Parlamentul European si-a exprimat miercuri dezacordul asupra proiectului de buget al UE pentru perioada 2014-2020 adoptat de liderii UE si cere modificari pentru a-l aproba, in cadrul votului din iulie, scrie AFP.

Rezolutia care marcheaza acest dezacord a fost adoptata cu 506 voturi pentru, 161 impotriva si 23 abtineri.

"Parlamentul European respinge acest acord in forma sa actuala, deoarece nu reflecta prioritatile si preocuparile pe care le-a exprimat", se arata in textul rezolutiei.

Reuniti in summitul din 8 februarie, liderii europeni au ajuns la un acord, dupa negocieri maraton, care fixeaza plafonul autorizat pentru creditele de angajament la 960 miliarde de euro si cel pentru creditele de plata (cheltuieli efective) la 908,4 miliarde euro.

"Parlamentul European apreciaza ca acest acord, care va lega mainile Uniunii pentru urmatorii sapte ani, nu poate fi acceptat fara indeplinirea anumitor conditii esentiale", precizeaza rezolutia depusa de cinci grupuri politice, printre care conservatorii (PPE), socialisti (S&D) si liberali (ALDE).

Parlamentarii doresc posibilitatea revizuirii bugetului in cursul exercitiului urmator si cer crearea unui mecanism de finantari proprii pentru UE, in prezent finantata in proportie de aproape 80% de contributiile statelor membre.

Europarlamentarul Cristian Preda a explicat pentru HotNews.ro ca reprezentantii PDL au votat impotriva rezolutiei, in timp ce cei ai PSD si PNL pentru.

"Noi am informat PPE ca votul nostru va fi in sensul sprijinirii acordului gasit de Consiliul European, pentru ca este o propunere de buget buna pentru Romania. Eu cred ca europarlamentarii romani trebuiau sa fie solidari, dar cei din PSD si PNL au votat impotriva acordului de buget realizat in Consiliul European. Votul de azi e folosit tactic de Parlamentul European. Inseamna ca PE va merge la negocieri cu Consiliul cu speranta ca va obtine cistig de cauza: mai multa flexibilitate, precum si posibila revizuire peste 2-3 ani a bugetului daca economia UE va reveni pe crestere", a explicat el.