Perspectiva unor sanctiuni severe, aplicate printr-un viitor mecanism european de aparare a statutului de drept, "pare sa nu rezoneze in niciun fel la Bucuresti", desi Romania tine un "cap de afis" negativ la acest capitol, scrie consilierul prezidential Cristian Diaconescu, pe blogul personal.

Cristian DiaconescuFoto: Agerpres

"Este foarte clar pentru orice observator serios ca Uniunea Europeana incerca sa isi creeze anticorpi institutionali pentru unele molime care bantuie de vreun an pe aici si pun in pericol unitatea si functionalitatea intregii constructii," scrie fostul ministru la inceputul materialului.

El aminteste de scrisoarea celor patru ministri de externe din Germania, Danemarca, Olanda si Finlanda, explicand ca "se doreste si se va construi un mecanism de reglare a respectarii principiilor fundamentale democratice - a drepturilor fundamentale si ale statului de drept, pentru ca s-a constatat ca undeva in Europa, exista asemenea probleme", capitol la care "Romania a tinut capul de afis in ultimele 12 luni".

"Asadar, cu indulgenta putem spune ca reactia celor patru ministri de externe se poate datora 'si' unor probleme aparute la noi in tara alaturi, poate, de gesturi inexplicabile venite din Marea Britanie sau Olanda cu privire la migratie, ori alaturi de semnalele care vin permanent din Ungaria cu privire la unele derapaje atat in zona de drepturi fundamentale cat si pe respectarea statului de drept si de ce nu, poate si pentru ca Franta exagereaza in atitudine si mesaj pe problema rromilor. Acum, important este sa vedem ce si in ce masura ne poate afecta pe noi aceasta 'idee', scrie Diaconescu.

"Scrisoarea celor patru ministri de Externe este in fapt un manifest pentru unitatea si functionalitatea unei constructii europene care are la baza legea si increderea ca legea se respecta... odata creat acest mecanism, sper ca este limpede pentru toata lumea, ca aplicarea lui se va face 'mecanic' pe elemente concrete, pe stari de fapt evidente pentru toata lumea, cu consecinte imediate si indiscutabile", comenteaza Diaconescu.

Consilierul prezidential spune ca este ingrijorat de faptul ca posibilele sanctiuni asupra Romaniei nu sunt luate in serios la Bucuresti.

"Ceea ce imi da intr-adevar fiori este ca perspectiva unor sanctiuni severe la adresa Romaniei, pare sa nu rezoneze in nici un fel la Bucuresti. Un fost sef de stat spune ca discutia pe statul de drept este un fleac - din aceeasi zona politica venind si convingerea ca Romania nu are de-a face cu aceasta poveste, ba mai mult, ca sustinem un astfel de proiect european. Imi scapa mie ceva sau discursul dublu si mincinos care ne-a adus aici, isi desavarseste 'opera' de izolare si antagonizare a Romaniei fata de Europa?" se intreaba Diaconescu.

"Europa isi va construi un instrument care va masura si interveni in statele in care exista probleme cu respectarea 'drepturilor fundamentale' si a 'statului de drept', iar daca aceste probleme nu se vor corecta in urma avertismentelor Comisiei Europene se poate merge chiar pana la suspendarea finantarilor din partea Comisiei pentru respectivele state. Raspunsul Romaniei este ca 'ne convine si sustinem', dar cu unele conditionalitati - adica mecanismul se instituie cumva si pentru ca in Romania au existat acest tip de probleme, iar decidentii guvernamentali romani isi imagineaza ca vor pune conditii la initierea acestui mecanism. Comic nu?" continua el.