Ministrului de stat britanic pentru Europa, David Lidington, va efectua o vizita in Bucuresti, incepand de marti, pentru a discuta despre deschiderea pietei muncii din Marea Britanie pentru romani, despre cresterea prezentei comerciale a firmelor din Regat in tara noastra si despre politica de extindere europeana in vecinatatea Romaniei, a anuntat luni ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, pe blogul lui.

"Va discuta cu liderii romani despre trei probleme importante pentru cele doua tari. Primul este legat de restrictiile pe piata muncii", scrie Martin Harris.

Incepand de anul viitor, Marea Britanie va renunta la restrictiile impuse muncitorilor din Romania si Bulgaria, iar acest subiect starneste o multime de comentarii in ambele tari, noteaza ambasadorul britanic, care adauga: "Oamenii din Marea Britanie, ca in multe alte parti ale Europei, doresc sa fie asigurati ca beneficiile libertatii de miscare pentru muncitori nu sunt amenintate de abuzuri, cum ar fi cazul unor oameni care se muta nu pentru a muncii ci pentru a beneficia de asistenta sociala si de serviciile altui stat membru" al pietei unice a muncii.

Ambasadorul noteaza ca este vorba de o "ingrijorare generala" si care nu vizeaza o anumita tara sau nationalitate. "Vizita lui David Lidington este o oportunitate pentru a discuta si pentru a ne explica perspectivele asupra acestei probleme si de a putea lucra impreuna pentru rezolvarea ei".

In cursul acestei vizite, David Lidington se va intalni cu investitorii britanici pentru a explora optiunile pentru cresterea prezentei comerciale a Regatului in Romania, afirma Martin Harris. "Exista trei factori-cheie pentru facilitatea acestui lucru - progrese in cadrul programului de reforme economice convenit cu FMI, intarirea sistemului judiciar si accesarea fondurilor europene pentru a construi infrastructura si a sustine cresterea. Marea Britanie este gata sa ajute in toate cele trei aspecte", subliniaza ambasadorul.

Un alt aspect va viza perspectiva europeana a regiunii, in conditiile in care cele doua tari impartasesc o viziune similara in acest sens, adauga Harris.

Acesta afirma ca UE trebuie sa ramana deschisa - pentru Turcia, noi membri din Balcanii de Vest si pentru cooperarea cu Republica Moldova si alte state din jurul Marii Negre.