
  in al doilea rand vreau sa-l intreb pe domn' Ministru, cum vrea sa reformeze sistemul de sanatate, daca acesta functioneaza independent de minister in acest moment?! functioneaza datorita pasiunii unor oameni si disperarii altor oameni care sunt in situatii limita! in acest caz de ce mai platim asigurari de sanatate?! oricum nu am beneficiat cu nimic de banii care i-am dat statului in ultimii 15 ani!?!?!?!
  domn' ministru....matale esti din alt film!!!
  lasa-ne frate!
 • +1 (1 vot)    
  SE INFAPTUIESTE O CENTRALIZARE, NU DESCENTRALIZARE (Duminică, 17 martie 2013, 9:14)

  hingher [utilizator]

  Asta numeste dumnealui descentralizare? Infiintarea celor 8 regiuni? Foloseste anumiti termeni fara sa le cunoasca semnificatia. E clar vorba de CENTRALIZARE, oameni buni!
  Si am o curiozitate: care personal va fi preluat de spitale? Medicii din DSP-uri care sunt specializati in epidemiologie? Ce sa faca spitalele cu ei? Acolo e nevoie de chirurgi, ortopezi, etc...
  Totul e doar praf in ochii cetateanului...
 • 0 (0 voturi)    
  inconstienta si amatorismul guverneaza tara (Duminică, 17 martie 2013, 18:27)

  andreesanu [utilizator]

  De 23 de ani va bateti joc de invatamint de sanatate,de economia tarii,va bateti joc de romani,de familiile lor,de locurile lor de munca ,de viitorul copiilor nostri; pentru mine voi sunteti niste criminali ,niste nenorociti ,iar efectul politicilor voastre asupra tarii este un dezastru mai mare decit al 2 lea razboi mondial.
  Voi cei care ati guvernat tara 23 de ani sunteti mai rai si decit rusii cind Romania era ocupata.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by