Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca este de acord cu demersul anuntat de patru tari care cer introducerea unui mecanism pentru protejarea si respectarea valorilor fundamentale ale UE daca o tara incalca principiile statului de drept, dar a adaugat ca doreste ca aceste standarde sa fie aplicate in mod egal atat pentru Romania cat si pentru tarile care au inventat democratia in Europa si care incalca aceste principii, relateaza Agerpres.

Victor PontaFoto: Hotnews

"Sustin standarde europene clare, cuantificabile, este un lucru foarte bun pentru Romania si atunci fripturistii vor ramane fara multa munitie in declaratiile lor", a motivat premierul, adaugand ca sunt romani care fac mai mult rau Romaniei prin declaratii politice decat alti politicieni din afara tarii.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la Budapesta, seful executivului a subliniat ca este un lucru important introducerea unui astfel de mecanism pentru ca in estul Europei au existat in anii trecuti derapaje grave de la democratie si de la standardele europene care nu au fost insa mult prezentate in vest pentru ca apartineau unor guverne de dreapta.

"Si atunci guvernele de dreapta au intotdeauna dreptul sa incalce mai mult standardele de drept si ma refer la Romania. Eu ma refer la faptul ca este un lucru foarte bun sa existe niste standarde clare. In al doilea rand cred ca exista un pericol ca tocmai in tarile fondatoare sau exemple pentru Uniunea Europeana sa apara incalcari ale standardelor europene. Nu poti sa vorbesti de discriminare impotriva altor cetateni ai UE, cred ca si neprimirea noastra in Schengen pana la urma tot pe discriminare se bazeaza, nu poti sa accepti campanii oficiale care vorbesc despre romani, bulgari sau unguri, ca suntem toti infractori sau mai stiu eu ce. Deci exista derapaje si in tarile care au inventat democratia occidentala, nu doar in cele noi, iar din punctul meu de vedere este extrem de benefic sa existe niste standarde clare si un sistem de control foarte clar", a subliniat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

El a aratat ca daca guvernul pe care-l conduce greseste cu ceva si se demonstreaza acest lucru el este gata sa-l indrepte, dand exemplu in acest sens relatiile bune ale Romaniei cu oficialii europeni dupa ce a discutat anul trecut cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso despre 11 puncte care trebuie indreptate.

Victor Ponta a adaugat ca va face in continuare eforturi in acest sens, daca situatia o va impune, si a subliniat ca niste standarde la nivel european care sa previna sau sa sanctioneze derapaje in toate statele europene reprezinta un lucru foarte bun pe care-l saluta si il sprijina.

"Dar neparticipand eu, deocamdata, la Consiliul European, acest lucru il va sustine domnul presedinte, cand voi participa eu il voi sustine eu", a adaugat Victor Ponta.

El a dorit sa denunte in context unele declaratii politice de-a dreptul insultatoare pentru tara, cu atat mai insultatoare fiind cele care vin din partea unor romani "care sunt mult mai rai cu Romania decat orice alt strain". "Stiu ca ei acum se numesc Motiunea fripturistilor sau reformistilor si participa la PDL. Ei vorbesc mai rau de Romania decat vorbeste orice strain", a exemplificat premierul.

Ministrii de externe din Germania, Finlanda, Danemarca si Olanda au trimis o scrisoare comuna presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care solicitau crearea unui mecanism pentru protejarea si respectarea valorilor fundamentale ale UE daca o tara incalca principiile statului de drept.