Roma, 15.57, 12 martie 2013.

Maestrul Ceremoniilor Pontificale - Monseniorul Guido Marini a pronunțat mult așteptatul extra omnes. În Capela Sixtină au mai rămas doar Cardinalul Prosper Grech și Maestrul Ceremoniilor Pontificale pentru o scurtă meditație care, odată încheiată, lasă loc desfășurării Conclavului. Cardinalii intră într-o ordine bine stabilită. Întâi intră Cardinalii din ordinul diaconilor (Cardinali care au funcții în Curia Romană), Cardinalii din ordinul preoților (sunt conducătorii unor Dioceze) și nu în ultimul rând Cardinalii din ordinul episcopilor. Procesiunea este încheiată de Cardinalul Giovanni Battista Re cel mai vechi în funcția de cardinal dintre cardinalii electori aflați sub vârsta de 80 de ani.

Conclavul a început.

Odilo Pedro Scherer - Cardinalul Brazilian al Bisericii Romane Catolice este cel de-al doilea preferiti și una dintre cele mai discrete figuridintre cele ce vor intra miercuri, 13 martie 2013, pentru a doua oară în Conclav.

S-a născut pe 21 septembrie 1949 în Sao Francisco, Cerro Largo, un orășel din nord-estul Braziliei, într-o familie cu 11 copii, cu origini germane și rădăcini importante în Biserica Catolică, fiind nepotul Cardinalului Arhiepiscop de Porto Alegre, Alfredo Scherer (1946-1996) considerat unul dintre Cardinalii ultraconservatori.

A urmat cursurile primare și liceale în Curitiba, apoi a studiat la Universitatea Catolică Pontificală din Parana.

În 1976 pe 7 decembrie este hirotonit în preoție de Arhiepiscopul Armando Cirio, membru al Ordinului Servilor Sfântului Iosif (OSI).

Între 1977 și 1978 a fost director și profesor al seminarului teologic din Cascavel, apoi profesor al seminarului teologic din Toledo (1979 și 1980) și din nou profesor și director al Centrului Inter-episcopal de Teologie din Cascavel între 1991 și 1993.

Înainte de se dedica muncii pastorale în Toledo între anii 1985 și 1988, Scherer a predat filozofie la Facultatea de Științe Umaniste Arnaldo Busatto (1980-1985) și teologie la Institutul Teologic Paul al VI-lea (1985).

În 1991 obține doctoratul în Teologie Dogmatică la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma.

Între 1994 și 2001 a servit ca vicar parohial apoi ca preot parohial și oficial al Congragației Episcopilor din cadrul Sfântului Scaun.

A fost numit Episcop Vicar Auxiliar de Sao Paulo în data de 28 noiembrie 2001 și hirotonit ca Episcop în 2 februarie 2002.

În mai 2003 a fost ales secretar general al Conferinței Naționale a Episcopilor Brazilieni iar pe 12 decembrie 2006 Papa l-a numit Secretar General al celei de-a V-a Conferințe a Episcopilor Latino Americani. În 21 martie 2007 îi succede în funcția de Arhiepiscop al Sao Paulo Cardinalului Hummes.

În 24 iunie 2008 este numit Președinte Delegat al celei de-a XII-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopal care s-a reunit sub tema ”Cuvântul lui Dumnezeu în viața și misiunea Bisericii”.

Făcut și proclamat Cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea în Consistoriul din 24 noiembrie 2008, Odilo Pedro Scherer este membru al mai multor Comisii pontificale:

- Congregația pentru Cler;

- Consiliul Pontifical pentru familie și promovarea Noii Evanghelizări;

- Comisia Pontificală pentru America Latină;

- Consiliul Cardinalilor pentru Studiul și Organizarea Afacerilor Economice ale Sfântului Scaun;

- Comisia Cardinalilor pentru Supravegherea Institutului pentru Opere Religioase (IOR)- Banca Vaticanului.

Actualmente servește ca Arhiepiscop Cardinal de Sao Paolo una dintre cele mai importante și mai vaste dioceze din lumea catolică. Este un personaj complex, activ care a îmbrățișat rapid binefacerile tehnologiei. Acest lucru l-a făcut să afirme pe contul său de Twitter, într-o încercare de justificare: ”Dacă Isus ar predica Evanghelia astăzi, nu s-ar sfii să folosească presa scrisă, televiziunea, internetul și Twitter-ul. Dați-I o șansă”.

Vorbește fluent trei limbi: italiana, germana și portugheza și are rădăcini pe două continente. Scherer este un candidat interesant mai ales că are o experiență îndelungată în sânul ierarhiei Bisericii. În încercarea de a lupta cu secularizarea și pierderea tot mai accentuată de teren în favoarea Cultului Penticostal din Brazilia, Consiliului Pontifical pentru promovarea Noii Evanghelizări l-a ales pentru a duce această bătălie fiindcă dovedise în nenumărate rânduri că poate câștiga bătălii extrem de delicate în fața opiniei publice. Este cazul căsătoriilor între parteneri de același sex dar și a deciziei din 2012 a Curții Supreme Braziliene care permitea avortul pentru cazurile de anencephalie ce dezvoltau defecte severe la nivelul creierului și prin urmare cauzatoare de moarte. Avortul este permis în Brazilia doar în cazul în care este amenințată viața mamei sau în caz de viol.

Acesta este profilul celui care, conform unor surse interne din Vatican, este în cărți pentru a deveni succesorul Sfântului Petru.

Corespondenta de la Vatican