Laptele care se afla pe piata este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxina peste limitele admise, care a fost sechestrata si va fi distrusa, reprezinta aproximativ 0,2% din productia zilnica de 20.000 de tone a Romaniei, a spus, joi, seful Autoritatii Nationale Sanitare Veterniare si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu, relateaza Mediafax.

Manastireanu, care a preluat miercuri conducerea ANSVSA, a mai precizat ca la cele trei ferme unde a fost descoperit lapte cu aflatoxina in proportie de peste 0,05% (limita admisa), a fost inlocuit furajul administrat animalelor, de unde provine toxina, cu unul curat. In prezent, laptele produs la doua dintre ferme are 0% continut de aflatoxina, iar la cealalta continua monitorizarea, a mai spus Manastireanu.

Lapte cu aflatoxina peste limita admisa a fost depistat la trei ferme, doua centre de colectare si doua centre de procesare, in urma controalelor demarate la nivelul tuturor unitatilor, de la cele de productie la cele de procesare.

Potrivit reprezentantilor ANSVSA, au fost deja verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unitati, rezultatul final al anchetei urmand sa fie anuntat spre sfarsitul saptamanii viitoare.

Ancheta a fost demarata dupa ce, in 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxina in produsul crud la o ferma.

ANSVSA a anuntat, in 7 martie, ca a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectiva, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori, la unitati de procesare a laptelui.

Toate probele au fost trimise in vederea efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor acreditate pentru determinarea continutului in Aflatoxina M1 din lapte, mai arata ANSVSA.

Totodata, ANSVSA preciza, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria care erau suspicionate a avea limite depasite pentru aflatoxina M1, ca determinarile de laborator realizate de catre Laboratorul National de Referinta au aratat ca laptele din loturile incriminate nu prezenta depasiri ale limitelor admise, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.

Miercuri, presedintele ANSVSA Mihai Turcanu si-a dat demisia, atributiile de conducere a institutiei fiind preluate de vicepresedintele Vladimir Manastireanu, pana la numirea unui nou presedinte.

Laptele contaminat cu aflatoxina poate deveni periculos pentru sanatate in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.

Potrivit ANSVSA, laptele poate contine aflatoxina ca urmare a consumarii de catre animale a furajelor contaminate. Conditiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influenteaza dezvoltarea acestor mucegaiuri, cresterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate si temperatura ridicate si lipsa ventilatiei. Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvolta in seminte de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate), cereale.