Zilele libere acordate de stat pe 2 si 3 mai nu ii vor determina pe romani sa stea in statiunile din tara 5-6 zile, astfel ca nu se va inregistra nicio crestere a turismului intern, potrivit Federatiei Patronatelor din Turism (FPTR), care estimeaza o cerere mai mare pentru sejururile in strainatate.

"Oamenii nu isi vor putea oferi pachete lungi in statiunile din tara, mai ales pe litoral, in aceasta perioada, si vor ramane cantonati pe o singura sarbatoare. Va fi probabil o crestere de 1 Mai, dar unii turisti nu vor avea bani sa stea atat de mult la mare incat sa prinda si Pastele. Cred ca pentru Paste vor fi scaderi fata de anul trecut", a declarat pentru agentia Mediafax Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Dupa Revelion, 1 Mai si Pastele ocupa locurile doi si trei in topul sarbatorilor care atrag turisti. Potrivit datelor FPTR, anul trecut de 1 Mai au fost in excursii in tara aproape 80.000 de romani, iar cei mai multi dintre ei au ales litoralul. Peste 4.500 de persoane au optat pentru destinatii externe, in topul preferintelor find Bulgaria.

De Paste aproape 65.000 de romani care au mers in vacante in tara si peste 7.000 in strainatate.

FPTR estimeaza o crestere pana la 90.000 a numarului de turisti de 1 Mai si o scadere pana la 50.000 a celor de Paste. In total, ar urma sa mearga in vacante in tara, cumulat de 1 Mai si Paste, in jur de 140.000 de romani, nivel inferior celor care au fost in statiunile interne anul trecut de 1 Mai si Paste.

"Chiar daca vor fi mai putini turisti, incasarile nu vor scadea, pentru ca aceia care vor veni vor sta ceva mai mult decat ar fi stat de 1 Mai sau de Paste. Vor fi in schimb cresteri pentru vacantele in strainatate, tinand cont ca cei care pleaca peste granite au mai multi bani si au nevoie de mai mult timp pentru vacanta", a spus Raducan.

Tendinta ascendenta pentru cererea de vacante in strainatate este confirmata si de Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour, unul dintre cei mai mari turoperatori pe segmentul outgoing.

"Este foarte mare cererea pentru vacante externe pentru inceputul lui mai. Chiar si fara aceste zile libere, faptul ca 1 Mai este foarte apropiat de Paste a dus la o crestere a cererii cum nu s-a mai intamplat din 2008, cand de asemenea cele doua sarbatori au fost apropiate ca data", a spus Pandel.

El a afirmat ca charterele pentru destinatii externe pe care le-a programat pentru prima saptamana din mai s-au umplut deja si a fost nevoit sa suplimenteze zborurile.

Guvernul a decis ca zilele de 2 si 3 mai 2013 sa fie declarate drept zile libere in sectorul public, printr-o hotarare aprobata in sedinta de miercuri. Dispozitiile hotararii pot fi aplicate si angajatilor din sectorul privat, in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a cerut Guvernului sa declare 2 si 3 mai drept zile libere, pentru ca ziua libera 1 Mai sa fie legata de Sarbatoarea de Paste, din 5 mai.