Parlamentul European (PE) va dezbate miercuri, 13 martie, in sesiunea sa plenara de la Strasbourg, metodologia si modul de aplicare a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania si Bulgaria, in urma unei decizii a Conferintei Presedintilor grupurilor politice din PE de joi, care a avut la baza o solicitare a delegatiilor romane din ALDE si S&D.

Dezbaterea figureaza pe agenda actualizata a plenarei miercuri, sub forma 'Mecanismul de cooperare si verificare: metodologie, aplicarea actuala si viitorul sau', care va pleca de la o declaratie a Comisiei Europene (CE).

Eurodeputata PNL Renate Weber, care a declarat ca va solicita o astfel de dezbatere in plen chiar dupa publicarea raportului MCV din 30 ianuarie, a precizat ca 'forma este mai putin relevanta' pentru ca existau doar doua instrumente procedurale care se puteau utiliza in acest caz, respectiv intrebarea orala si o declaratie din partea CE. 'Cred ca cea mai importanta decizie a fost titlul unei asemenea declaratii, respectiv 'Mecanismul de Cooperare si Verificare, metodologie, aplicare curenta si viitoare'. Deci eu sunt convinsa ca va fi vorba de o dezbatere in care sa clarificam cateva aspecte care tin si de metodologia prin care se realizeaza astazi MCV-ul dar si de felul in care se aplica, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca nu stim totusi pana cand si cum vom merge mai departe. Deci din punctul meu de vedere s-a mers exact pe linia a ceea ce am sugerat ca si tematica de discutie, asa incat asteptam cu interes dezbaterea', a declarat Renate Weber pentru Agerpres.

Ea a precizat ca dezbaterea, programata miercuri de la 21.30 pana la 22.00 ora Romaniei, a trebuit sa fie concentrata pentru ca agenda plenarei este foarte plina. 'Probabil va fi o dezbatere in care vor vorbi mai putini din partea fiecarui grup politic, dar cu siguranta va fi o dezbatere', a apreciat eurodeputata.

Renate Weber sustine ca firesc ar fi ca din partea CE sa participe la dezbatere comisarul european pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding. 'Mai mult decat atat probabil ca nu se putea obtine in acest moment', a mai spus eurodeputata PNL, precizand ca este foarte interesata de raspunsul Comisiei in fata plenului privind metodologia MCV.

Un raport al CE catre PE privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV a fost scos la 20 februarie de pe agenda Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), tocmai la solicitarea Renatei Weber, care a insistat asupra necesitatii unei dezbateri in plen asupra subiectului, in prezenta vicepresedintelui CE Viviane Reding.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a precizat la randul sau ca saluta includerea dezbaterii privind MCV pe agenda plenarei PE, adaugand insa ca spera ca aceasta sa nu se transforme intr-o lamentatie a eurodeputatilor USL. 'E foarte bine, e de salutat orice dezbatere pe marginea acestui instrument care e un instrument foarte special, legat de doar doua dintre tarile membre si un instrument care a fost foarte controversat in ultimii ani. Salut aceasta discutie si sper ca ea sa produca si rezultate, sa nu fie doar lamentatie. Ar fi pacat sa pierdem ocazia de a dezbate in mod serios acest mecanism si as regreta daca dezbaterea s-ar transforma intr-o lamentatie sau intr-o critica a Comisiei, pentru ca exista cel putin in tabara USL tentatia de a inlocui dezbaterea despre MCV cu o critica radicala uneori a CE', a declarat Preda pentru Agerpres.

El a adaugat ca faptul ca dezbaterea va fi una limitata la o jumatate de ora ar trebui sa duca la concentrarea discutiilor la chestiunile esentiale. 'Temerea mea e ca pentru a acoperi esecul de acasa deputatii USL vor fi tentati sa inchida subiectul, concentrand tirul asupra Comisiei, cu atat mai mult cu cat este posibil sa asiste dna /Viviane/ Reding, care a fost transformata intr-un dusman personal al puterii de la Bucuresti. Dar, cine stie, poate ca mintea romanului cea de pe urma va schimba aceasta dispozitie, aceasta tentatie, si vom avea cu adevarat o dezbatere', a adaugat eurodeputatul PDL.

Dezbaterea din PE privind metodologia, modul de aplicare si viitorul MCV nu va fi urmata de adoptarea unei motiuni.