Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a precizat intr-o declaratie pentru HotNews.ro ca 15 aprilie este termenul aproximativ pana la care Casele judetene de Asigurari de Sanatate si Directiile judetene de Sanatate Publica vor fi reorganizate sub forma unor structuri regionale.

Eugen NicolaescuFoto: Rompres

Ministerul Sanatatii a identificat inclusiv solutiile legislative prin care aceasta masura va putea fi aplicata. Reorganizarea Caselor si Directiilor judetene de Sanatate ar putea duce la disponibilizarea a peste 1000 de angajati.

"Desfiintare nu inseamna eliminarea completa a structurilor din subordinea Ministerului Sanatatii", a declarat Eugen Nicolaescu pentru HotNews.ro, "ci transformarea lor in structuri regionale sau transferarea de activitati cu personalul si fondurile aferente catre comunitatile locale".

Eugen Nicolaescu a inaintat si o data pentru aplicarea masurii propuse: "Intr-o luna. Mi-as dori sa se intample chiar mai repede, dar aproximativ pana in 15 aprilie cred ca masura va fi implementata".

Propunerea a fost "prezentata" in sedinta de guvern de saptamana trecuta, a mai spus Eugen Nicolaescu.

Aflat marti la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, Nicolaescu a afirmat ca directiile de sanatate publice judetene consuma 10% din fondul de administrare al Ministerului Sanatatii, iar economiile ce vor fi facute prin desfiintarea lor vor fi dirijate catre programele nationale de sanatate.

"Pentru desfiintarea Caselor judetene de Sanatate este obligatorie modificarea legii 95/2006", a mai declarat Eugen Nicolaescu pentru HotNews. "Am identificat deja o solutie legislativa tehnica pentru asta. Pentru desfiintarea Directiilor judetene de Sanatate Publica este suficienta si o Hotarare de Guvern."

Prin masura propusa, Ministerul Sanatatii se asteapta sa realizeze economii de 25% la categoria bunuri si servicii si 35% economii din cheltuielile de personal. O parte dintre aceste economii vor satisface cererea de saptamana trecuta a premierului Victor Ponta de reducere cu 15% a cheltuielilor in Ministere.

Aproximativ 35% din personalul actual angajat in Casele judetene de Asigurari de Sanatate si in DSP-urile judetene vor fi transferate la consiliile judetene care au spitale in subordine, iar 20% dintre angajati vor asigura functionarea caselor regionale de Asigurari de Sanatate (si a DSP-urilor respective). Restul angajatilor vor fi trimisi in somaj.

Unul dintre obiectivele propuse guvernului Romaniei intr-un raport detaliat al Bancii Mondiale (analiza sectoriala a sistemul medical romanesc - 2011) a fost "schimbarea rolului Directiilor de Sanatate Publica". Specialistii Bancii Mondiale considerau ca rolul de control si supraveghere al DSP-urilor judetene este "prea slab".

In urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta a cerut ministrilor sa prezinte propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul si a cheltuielilor cu bunuri si servicii, solicitarea fiind formulata in sedinta de miercuri a Guvernului.

"Vor fi restructurari, reimpartiri ale portofoliilor, dar nu se sporeste numarul de angajati nici macar cu un singur om, dimpotriva: aveti ocazia, prin aceste restructurari, acolo unde sunt oameni prea multi, care nu fac nimic si au fost angajati in ultimii ani doar ca o sinecura politica, sa le multumiti si sa ii trimiteti la munca. Nu se angajeaza niciun om, nu primiti niciun leu in plus la fondul de salarii", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.