Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns in Germania de la o ferma din Romania, fiind trimisa o notificare in acest sens prin Sistemul Rapid de Alerta, a declarat, miercuri, vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, citat de Mediafax. Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a spus ca, potrivit datelor transmise din Germania prin Sistemul Rapid de Alerta, este vorba despre o ferma din Romania care ar fi trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.

Manastireanu a precizat ca, dupa primirea alertei, inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea incriminata pentru a face ancheta privind carnea de curcan care a plecat la export intracomunitar.

Vicepresedintele ANSVSA a mai spus ca dupa finalizarea anchetei se poate spune unde a ajuns carnea de curcan despre care exista suspiciuni ca ar avea reziduuri de antibiotic.

El a precizat ca in momentul in care suspiciunea este transmisa prin Sistemul Rapid de Alerta, intreaga cantitate de carne suspectata este retrasa de la vanzare.

Reprezentantul ANSVSA a mai spus ca inspectorii sanitar-veterinari vor preleva probe care vor fi trimise la laborator, iar in patru-sapte zile s-ar putea anunta rezultatele testelor si verificarilor facute.

UPDATE: Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania "contesta exactitatea restabilirii trasabilitatii pentru respectiva carne, intrucat evident, eticheta de la raft purta denumirea procesatorului. Stabilirea originii carnii s-a facut doar prin declaratia procesatorului fara sa existe eticheta care sa ateste originea carnii. Producatorii de carne de curcan din Romania sunt supusi controalelor permanente ale ANSVSA si in anul 2012, in urma analizelor, nu s-au gasit probe care sa ateste existenta reziduurilor de antibiotice in carne" se arata intr-un comunicat remis Hotnews.ro.

Uniunea Crescatorilor de Pasari mai precizeaza ca "antibioticele sunt permise in UE doar pentru tratamente curative, nu pentru a fi folosite in mod sistematic in cresterea pasarilor. ANSVSA a fost auditata in luna februarie 2013 de catre Comisia Europeana si i-au fost validate rezultatele din anul 2012, pe capitolul reziduuri, respectiv la peste 5000 de probe analizate, nu s-au gasit limite de reziduuri depasite."

Uniunea mai arata, in comunicatul citat, ca carnea de curcan la care se face referire a fost exportata la jumatatea anului 2012, iar importul a fost realizat de catre un trader care a vandut-o apoi unui procesator de carne de curcan din Germania, ce prelucreaza carne de curcan si de la alti furnizori. Din carnea procesata si comercializata ca preparate, s-au prelevat probe de la raft, dupa 7 luni de la efectuarea importului, depistandu-se reziduuri de antibiotice, mai precizeaza Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania.