Premierul Victor Ponta a declarat luni, dupa intalnirea cu presedintele Bancii Europene de Investitii (B.E.I.), Werner Hoyer, ca Guvernul a ceru sprijinul si are asistenta B.E.I "pentru imbunatatirea legislatiei privind parteneriatele public-private si contractele de concesiune pentru lucrari de infrastructura pe care le-am demarat deja ca proceduri". Seful Executivului a precizat ca in cadrul intalnirii s-a discutat desre Am vorbit foarte mult despre autostrada Comarnic-Brasov si despre alte proiecte in derulare.

Presedintele B.E.I., Werner Hoyer, a laudat progresele facute de Romania in ultimii 20 de ani ins aa adaugat ca problemle cu cares e confrunta Romania "trebuie privite cu cea mai mare seriozitate".

Primul-ministru Victor Ponta s-a intalnit luni cu Werner Hoyer, presedintele Bancii Europene de Investitii, si cu Mihai Tanasescu, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii. La intalnire au mai participat Daniel Chitoiu, viceprim-ministru si Ministru al Finantelor Publice, si Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget, informeaza Biroul de presa al guvernului.

  • HotNews.ro a transmis LIVETEXT declaratiile de presa

Declaratii Victor Ponta:

  • M-am bucurat sa am si eu o intalnire cu presedintele B.E.I. A avut de asemenea discutii cu ministrul de Finante, cu ministrul Bugetului, ministrul pentru Fonduri Europene si ministrul pentru Proiectele de Infrastructura, dl Sova.
  • B.E.I ramane pentru noi un partener esential, in toate proiectele mari de investitii dar si pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii.
  • Impreuna am discutat despre statiul actual a investitiilor fonantate cu fonduri B.E.I. dar si despre cateva probleme pe care trebuie sa le rezolvam in perioada urmatoare. In primul rand continuarea finantarilor pentru proiecte in conditiile in care Guvernul isi mentine obiectivul de macrostabilitate bugetara, deci in conditii de deficit asa cum le avem stabilite cu Comisia Europeana, cu FMI si cu Banca Mondiala.
  • In al doilea rand am cerut sprijinul si avem asistenta domniiilor lor pentru imbunatatirea legislatiei privind parteneriatele public-private si contractele de concesiune pentru lucrari de infrastructura pe care le-am demarat deja ca proceduri. Am vorbit foarte mult despre Comarnic-Brasov, despre acele proiecte pe care le avem in derulare.
  • In al treilea rand am discutat despre sprijinul pe care putem sa il avem in proceduri, finanatari care fac de asemenea si obiectul finanatarilor din fonduri nerambursabile, din fonduri europene.
  • Sunt domeniile de prioritate absoluta pentru Romania si anume proiecte din foncduri europene, proiecte cu creditele de la B.E.I., care sunt cele mai ieftine si cele mai serioase credite, si investitii in infrastructura romaneasca si sprijinul pentru o legislatie care sa permita atragerea de bani privati in dezvoltarea atat de necesara Romaniei.

Declaratii Werner Hoyer:

  • Este a cincisprezecea sau a douazecea vizita in Romania in ultimul sfert de secol si pot sa spun ca intodeauna este foarte incurajator sa venim in Bucuresti si sa vedem ca lucrurile merg in directia buna.
  • Chiar si in ceea ce priveste discutarea problemelor; am discutat astazi probleme pe care nici nu am visat sa le discutam in urma cu 20 de ani, cand am fost aici in calitate de ministru pentru afaceri europene al tarii mele, pregatind aderarea Romaniei la UE,
  • Romania este unul dintre cei 27 de actionari ai B.E.I. Dupa cum stiti, banca este detinuta exclusiv de statele membre ale UE. 
  • B.E.I. este cel mai mare investitor multilateral si o parte considerabila din activitatile noastre sunt derulate in noii membrii ai UE, care nu mai sunt acum atat de noi, in special Romania si Bulgaria.
  • Problemele cu care se confrunta Romania trebuie privite cu cea mai mare seriozitate.
  • Suntem mandri sa fim aici, sa ne implicam in dezvoltarea ideilor noi, mai ales cele care au legatura cu o mai buna utilizare a fondurilor europene si, bineinteles, Banca prin experienta ei si diferitele produse financiare este dispusa sa ajute Guvernul Romaniei cand e vorba de o mai buna absorbtie a fondurilor europene, acesta fiind si unul dintre subiectele cheie abordate in timpul acestei vizite
  • B.E.I., sprijinita de membrii UE, are posibilitatea de a merge pe pietele internationale de capital si sa aduca fonduri pentru Romania.
  • Ideea mea este ca nu ar trebui sa fim prea putin ambitiosi. Cred ca intre 700 si 900 de milioane de euro este un spectru larg al potentialelor activitati din acest an. Practic dublu.
  • Stim doar ca suntem gata sa facem considerabil mai mult fata de cat s-a facut anul trecut, iar si aceasta a fost destul de mult.