Nicio decizie nu va fi luata joi la Bruxelles in ceea ce priveste cererile Romaniei si Bulgariei de a adera la Spatiul Schengen, din cauza opozitiei mai multor state membre, a anuntat miercuri presedintia irlandeza a UE, citata de AFP.

"Nu va fi nici vot, nici o decizie" in cadrul reuniunii ministrilor de interne din UE si din patru tari asociate membre ale spatiului european fara frontiere (Norvegia, Elvetia, Islanda si Liechtenstein). Trei tari din UE nu au aderat la Schengen: Marea Britanie, Irlanda si Cipru.

"Pentru moment nu exista un consens" intre membrii Schengen pentru a integra Sofia si Bucurestiul deoarece "mai multe tari au rezerve sau ingrijorari", a precizat o sursa din presedintia irlandeza.

Dosarul "nu va fi rezolvat de presedintia irlandeza si va trece la cea lituaniana", care va asigura presedintia semestriala a UE incepand cu 1 iulie 2013.

Acordul pentru aderarea celor doua tari are nevoie de unanimitate. Statele candidate trebuie sa demonstreze ca lupta impotriva coruptiei si ca sunt in masura sa-si controleze frontierele, deoarece ele vor deveni frontiere externe ale spatiului Schengen, noteaza AFP.

Premierul Victor Ponta ceruse partenerilor sai europeni sa-si dea acordul pentru aderarea tarii sale si a Bulgariei.

"Daca Romania si Bulgaria insista pentru obtinerea votului, tentativa va esua din cauza unui veto al Germaniei", i-a raspuns ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich.

In cazul unui veto german, "sapte sau opt alte tari se vor ralia" acestei opozitii, recunoscuse luni presedintele roman Traian Basescu.

Romania a luat act de aceasta opozitie si a ales sa o respecte. O reuniune a ambasadorilor tarilor UE a fost organizata miercuri seara la Bruxelles pentru a elabora o iesire din aceasta criza, au precizat surse diplomatice.

"O scadenta trebuie definita, pentru a arata ca aderarea celor doua tari ramane o prioritate. Dar nu trebuie asteptat joi un angajament pentru o decizie favorabila la o data determinata", au avertizat sursele citate.