Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca, urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale, imobilele RA-APPS vor fi scoase initial la licitatie, pornind de la pretul evaluatorilor, el aratand ca nu vor fi prea multi amatori care sa le achizitioneze, avand in vedere perioada proasta prin care trece piata imobiliara, transmite Mediafax. Ponta a spus ca, in situatia in care la licitatie nu se vor prezenta amatori care sa achizitioneze imobilele, pasul al doilea va consta in negocierea cu chiriasii sau cu cei care au contracte privind imobilele respective.

"Avem o mica problema cu o decizie a CC care ne cere ca in primul rand sa le scoatem la licitatie, pornind de la evaluarea expertilor. E foarte posibil, vorbesc la modul realist, sa nu fie prea multi amatori de a le cumpara, pentru ca e o perioada foarte proasta pe piata imobiliara. Dupa ce facem acest prim pas, le scoatem, daca nu se prezinta nimeni, al doilea pas este sa intram in negocieri, pornind tot de la pretul de evaluare, cu cel care are contract si sta acolo ca sa cumpere", a spus Ponta.

El a precizat ca aceasta situatie este benefica pentru Guvern, intrucat isi va incasa banii pe imbile si nu va mai avea noi cheltuieli.

Ponta a spus ca vor fi pastrate imobile RA-APPS doar pentru ministri, care vor fi obligati sa paraseasca locuinta in 15 zile, si se va tine si "o mica rezerva" pentru secretari de stat, care vor putea sa stea doar maxim 90 de zile.

Premierul a declarat, luni, ca saptamana viitoare va intra in Guvern ordonanta privind locuintele RA-APPS, aratand ca in aceste vile vor sta doar ministrii si secretarii de stat care sunt din provincie, maximum trei luni.

Intrebat cine va sta in aceste vile, Ponta a spus: "Ministrii, secretarii de stat, doar maximum trei luni, cei care nu sunt din Bucuresti, timp in care trebuie sa-si gaseasca o locuinta, toate celelalte incercam sa le valorificam".

Regia a decis ca, la inceputul lunii martie, sa scoata la vanzare un apartament cu sase camere pe Bulevardul Nicolae Balcescu, in suprafata de 137 metri patrati (la acelasi pret de pornire ca si anul trecut, de 194.000 euro), un apartament cu trei camere tot pe Bulevardul Nicolae Balcescu, in suprafata de 86 metri patrati (tot la pretul de pornire de 132.000 euro), un apartament cu patru camere pe Bulevardul Carol, de 104 metri patrati (tot de la 90.000 euro) si un alt apartament cu patru camere, pe Bulevardul Lascar Catargiu (din nou la 141.000 euro).

Oferta este completata de alte apartamente pe care regia a incercat de asemenea sa le vanda anul trecut, tot fara succes, cu mentinerea aceluiasi pret, respectiv un apartament cu trei camere pe strada Dimitrie Paciurea, sector 2, de 79 metri patrati (tot de la 70.000 euro) si un apartament cu trei camere pe strada Trestiana, sector 5, de 61 metri patrati (din nou de la 74.000 euro).

Noi licitatii vor fi organizate si pentru un apartament cu patru camere de pe strada George Enescu de 133 metri patrati (de la 156.500 euro), un apartament cu trei camere de 67 metri patrati pe strada Constantin Radulescu Motru (de la 69.000 euro) si un apartament cu patru camere de 118 metri patrati pe strada Emil Pangratti (de la 112.000 euro), toate din Bucuresti.

In lipsa de ofertanti, RA-APPS va fi nevoita sa organizeze o a doua licitatie si pentru o camera de serviciu de 6 metri patrati, cu balcon de 3 metri patrati, de pe strada Ion Brezoianu, in centrul Capitalei, la 3.300 euro.

Preturile nu includ TVA.

Anul trecut, pe fondul licitatiilor esuate in lipsa de oferte, Guvernul a revizuit in scadere drastica estimarea de venituri obtinute din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei la 296,2 milioane lei.

Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, a declarat insa recent ca anul trecut au fost vandute imobile ale RA-APPS in valoare de doar 40 milioane lei si urmeaza sa continue aceasta operatiune, aratand ca vanzarea a fost cu totul nesemnificativa fata de obiectivele propuse.

El a aratat ca acest lucru a fost cauzat de un ritm nesustinut al RA-APPS pentru a proceda la vanzare, dar si de faptul ca evaluarea imobilelor s-a facut la valori extraordinare, mai mari decat pretul pietei, iar imobilele au fost neatractive.

Lista imobilelor pe care regie le scoate la vanzare a fost aprobata de Executiv la finele anului 2011, dar primele imobile ofertate nu au inclus nici pana in prezent active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf si Mara, autoritatile precizand ca acestea urmeaza sa fie scoase la vanzare "ulterior".