Un numar de circa 300 de sindicalisti de la Uzinele Sodice Govora au inceput, luni dupa-amiaza, un protest in fata sediului Prefecturii Valcea, scrie Agerpres.

Sindicalistii din Sindicatul SODISTUL sunt nemultumiti de faptul ca nu li s-a reinnoit contractul colectiv de munca. "Stim ca suntem o companie privata dar cerem statului roman sa se implice, sa faca presiuni asupra conducerii companiei, sa ne respecte drepturile colective de munca pentru ca vrem sa avem garantia zilei de maine si a locurilor de munca. Stim ca sunt probleme economice masive pe platforma industriala de la Raureni din cauza situatiei de la Oltchim dar noi, totusi, vrem sa nu fim afectati in privinta locuri de munca", a declarat liderul sindicatului Adrian Mugioiu.

La ora transmiterii stirii, o delegatie a sindicalistilor a intrat la o discutie cu prefectul de Valcea, Mircea Nadolu, pentru a-i inainta acestuia doleantele muncitorilor.

Uzinele Sodice Govora sunt o companie privata fiind in proprietatea concernului polonez CIEH Varsovia, cu 700 de angajati. Compania produce toate sortimentele de soda si lucreaza in sistem interdependent cu CET Govora si Oltchim SA.

UPDATE Prefectul de Valcea, Mircea Nadolu, a convocat pentru miercuri o sedinta extraordinara pe tema situatiei de la Uzinele Sodice Govora.

'Am avut o prima runda de discutii cu reprezentantii sindicatului 'Sodistul' si am sa incerc, in limita atributiilor pe care le am, o mediere intre parti si de aceea am propus ca miercuri sa avem o sedinta extraordinara de dialog social la care sa participe si sindicatul si patronatul de la Uzinele Sodice Govora. Astfel vor fi invitati directorul general si directorul financiar si sapte delegati din partea salariatilor la care se vor adauga cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca', a declarat luni pentru AGERPRES Mircea Nadolu.

Prefectul spune ca printre nemultumirile exprimate de sindicalistii de la USG se numara trei care tin de siguranta locurilor de munca.

'Sindicalistii au solicitat reinnoirea contractului colectiv de munca pe 2013, mentinerea numarului de salariati de aproximativ 760 care erau la 1 ianuarie 2013 si alocarea unei cote de 16% din veniturile de exploatare pentru activul salarial. Acesta am inteles ca in prezent este 12% si aici ar fi neintelegerile intre parti', a adaugat prefectul de Valcea.