Ministerul condus de Dan Sova propune o noua lege a Parteneriatului Public - Privat (PPP): dialogul competitiv va fi singura modalitate de selectare a partenerilor privati, nu exista licitatii

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 8 martie 2013, 15:03 Actualitate | Esenţial


Lucrarile de infrastructura, la mana arbitrariului
Foto: Hotnews
 documente
(08 Mar 2013) PDF, 1MB
Ministerul proiectelor de infrastructura condus de Dan Sova a publicat pe site-ul Secretariatului general al Guvernului proiectul pentru noua lege a Parteneriatului Public-Privat (PPP). Proiectul noii legi nu prevede posibilitatea atribuirii contractelor prin licitatii, ci doar printr-o singura procedura: dialogul competitiv intre stat si investitorii privati interesati de proiect. Dialogul competitiv este o procedura contestata, care privilegiaza arbitrariul in dauna criteriilor cuantificabile. Proiectul prevede publicarea anunturilor privind procedurile de PPP in sistemul electronic de achizitii publice, insa nu prezinta aspecte exacte, cum ar fi ce tipuri de lucrari ar putea fi realizate prin PPP, mentionand ca detaliile vor fi cuprinse in normele de aplicare a noii legi ce vor fi publicate mai tarziu.

 • "Practic, iti selectezi "partenerul", negociezi putin si semnezi contractul", spunea Sorin Ionita (Expert Forum) in iunie 2010 despre procedura dialogului competitiv

Spre deosebire de actuala lege a Parteneriatului Public Privat - lege intens criticata si modificata in ultimii ani, dar sub care nu s-a realizat niciun proiect pana in prezent, potrivit informatiilor de pe portalul electronic de licitatii publice, noul proiect de lege prevede doar o singura metoda de selectie a castigatorilor.

Legea existenta prevede doua metode: Investitorii sunt selectaţi prin procedură deschisă (desfăşurată într-o singură etapă, în care orice investitori interesat poate depune o ofertă) sau prin dialog competitiv (care se desfăşoară în două etape, în care ofertele sunt depuse doar de către investitorii selectaţi în urma evaluării scrisorii de intenţie).

In proiectul depus de Ministrul Dan Sova, investitorii vor fi selectati doar prin procedura dialogului competitiv. Despre procedura dialogului competitiv puteti citi mai multe pe pagina SEAP.

 • Vezi atasat proiectul noii legi ai PPP.
Procesul de atribuire a contractului de partenariat public-privat prin procedura de dialog competitiv se deruleaza dupa cum urmeaza:

a) parcurgerea formalitatilor preliminare;
b) selectia investitorilor care vor invitati sa semneze acordul de proiect;
c) desfagurarea negocierilor cu investatorii privati semnatari ai acordului de proiect;
d) intocmirea raportului de evaluarea ofertelor finale;
e) transmiterea deciziei de atribuire catre fiecare investitor privat care a participat la procedura.

Potrivit proiectului de lege, partenerul public poate initia atribuirea unui contract de PPP daca sunt indeplinite in mod cumulativ in urmatoarele conditii:
 • partenerul public nu detine fondurile necesare finantarii integrale a proiectului
 • partenerul public nu este, in mod obiectiv, in masura defineasca specificatiile tehnice capabiie sa satisfaca necesitatile si/sau stabileasca structura de finantare si/sau juridica a proiectului.

Partenerul public va putea contribui la realizarea proiectului de partenariat privat prin una sau mai multe din urmatoarele:

a) constituirea unor drepturi in favoarea societatii de proiect
b) contributii in numerar la capitalul de proiect
c) asumarea unor obligatii de plata catre partenerul privat sau societatea de proiect
d) acordarea de garantii, in conditiile legii, in favoarea finantatorilor proiectului de parteneriat public-privat care sunt institutii de credit, institutii ñnanciare si/sau institutii financiare internationale.

Pentru a se califica la etapa dialogului competitiv, investitorii privati vor fi evaluati de partenerul public pe urmatoarele criterii:

a) situatia personala a investitorului privat;
b) capacitatea de exercitare a profesionale;
C) situatia economica si financiara
d) capacitatea tehnica si/sau profesionala;
e) standarde de asigurare a calitatii;
f) standarde de protectie a mediului.

Partenerul public poate decide sa intre in etapa de negociere cu toti investitorii califilcati sau cu un numar predeterminat de investitori calificati. Partenerul public poate limita numarul de investitori privati selectati pentru incheierea acorduiui de proiect, cu conditia sa fie disponibil un numar suficient de candidati pentru a asigura o concurenta reala.

Partenerul public are obligatia de a solicita investitorilor privati constituirea unei garantii de participare in cuantum de 0,5%, din valoarea estimata a contractului fara TVA.

Potrivit proiectului de lege, negocierile cu investitorii privati semnatari ai acordului de proiect presupun parcurgerea urmatoarelor etape:

a) prezentarea unei oferte preliminare de catre filecare investitor privat semnatar al acordului de proiect;
b) alegerea de carre comisia de atribuire a solutiei tehnice preferate dintre solutiile prezentate de investitorii privati semnatari ai acordului de proiect si consemnarea intr-un proces verbal care se comunica tuturor participantilor la negocieri;
c) prezentarea de catre investitorii privati semnatari ai acordului de proiect a ofertei finale avand in vedere solutia tehnica preferata comunicata de comisia de atribuire.

Partenerul public va publica in SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) termenul pentru depunerea ofertei finale care nu poate fi mai mic de 15 zile.

"Contractul este atribuit investitorului privat care a prezentat, pe baza solutiei tehnice preferate comunicate de comisia de atribuire, oferta Cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, dupa aplicarea criteriiior de evaluate a ofertelor finale stabilite de partenerul public si precizate in anuntul de selectie", se arata in proiect.

Anuntul de selectie si documentele atasate se publica in SEAP si dupa caz (daca investitia este mai mare de 5 milioane de euro) si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, in toate cazurile "partenerul public va trebui sa justifice recurgerea la mecanismul parteneriatului public-privat prin analizarea urmatoarelor elemente principaie in cadrul studiului de prefezabilitate: suportabiiitatea proiectului, posibilitati de distribuire a riscurilor, modalitatea de raportare a proiectului la datoria publica, caracteristica proiectului de a fi finantabil, eficienta economica a proiectului".

Potrivit documentelor, "studiul de prefezabilitate va fi avizat de Departamentul pentru proiecte de infrastructura si investitii straine", iar intreg proiectul de lege privind PPP va fi implementat de ministerul condus de Dan Sova.

Potrivit noii reglementari veniturile societatii de proiect in cursul derularii PPP pot proveni atat din tarifele colectate de la utilizatorii bunului sau serviciului public, cat si din plati efectuate de partenerul public.

Proiectul nu defineste categoriile de lucrari ce pot fi supuse procedurii de PPP, iar multe amanunte au fost lasate sa fie cuprinse in normele de aplicare a noii legi ce vor fi publicate mai tarziu.

In 2010, HotNews.ro scria ca parlamentul a adoptat Legea Parteneriatului Pulbic Privat care, in forma sa finala, elimina complet licitatia ca procedura de lucru, inlocuind-o cu negocierea.

Parlamentarii au ignorat atunci cererile presedintelui Basescu, care trimisese legea spre reexaminare tocmai pentru ca actul legislativ impune arbitrariul negocierilor in relatia dintre autoritatile publice si partenerii privati.


De-a lungul timpului, insa, Legea a fost modificata de mai multe ori (detalii aici si aici), insa, potrivit informatiilor de pe site-ul e-licitatie.ro, nici un proiect nu a fost realizat sub prevederile legii PPP.

Guvernul Ponta 2 a anuntat de la inceputul anului ca va abroga actuala Lege a parteneriatului public-privat, in urma criticilor formulate atat de Comisia Europeana, cat si de reprezentantii mediului de afaceri, si va promova in regim de urgenta un nou act normativ in domeniu, informeaza Mediafax. Subiectul a fost discutat de ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, cu reprezentantii Camerei de Americane de Comert in Romania-AmCham si cu reprezentantii Bancii Mondiale.

Potrivit unui comunicat de presa, "ministrul Dan Sova a aratat care este abordarea Guvernului in domeniul refacerii in regim de urgenta a cadrului normativ privind parteneriatul public privat, prin abrogarea actualei legi, puternic criticate atat de Comisia Europeana, cat si de reprezentantii mediului de afaceri, si promovarea unui nou act normativ care sa aduca claritate si simplitate in domeniu, in conformitate cu cele mai bune practici la nivel european si international".

Informatii despre noul proiect de lege privind PPP-urile au fost publicate vineri, 8 martie, si de catre Evenimentul Zilei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3335 vizualizari

 • +18 (22 voturi)    
  Nuanta (Vineri, 8 martie 2013, 15:12)

  olybat [utilizator]

  Tati , dialogul competitiv si competitivitatea/criteriile de competivitate sunt 2 lucruri diferite
  Si care privati , aia de lucreaza la stat cu norma intreaga pe hartie si au afaceri cu alta norma in alta parte?
  Ce cacao de abureala este dialogul competitiv, inventam termeni ?
  Demitizarea exaustivă şi relational cadoc. Incongruenţa fenomenologică şi introspectiv cromatica.
  Adica spunem vorbe de dragul vorbelor?
  hai sictir
  • +11 (13 voturi)    
   Termenii aia-s pentru prostime (Vineri, 8 martie 2013, 16:28)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui olybat

   Electoratul USL oricum nu intelege prea bine ce-i aia, da' cum suna frumos, va fi usor convins de A3 ca e de bine.

   In rest, normal ca baietii abia asteapta sa dea drumul la conducta cu bani, ca doar sponsorii din campanie n-au investit in toate pancartele alea din filantropie. Si cum cu licitatiile e periculos sa te joci ca nu se stie cind te asculta DNA-ul lu' dictatoru care a vindut tara la imperialismu european, s-a trecut la etapa a doua: fac legile de asa natura incit sa nu poata fi atacati de DNA.
  • +3 (3 voturi)    
   Vorbeste frumos cu Sova... (Vineri, 8 martie 2013, 17:17)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui olybat

   .. ca el ca student (fara frecventa, evident) la London Business School stie mai bine ce-i aia dialog competitiv; varianta in romana ar fi "ce mai curge, ce mai pica" cu exemplificare video la operatiunea Caltabosul. Nu intelegeti gresit, sunt sigura ca el nu consuma produse de alea indigene si oricum nu cred ca mai are curajul sa-l filmeze cineva; Acum s-a sfarsit cu tirania!
 • +26 (26 voturi)    
  Pe scurt (Vineri, 8 martie 2013, 15:15)

  HP [utilizator]

  Pe scurt, atribuiri directe clientilor fideli, in urma luarii spagii de rigoare. Imperecherea politicului cu afacerile.

  Ne-am intors in anii '90, membrii de partid sunt in acelasi timp si boieri, baroni, taie si spanzura pe mosiile lor.

  Asa sunt oamenii nostri de afaceri, 90 la suta fac "afaceri" cu statul. De unii singuri nu ar fi in stare sa vanda nicio ceapa. Capitalisti de cumetrie.
  • +10 (10 voturi)    
   e mai rau ca in anii '90 (Vineri, 8 martie 2013, 15:33)

   Crup [utilizator] i-a raspuns lui HP

   E mai rau decat in anii '90! Atunci teoretic existau niste criterii. Si tot teoretic, puteai sa ai probleme, chiar si numai niste vizite prelungite pe la tribunale.
   Acum, toata acea coruptie va deveni LEGALA!
   MULTUMESC POPORULUI ROMAN CA A DISTRUS ROMANIA ALEGAND USL!
   • +3 (3 voturi)    
    uslasi nostri (Vineri, 8 martie 2013, 20:18)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Crup

    stapini nostri.
 • +10 (10 voturi)    
  OHOHO (Vineri, 8 martie 2013, 15:25)

  gussy [utilizator]

  Nu am ce comenta despre subiect deoarece ar insemna sa ii jignesc pe cei care citesc aceste randuri, considerandu-i complet lipsiti de materie cenusie.
  Cred ca se impune gasirea unei solutii democratice prin care sa inlocuim actuala clasa politica, asta cat mai rapid, altfel ne vor manca de vii...
  • +3 (3 voturi)    
   ..doar bomba atomica.. (Vineri, 8 martie 2013, 17:21)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui gussy

   ar avea efect la cat sunt de grosi la piele..
 • +7 (7 voturi)    
  suntem in Somalia (Vineri, 8 martie 2013, 15:27)

  Crup [utilizator]

  Eu am avut un soc cand am citit titlul articolului. Daca un ministru s-a putut doar gandi la asa ceva, daramite sa faca demersuri spre implementarea acestei legi, suntem pierduti!
  Intr-o tara corupta prin insasi gena ei, pana si licitatiile curate, cu conditii foarte clare si complet transparente, pana si la acele licitatii sunt uneori cu cantec.
  Daca se implementeaza legea asta, atunci toate licitatiile din Romania vor fi 100% coruptie! SI nu ma luati cu exemplu nu stiu carei tari! Nu toate tarile sunt la fel, si, asa cum sunt tari unde 80% dintre cetateni daca trec strada la un metru de zebra se duc la politie si se autodenunta fiindca nu au trecut exact pe zebra (exagerez un pic aici...), tot asa sunt tari unde coruptie face parte din ADN-ul acelei populatii. Romania este una dintre ele.
  Daca se implementeaza legea asta, atunci maxim, maxim 2 ani de zile mai stam in UE. Cu asemenea lege, chiar nu avem ce cauta in UE, va fi o CORUPTIE COMPLETA SI PE FATA!
  Somalia! Sau Zair! Sau Botswana! Acolo ne vom incadra! Si vorbesc serios. Multumesc popor roman ca ai ales astfel de oameni sa ne conduca!
 • +10 (10 voturi)    
  Parteneriat pentru devalizare a statului roman (Vineri, 8 martie 2013, 15:33)

  alex1234 [utilizator]

  1. Autostrazile A1 si A2 au fost construite de stat cu sudoarea si banii Romanilor

  2/ Acum Guvernul USL vrea sa concesioneze Autostrazile A1 si A2 singurele care exoista in Romania (pe principu sa vindem sau sa concesionam tot ce mai avem ca sa nu mai avem nimic) deci doreste sa le concesioneze unei firme private pentru ca aceasta sa faca 10 Km centura in jurul Bucurestiului si "sa Intretina" A1 si A2 ....

  In schimb "partenerul" va pune TAXE atat pe A1 cat si pe A2

  Cu alte cuvinte : avem un Parteneriat pentru devalizarea statului roman ....

  Caci daca un privat poate face profit luand si exploatand ceva gata construit de Stat,

  atunci Statul poate face el insusi profit explotand ceva gata construit chiar de el.....

  AQvem deci un Parteneriat pentru devalizarea statului roman ....
 • +10 (10 voturi)    
  Este de inteles... (Vineri, 8 martie 2013, 15:44)

  Rollo [utilizator]

  ...si ma asteptam la asemenea masuri. Trebuie platite anumite polite. Cat mai legal posibil, desigur...
  Cel mai inspaimantator la comunisti este faptul ca nu au nici macar atata minte sa inteleaga ca Statul nu este un sac fara fund, iar istoria ne-a dovedit-o din plin. Dar este de inteles, repet, nu stiu si nu pot gandi altfel.
 • +10 (10 voturi)    
  Regimul Ponta-Antonescu(USL) (Vineri, 8 martie 2013, 15:45)

  MihaiDanBaiaMare [utilizator]

  Regimul Ponta-Antonescu este mai periculos si mai nociv decat egimul Nastase 2000-2004. Imaginati-va unde era Romania daca Romania era condusa de Nastase 2004-2009. Acum micul ponta si antonescu vor sa "repare" situatia si sa ne duca inapoi la acel 2004-2009 sa ne arate cum ar fi condus Nastase tara daca nu era invins de Basescu. Romania este inca o data la rascruce. Avem toate conditiile sa mergem spre vest sau spre est. Iesiti in strada pana nu e prea tarziu.
  • +6 (6 voturi)    
   cu poporul asta, categoric spre est (Vineri, 8 martie 2013, 16:34)

   Crup [utilizator] i-a raspuns lui MihaiDanBaiaMare

   Cu poporul asta, categoric mergem spre est! Sau spre Africa! 75%! Sau hai fie 70% numai, sau poftim, 65%, dar mai putin nu.
   Si nu vorbesc aiurea, traiesc in cadrul acestui popor si stiu cum sunt! Romania nu are nici cea mai mica sansa de viitor, daca va fi sa fie asa cum vrea poporul roman.
   Sa nu uitam cateva elemente. 75% dintre absolventii de liceu din Romania din 2011 erau analfabeti functionali, conform statisticilor oficiale! Acum 10 ani era doar 52% analfabeti functionali. Ce te poti astepta de la un POPOR MAJORITAR ANALFABET? Astia am ajuns!
   • -1 (3 voturi)    
    asta nu-i un argument (Vineri, 8 martie 2013, 16:48)

    giigi [utilizator] i-a raspuns lui Crup

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/incredibil-dar-adevarat-aproape-80-dintre-absolventii-de-liceu-din-new-york-nu-stiu-sa-10272.html
    • +1 (1 vot)    
     du-te in Harlem (Vineri, 8 martie 2013, 18:03)

     Crup [utilizator] i-a raspuns lui giigi

     Du-te in Harlem sau in Queen (ambele cartiere ale New York-ului) si-ai sa intelegi legatura intre analfabetism si... si ce reuseste sa "creeze" un popor sau o populatie majoritar analfabeta. Caci vezi tu, nici in Romania si nici in New York nu exista aboslut nici o scuza sa ajungi analfabet, decat strict bucata aia de carne amplasata in cutia craniana.
     Deci analfabetismul este un argument teribil in ceea ce am argumentat mai sus.
     • 0 (0 voturi)    
      inca odata (Vineri, 8 martie 2013, 20:52)

      giigi [utilizator] i-a raspuns lui Crup

      in contextul primului tau post, analfabetismul raportat la populatie nu este un argument. altfel, America ar fi sub noi (conform teoriei tale).
      in rest sunt de acord, la gunoi cu analfabetii (stiu ca suna funny atunci cand ala care-i trimite pe analfabeti la gunoi nu foloseste majusculele - dar ma consider un promoter al viitorului; apropos, cica americanii au de gand sa scoata scrisul de mana din scoli pana in 2045..)
      • 0 (0 voturi)    
       dar de ce n-ar fi un argument? (Sâmbătă, 9 martie 2013, 0:19)

       alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui giigi

       "analfabetismul raportat la populatie nu este un argument

       "dar de ce n-ar fi un argument?

       ca nu iti convine?
   • 0 (0 voturi)    
    Doar 60% i-au votat (Sâmbătă, 9 martie 2013, 0:18)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Crup

    Doar 60% i-au votat din cati au venit adica 4.4. mil

    adica 1 din 4 romani cu drept de vot

    1 din 4 Romani

    Tu pe cine injuri pe aia 75% care nu i-au votat?
  • +2 (2 voturi)    
   aaaa (Vineri, 8 martie 2013, 17:13)

   xna [utilizator] i-a raspuns lui MihaiDanBaiaMare

   cum se organizeaza un protest? :D
  • +1 (1 vot)    
   Regimul se va schimba cand golul din stomac va fi (Vineri, 8 martie 2013, 21:05)

   comentez [utilizator] i-a raspuns lui MihaiDanBaiaMare

   mai puternic decat povestile de adormit copii de la antene.

   Pentru ca din pacate suntem un popor de copii care nu stiu ce vor, care voteaza dupa implusul de moment, pentru a se razbuna, a-si varsa frustrarile, pentru carnati, mici, bere, o marire iluzorie de pensie, si alte beneficii marunte.
 • +8 (8 voturi)    
  Adica cine "sare la cap "cu spaga mai grasa (Vineri, 8 martie 2013, 15:50)

  linarel [utilizator]

  e cistigator .

  Sau mai bine zis legalizarea spagii.
 • +7 (7 voturi)    
  ********* (Vineri, 8 martie 2013, 15:55)

  Cataleya [utilizator]

  Rusine Sova!
  de fapt, rusine Plagiatorul, pt ca el e seful tuturor acestor legi marsave!
  De-acum, numai cei fideli si rudele USL vor primi contracte cu statul. Si bineinteles ca totul va fi absolut legal!
 • +11 (11 voturi)    
  legi cu dedicatie (Vineri, 8 martie 2013, 16:03)

  edif [utilizator]

  suna de parca am fi intr-un film cu mafioti
 • +3 (3 voturi)    
  Ura! (Vineri, 8 martie 2013, 19:45)

  IoanaDC [utilizator]

  Se da drumul la mita!!!!
 • +2 (2 voturi)    
  mita competitiva- noua inventie a guvernului Ponta (Vineri, 8 martie 2013, 21:09)

  comentez [utilizator]

  de acum mita se va decide in urma unui dialog competitiv !
 • +2 (2 voturi)    
  dialog competitiv...la telefon (Vineri, 8 martie 2013, 21:39)

  fosta zoezoe [utilizator]

  directia DNA.Citisi legea si vazusi ca nu tine...Eu zic sa fie si cu mita pe masa.Un fel de licitatie de mita, poate prin SMS ..
 • +2 (2 voturi)    
  Daaaaaaa !!! (Vineri, 8 martie 2013, 22:45)

  the [utilizator]

  Exista mischpuha asta in Franta, si functioneaza foaaarte bine pentru furturile organizate, bravo, baieti, da' stiu ca v-a trebuit ceva timp sa dibuiti si mânaria asta ... oricum, fara DNA si fara justitie, puteti iesi linistiti la drumul mare, la orice ora ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by